Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
07-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Mama mea (este decedata și mama și tatăl meu) are contract de vânzare cumpărare 1500mp, unchiul meu a construit o casa de 120mp pe acest teren, unchiul a depus dosar civil pentru constatare a câștigat casa, iar eu fiind unicul mostenitor am rămas cu terenul. Eu nu ma înțeleg cu unchiul, sunt obligată sa ii dau terenul pe care este construită casa pentru ca eu nu vreau sa vând acest teren, vreau sa ii rămână copilului meu. Ma poate obliga in instanța sa ii dau terenul de 120mp? Ii pot cere chirie doar pe terenul de 120mp? Va rog din suflet sa ma ajutați, situați este disperata, unchiul meu vrea sa ia toată moștenirea mea, pentru ca eu nu am avut situația materială sa pot face succesiunea. | |
|
|
|
12-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Eu va sfatuiesc sa lasati unchiului dvs terenul de 120 mp pe care este construita casa din moment ce unchiul dvs a castigat casa si sa ramaneti proprietara pe restul de teren care are o suprafata destul de convenabila. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Nici măcar nu ma lasă sa intru pe teren. Ii pot cere despăgubire pentru acest teren de 120mp, Îl pot doar închiria exista o lege care sa nu îl oblige sa îl cumpere? | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Intentati o actiune in instanta pentru revendicare teren. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Pentru inchirierea terenului trebuie sa ajungeti la un acord, la o intelegere cu partea adversa in vederea incheierii unui contract de inchiriere a terenului. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Din păcate îl vrea pe tot, in mod abuziv îl folosește, am depus plângere și la poliție. Exista un contract de vânzare cumpărare pe teren, instanța asta a decis dar nu respecta hotărârea judecătorească | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Apelati la serviciile unui executor judecatoresc care sa va puna in posesie deplina si sa va predea bunul imobil prin executare silita directa in baza hotararii judecatoresti care este un titlu executoriu. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Cum se procedează? Trebuie făcută cerere la judecătorie sau direct sa caut un executor judecătoresc? Ma va costa mult sa plătesc executorul judecătoresc? | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Intai mergeti la un executor judecatoresc cu hotararea judecatoreasca pe care o aveti si cereti ca el sa verifice daca hotararea judecatoreasca este intr-adevar un titlu executoriu ce poate fi pus in executare silita impotriva partii adverse. Apoi spuneti-i ca doriti ca executarea silita sa se faca in mod direct prin predarea bunului imobil (teren) de catre partea adversa, in temeiul hot.judec. care constituie titlu executoriu. Si intrebati-l ce suma de bani trebuie sa avansati dvs ca cheltuieli de judecata pentru inceperea executarii silite, care vor fi recuperate de executorul judecatoresc de la partea adversa si va vor fi restituite dvs la finalul executarii silite. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Intai mergeti la un executor judecatoresc cu hotararea judecatoreasca pe care o aveti si cereti ca el sa verifice daca hotararea judecatoreasca este intr-adevar un titlu executoriu ce poate fi pus in executare silita impotriva partii adverse. Apoi spuneti-i ca doriti ca executarea silita sa se faca in mod direct prin predarea bunului imobil (teren) de catre partea adversa, in temeiul hot.judec. care constituie titlu executoriu. Si intrebati-l ce suma de bani trebuie sa avansati dvs ca ***cheltuieli de executare*** pentru inceperea executarii silite, care vor fi recuperate de executorul judecatoresc de la partea adversa si va vor fi restituite dvs la finalul executarii silite. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Rectific: cheltuieli de executare si nu cheltuieli de judecata. | |
|
|
|
19-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Dvs in calitate de creditor trebuie sa platiti executorului judecatoresc cheltuielile de executare pentru inceperea executarii silite iar aceste cheltuieli vor fi recuperate de executor in cadrul procedurii de executare, de la partea adversa care este debitor si restituite catre dvs la finalul executarii silite. | |
|
|
|
22-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| După ce apelez la un executor judecătoresc mai are dreptul la pământul de sub casa, ținând cont de abuzul care l-a făcut ani de-a rândul? Mai poate deschide dosar? Va mulțumesc pentru răspunsuri | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Cum partea adversa are dreptul la casa adica este proprietar al casei inseamna ca are un drept de proprietate asupra casei si un drept de superficie asupra terenului de sub casa. Dvs aveti un drept de proprietate asupra terenului de sub casa dar nu si asupra casei. Asta inseamna ca dvs sunteti nudul proprietar asupra terenului de sub casa si trebuie sa respectati dreptul de superficie aupra terenului de sub casa al partii adverse. Dvs ati avea dreptul sa cereti unele despagubiri de la partea adversa care este superficiar pe teren pentru ca va lipseste de folosinta terenului de sub casa iar actiunea este o actiune in despagubiri (materiale) care trebuie intentata in termenul de prescriptie de 3 ani de la data cand a avut loc stabilirea dreptului de superficie al partii adverse prin hotarare judecatoreasca adica de la data comunicarii hotararii judecatoresti de stabilire a dreptului de superficie. | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Dvs ati mai putea intenta in instanta si o actiune in accesiune imobiliara artificiala prin care sa aratati ca partea adversa a fost de rea credinta atunci cand a construit casa adica a stiut, a cunoscut ca construieste pe terenul dvs care nu era in proprietatea lui - si sa cereti demolarea casei de catre partea adversa. Daca partea adversa a fost de buna credinta atunci cand a construit casa adica a crezut ca construieste pe un teren proprietatea lui atunci dvs deveniti si proprietara casei dar trebuie sa despagubiti partea adversa adica trebuie sa ii platiti acesteia valoarea materialelor si a manoperei. | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Noul Cod Civil SECŢIUNEA a 3-a Accesiunea imobiliară artificială Art. 581 Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu ***bună-credinţă În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de bună-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul: a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, plătind, la alegerea sa, autorului lucrării fie valoarea materialelor şi a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrării; sau b) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul (terenul) la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat. Art. 582 Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu ***rea-credinţă (1) În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul: a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, cu plata, la alegerea sa, către autorul lucrării, a jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau ***b) să ceară obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia; sau c) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat. ***(2) Desfiinţarea lucrării se face, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, pe cheltuiala autorului acesteia, care este ţinut totodată să repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinţă. | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Deci puteti alege intre doua actiuni in instanta: fie o actiune in despagubiri materiale pentru lipsa de folosinta a terenului fie o acctiune in accesiune imobiliara artificiala cu cele doua distinctii: proprietar al casei de buna credinta daca doriti sa cumparati casa sau de rea credinta daca doriti sa cereti demolarea casei. | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Va multumesc! Nu s-a stabilit dreptul de superficie, cum pot proceda in acest caz? | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Jr Vizitator |
| Invocati accesiunea imobiliara artificiala de buna credinta daca doriti obtinerea dreptului de proprietate si asupra casei, conform art.581 Cod civil sau accesiunea imobiliara de rea credinta daca doriti demolarea casei de pe terenul dvs conform art.582 Cod civil. | |
|
|
|
24-05-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Este o buna dovada pentru de rea credință faptul ca a plătit impozitul la primarie iar eu când am venit din străinătate nu mi s-a permis sa plătesc impozitul, m-a păcălit ca s-a înțeles cu părinții mei decedați dar eu când am găsit contractul de vanzare cumpărare l-am adus la primarie in 2021, dacă nu îl duceam nu mai deschidea procesul civil de constatare, persoana acesta a folosit întreg terenul după bunul plac, a pus casa la vânzare înainte sa deschidă dosarul civil de constatare este dovada poza pe harta google cu afisul “ de vânzare” in 2011 La celelalte proprietati ale mele le-a folosit in mod abuziv, a pus lacăte, a tăiat copacii, a luat recolta (strugurii, mere, pere…) | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |