Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
26-05-2023 |
 | Haribo
|
| Hallo Traim într-un duplex care are o curte comună formata dintr-o alle de acces din strada, foarte ingustă si ceva spații roată în jurul casei (cele laterale si ele foarte înguste) Cu vecinii anteriori am trait 40 de ani fară probleme, ne-am inteles si am împărțit mai mult teoretic curtea în doua, a noastra fiind cea din față desigur cu acces pentru el. Parcatul mașinilor in curte era tot la mica întelegere; cine stia ca trebuie sa plece mai devreme parca ultimul, ca sa poata dimineata iesi! In spatele casei fiecare avea curtea proprie despărțită cu gard. Acum dupa ce vecinul a emigrat ne-am procopsit cu un vecin care pare de pe alta lume si cu care e imposibil sa te ințelegi! Partea lui de curte din fată si-a pavat-o fara aprobarea noastra si este "exclusiv a lui". A inaltat-o are flori, statui in ea, terasa pentru camera din pivnită si loc de "parcare" pentru biciclete, carucioare si altele. E numai a lui! A mai facut o poartă nouă electrica si interfon tot fara sa se consulte cu noi, lansând apoi un preț pe care nu-l poate dovedi cu acte! Iar in spatele casei si-a înălțat o terasa acoperită care noua ne ia practic toată lumina, desigur tot fară acordul nostru! Având o masina foarte lată ii este foarte greu sa o bage sau scoate din curte pentru că aleea e f. ingustă cum spuneam. Ca atare parchează afară pe stradă. Il deranjază insa enorm cand vin eu din strainatate si stau cateva saptamani cu parintii, parcând in fata casei mele mașinuța pe care mi-am cumparat-o pentru România. (cand nu sunt in Romania masina mea este parcata in curtea unor neamuri dar asta nu rezolva faptul ca masina vecinului e prea lata asa ca el parcheaza incontinuare pe strada!) E insa foarte nemultumit ca o fac fara aprobarea lui ( asa cum am facut-o 40 de ani inainte sa apară el pe cand locuiam in aceasta curte)! Acum pentru ca a renovat partea lui de casa aproape 20 de luni , pentru că sunt foarte galagiosi, pentru că ce e a lui e numai "a lui" si ce e al meu este "al nostru" răbdarea mea a ajuns la capat si daca cu binele nu se poate atunci incercam prin proces! Intrebarile mele: 1.Pot sa-l oblig sa dea jos terasa si sa faca pavajul cum a fost, sau sa-l facă la fel până la stradă? 2. Dacă el nu poate sa-si parcheze masina în curte din cauza mărimii mă poate obliga sa nu o parchez nici eu? Mentionez ca nu-l încurcă sa treaca pe lânga ea nici cu caruciorul sau bicicletele nici daca se tine de mana cu sotia! 3. Ce se întâmplă daca parchează pe aleea de iesire si refuza sa-mi faca loc sa ies când doresc? Ce pot face ca sa-mi "deblochez" rapid mașina? 4. Cum rezolvăm cu pretul la poarta electrică care este foarte scumpa, mai mult nu functioneaza decat functionează si nu ar fi fost necesară? 5. Exista vreo sansa prin proces sa-i culc copii după ora 22 si sa-i fac sa nu mai joace fotbal in casa? Va multumesc si iertati ca m-am intins atât de mult! | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Noul Cod Civil CAPITOLUL IV Proprietatea comună SECŢIUNEA a 3-a Coproprietatea forţată Art. 647 Regimul juridic general (1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari. (2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal. (3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Noul Cod Civil CAPITOLUL IV Proprietatea comună SECŢIUNEA a 3-a Coproprietatea forţată Art. 646 Cazurile de coproprietate forţată Se află în coproprietate forţată: 1. bunurile prevăzute la art. 649, 660, 687 şi 1.141; 2. bunurile comune necesare sau utile pentru folosirea a două imobile vecine, situate pe linia de hotar între acestea, cum ar fi potecile, fântânile, drumurile şi izvoarele; 3. bunurile comune afectate utilizării a două sau a mai multor fonduri, cum ar fi o centrală termică sau alte instalaţii care deservesc două sau mai multe clădiri, un drum comun într-un cartier de locuinţe sau alte asemenea bunuri; 4. orice alt bun comun prevăzut de lege. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Haribo
|
| Multumesc, dar pentru mine care nu sunt jurist raspunsul dumneavoastră putea fi în chineză! Posibil sa nu mă duca nici capul, așa ca va rog sa-mi expicati ce inseamna practic asta, la fiecare întrebare (punct) a mea.Va multumesc totusi chiar daca nu o veți face pentru incercarea de a mă lamuri! | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Noul Cod Civil CAPITOLUL IV Proprietatea comună SECŢIUNEA a 5-a Partajul Art. 671 Împărţeala părţilor comune ale clădirilor (1) Partajul este inadmisibil în cazurile prevăzute de secţiunile a 3-a şi a 4-a din prezentul capitol, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege. (2) Cu toate acestea, partajul poate fi cerut în cazul părţilor comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente atunci când aceste părţi încetează de a mai fi destinate folosinţei comune. ***(3) În cazul proprietăţii periodice şi în celelalte cazuri de coproprietate forţată, partajul este posibil numai prin bună învoială. Observatie: deci in cazul coproprietatii fortate asupra unui bun comun (teren, cale de acces, drum, casa scarii, casa, alt imobil) partajul este posibil numai prin buna invoiala. Daca nu se realizeaza partajul prin buna invoiala asupra bunului comun atunci acesta este folosit in comun de catre toti coproprietarii imobilului principal si fiecare coproprietar trebuie sa permita folosinta in bune conditii asupra bunului comun de catre ceilalti coproprietari. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Cazurile de coproprietate forţată În prezent, după intrarea în vigoare a noului Cod Civil, art. 646 NCC dispune că se află în coproprietate forţată următoarele categorii de bunuri: a) părţile comune ale unor imobile (art. 649 NCC); b) despărţiturile comune (art. 660 NCC); c) bunurile asupra cărora se exercită proprietatea periodică (art. 687 NCC); d) bunurile care constituie amintiri de familie (art. 1141 NCC); e) bunurile comune necesare sau utile pentru folosirea a două imobile vecine, situate pe linia de hotar între acestea, cum sunt potecile, fântânile, drumurile şi izvoarele; f) bunurile comune afectate utilizării a două sau a mai multor fonduri, cum ar fi o centrală termică sau alte instalaţii care deservesc două sau mai multe clădiri, un drum comun într-un cartier de locuinţe sau alte asemenea bunuri. Această enumerare nu este exhaustivă; art. 646 pct. 4 prevede că pot fi în coproprietate forţată şi alte categorii de bunuri, categorie în care pot fi incluse, cu titlu de exemplu, terenurile cu destinaţie forestieră şi construcţiile situate pe acestea, asupra cărora a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea membrilor formelor asociative de tipul obştilor de moşneni şi de răzeşi, composesoratelor sau altor forme asimilate acestora, în condiţiile Legii nr. 1 din 11 martie 2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi Legii nr. 169/1997. Înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil, în dreptul civil român erau reţinute următoarele cazuri de proprietate comună pe cote-părţi stabilă şi forţată, fără ca acestea să fie enumerate ca atare în vreo dispoziţie legală: a) coproprietatea forţată asupra părţilor şi dotărilor comune din clădirile cu mai multe apartamente de locuit sau alte spaţii decât locuinţa, aflate în proprietate exclusivă sau în proprietate comună pe cote-părţi obişnuită sau temporară; b) coproprietatea lucrurilor comune necesare sau utile pentru folosirea a două imobile vecine (drumuri, fântâni, izvoare, poteci); c) coproprietatea forţată a despărţiturilor comune; d) coproprietatea forţată asupra unor bunuri considerate ca bunuri de familie (hârtii de familie, tablouri de familie, morminte sau construcţii funerare etc.); e) coproprietatea forţată asupra bunurilor care au aparţinut composesoratelor, obştilor de moşneni sau de răzeşi sau altor forme asimilate acestora, prin reconstituirea dreptului de proprietate pe temeiul actelor normative speciale în materie. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Cea de-a doua formă a proprietăţii comune pe cote-părţi în dreptul civil român este coproprietatea forţată. Această coproprietate apare ca existând dincolo de voinţa coproprietarilor. De regulă, ea are ca obiect bunuri care, prin natura ori prin destinaţia lor, pot fi folosite de mai mulţi coproprietari; mai degrabă, destinaţia acestor bunuri este stabilă şi forţată-, ca principiu, ele nu pot avea o altă destinaţie decât aceea de a fi utilizate de către coproprietari pentru normala folosire a altor bunuri. Avându-se în vedere această destinaţie, sub regimul juridic aplicabil înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil, se considera că, în regula generală, coproprietatea forţată nu putea înceta prin partaj. În prezent, dispoziţiile noului cod civil în materie permit nu numai încetarea coproprietăţii obişnuite prin partaj, dar, în condiţii strict determinate, şi încetarea coproprietăţii forţate prin aceeaşi operaţiune juridică a partajului, dar numai prin partajul voluntar (art. 671 NCC). | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| In concluzie, partajul bunului comun asupra caruia exista o coprietate fortata a coproprietarilor, se poate realiza numai prin partaj voluntar, adica doar cu acordul tuturor coproprietarilor bunului comun accesoriu al unui bun principal. Daca coproprietarii nu ajung la o intelege, la un acord pe cale amiabila, atunci nu se poate realiza partajul pe cote parti a bunului comun care este accesoriu si deserveste un bun principal si acest bun comun trebuie folosit in comun de catre toti coproprietarii, si fiecare coproprietar trebuie sa permita exercitarea folosintei in bune conditii a celorlalti coproprietari ai bunului comun (cale de acces, drum, teren, casa scarii, etc.) accesoriu al unui bun principal. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Daca asupra bunului comun (terenului din fata casei) exista o coproprietate fortata a coproprietarilor atunci vecinul dvs trebuia sa va ceara acordul pentru partajul bunului comun si pentru realizarea constructiilor respective. Cum dvs nu v-ati dat acordul pentru partaj si pentru realizarea constructiilor respective atunci acestea pot fi desfiintate prin actiune in instanta pe motiv ca asupra bunului comun (terenului din fata casei) aveti dreptul si dvs prin coproprietate fortata. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| In cazul coproprietatii fortate asupra unui bun comun accesoriu al unui bun principal, partajul bunului comun pe cote parti se poate realiza doar prin buna invoiala, doar cu acordul tuturor coproprietarilor bunului comun. Daca nu exista acordul tuturor coproprietarilor pentru partajul bunului comun asupra caruia exista o coproprietate fortata, atunci toti coproprietarii au dreptul de a exercita folosinta asupra bunului comun si fiecare coproprietar trebuie sa permita celorlalti coproprietari exercitarea folosintei asupra bunului comun respectiv. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Haribo Vizitator |
| Va multumesc mult pentru raspunsuri. Cautam un avocat si mergem mai departe. Nu o dorim dar din pacate nu vad alta iesire! In plus situatia este tot mai conflictuală, datorita lipsei de comunicare si intelegere! As mai avea o intrebare: ce se intampla cu terasa care chiar deranjaza? Se poate cere distrugerea ei? Ne mai traind de mult in Romania nu cunosc legile dar in strainatate nu poate nimeni atasa un balcon, terasa acoperit sau alta constructie fara o aprobare! In Romania nu e la fel? | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Terasa poate fi distrusa doar daca ocupa o parte din bunul comun asupra caruia exista o coproprietate fortata si va impiedica in calitate de coproprietar sa exercitati folosinta asupra bunului comun, fiind construita fara acordul dvs. Solicitati rezolvarea acestor fapte in instanta si instanta va decide. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Noul Cod Civil CAPITOLUL III Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată SECŢIUNEA 1 Limite legale Art. 615 Distanţa minimă pentru fereastra de vedere (1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond. (2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru. (3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Noul Cod Civil CAPITOLUL III Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată SECŢIUNEA 1 Limite legale Art. 614 Fereastra sau deschiderea în zidul comun Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Noul Cod Civil CAPITOLUL III Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată SECŢIUNEA 1 Limite legale Art. 616 Fereastra de lumină Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| Codul civil reglementeaza servitutea de vedere prin care proprietarul fondului vecin trebuie sa construiasca ferestre de vedere, balcoane astfel incat sa nu aiba vedere in curtea fondului invecinat. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| 1.Proprietarul vecin poate construi o fereastra de vedere, o terasa sau un balcon, pe un teren comun pentru care exista o coproprietate fortata numai cu acordul celorlalti coproprietari ai terenului comun, accesoriu al unui bun (imobil) principal. 2.Daca terenul nu este bun comun ci este proprietatea proprietarului vecin acesta are dreptul sa construiasca fereastra de vedere, terasa sau balconul, cu respectarea dreptului de servitute de vedere astfel incat sa nu aiba vedere in curtea vecinului cu respectarea distantei prevazute de lege (Codul civil) fata de linia de hotar. Daca proprietarul vecin construieste fereastra de vedere, terasa sau balconul, fara acordul coproprietarului in primul caz, sau fara respectarea servitutii de vedere in al doilea caz, atunci vecinul prejudiciat are dreptul sa ceara desfiintarea ferestrei de vedere, terasei, balconului in instanta. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| De asemenea, in cazul coproprietatii fortate asupra unui bun comun, un coproprietar poate construi o fereastra de vedere, o terasa sau un balcon, fara acordul celorlalti coproprietari, daca a cerut si s-a facut partajul bunului comun prin buna invoiala adica cu acordul tuturor coproprietarilor asupra bunului comun, si coproprietarul construieste pe terenul ce a cazut in lotul lui in urma partajului, dar cu respectarea servitutii de vedere. | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Jurist Vizitator |
| De asemenea, in cazul coproprietatii fortate asupra unui bun comun, un coproprietar poate construi o fereastra de vedere, o terasa sau un balcon, fara acordul celorlalti coproprietari, daca a cerut si s-a facut partajul bunului comun prin buna invoiala adica cu acordul tuturor coproprietarilor asupra bunului comun, si coproprietarul construieste pe terenul ce a cazut in lotul lui in urma partajului, dar cu respectarea servitutii de vedere fata de fondul invecinat (fata de hotarul vecin). | |
|
|
|
26-05-2023 |
 | Haribo Vizitator |
| |
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |