Ești aici > Forum > Drept civil

Accesiune

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 13-09-2023
Vizitator
Buna ziua,
Am cumparat, împreuna cu iubitul meu, un teren (eu - 30% cota parte, el - 70% cota parte). Pe teren se află în construcție o clădire, ridicată cu banii din societatea al carui acționar unic este el (reprezentând investitie pentru fima pe care o detine), autorizația de construcție fiind emisă pe numele amândurora, pentru ca, înteleg ca, asa prevede legea. Între timp, relația noastră s-a încheiat și nu ne înțelegem asupra terenului.
Pot eu să deschid în instanță un proces având ca obiect accesiunea, respectiv accesiunea imobilului la cota parte din teren care imi apartine, respectiv 30%?
Răspunde
 13-09-2023
Vizitator

Da, puteti invoca accesiunea imobiliara artificiala pentru 30% din cladire cat este construita pe terenul Dvs deoarece Dvs ati cumparat terenul inainte sa fie construita cladirea pe acesta.
Deci cladirea a fost construita in proportie de 30% pe terenul Dvs dupa ce ati cumparat Dvs terenul.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Mentionez ca in momentul achizitionarii terenului, exista si o cladire pe care am demolat-o. Nu cred ca se poate discuta despre constructor de rea credinta deoarece am fost amandoi de acord sa demolam si sa construim o noua casa, dovada fiind autorizatia de constructie emisa pe numele amandurora.
Totodata, mentionez ca imobilul aflat in constructie nu este finalizat, adica nu are proces verbal de receptie finala, deci nu este inca intabulat.
Chiar si in conditiile acestea, pot invoca accesiunea?

Multumesc anticipat!
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Pe masura ce se construieste cladirea pe terenul cumparat de dvs, aveti dreptul sa invocati in instanta accesiunea imobiliara artificiala si sa intabulati dvs in cartea funciara cota parte de 30% din cladire (care se construieste pe terenul dvs).
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Cum pot face intabularea daca nu am documentele finale ale cladirii. Practic, neavand receptia finala si documentele care sa ateste finalizarea lucrarilor, nu se poate face cadastru si intabulare. Din cate cunosc eu, la momentul acesta, constructia nu ,,exista,, ea nefiind finalizata (se afla in perioada de valabilitate a autorizatiei de constructie), intabulata, luata in evidenta la DITL.
Mentionez si faptul ca toate cheltuielile cu privire la toata constructia sunt ale societatii lui si poate face dovada in acest sens cu facturi.
Intreb toate acestea deoarece vreau sa stiu ce sanse de castig am intr-un eventual proces de accesiune.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Dvs aveti dreptul sa invocati in instanta accesiunea imobiliara artificiala pentru cata cota parte din cladire se construieste si se afla pe terenul dvs, cota parte care poate fi mai mica de 30%, egala cu 30%, sau mai mare de 30% - deci pe cota parte din cladire care se construieste si se afla pe terenul dvs.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Sunt mai multi pasi pe care trebuie sa ii urmati:

1.partajul terenului pentru a vedea cum este amplasata constructia pe terenul dvs, ce cota parte din cladire se afla pe terenul dvs.

2.trebuie sa il despagubiti pe fostul dvs partener platindu-i manopera si valoarea materialelor investite pentru constructia cotei parti din cladire care se afla pe terenul dvs.

3.intabularea pe cota parte din cladire care se afla pe terenul dvs o veti face dvs la momentul finalizarii constructiei deci atunci cand cladirea va fi gata.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Multumesc foarte mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde!

Am tot citit despre accesiune si nu am gasit procese castigate in instanta avand acest obiect de dosar, motiv pentru care sunt putin descurajata. Este foarte adevarat ca nu am gasit o speta identica cu cea in care ma aflu.
Ma gandesc ca va fi un proces indelungat, cu multa bataie de cap si fara garantia unui proces castigat.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Daca la partajul terenului cladirea in intregime sau o parte din cladire cade in lotul dvs si se afla astfel situata pe partea dvs de teren atunci procesul de accesiune va fi mai simplu urmand pasii de mai sus.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Daca la partaj cladirea nu cade in lotul dvs de teren atunci dvs veti intra numai in posesia cotei de 30% din teren liber si fara nicio constructie pe acesta.

O cladire pe teren o puteti construi dvs si ulterior partajului din banii dvs si cu cheltuiala dvs.

Dar pentru asta trebuie sa cereti ca la partajul terenului dvs sa va revina cota parte din teren de 30% libera si fara cladire pe cota dvs de teren.
Răspunde
 14-09-2023
Vizitator
Deci la partajul terenului dvs puteti solicita si alege intre doua posibilitati - teren 30% cu cladire in intregime sau cu o parte din cladire situata pe acesta (dar trebuie sa il despagubiti pe fostul dvs partener pentru manopera si valoarea materialelor investite conform cu cota parte din cladire care va revine) si teren 30% fara nicio cladire situata pe aacesta, cladire ce poate fi construita ulterior de dvs cu banii si pe cheltuiala dvs.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.