Ești aici > Forum > Drept civil

Încasarea ultimei pensii după decesul persoanei

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 10-12-2023

Soacra mea a murit pe 30 noiembrie, iar decesul ca și actul de deces a fost confirmat pe 1 decembrie. Mai are dreptul la pensie pe luna decembrie?
Răspunde
 02-08-2025
Vizitator

Socrul meu a decedat la 1 .08.2025.pensia pe luna august de unde o ridicam?
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Legea pensiilor publice 360/2023

Articolul 107

(1) Sumele ***neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe ***luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la data decesului, se plătesc ***unei singure persoane, care poate fi soț supraviețuitor, copil, părinte sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică și în cazul altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru care stabilirea și plata revin, conform legii, caselor teritoriale de pensii, dacă legea specială nu dispune altfel.

Observatii:

Ultima pensie pe luna august, luna in care a decedat socrul dvs ar trebui sa vina la fel cum a venit pensia socrului dvs pe luna iulie: pe cardul bancar al acestuia sau prin posta la adresa acestuia.

Daca pensia vine pe cardul bancar al socrului dvs banca ar putea sa va ceara niste dovezi in plus pentru ridicarea banilor cum ar fi ca sunteti mostenitor (calitate dovedita cu certificat de mostenitor).

Din acest motiv eu cred ca ati putea depune o cerere la casa de pensii prin care sa anuntati decesul socrului dvs si sa solicitati ca aceasta sa trimita pensia pe luna august prin posta la adresa dvs sau chiar pe cardul dvs bancar.

Daca pensia vine prin posta la adresa socrului dvs atunci dvs puteti primi banii la adresa respectiva daca locuiti si dvs acolo daca nu puteti proceda asa cum am mentionat mai sus.

Conditia este ca dvs sa va numarati printre persoanele mentionate la art.107 alin.1 din legea pensiilor 360/2023.
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Cine poate solicita pensia neîncasată din luna decesului pensionarului?

Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la data decesului, se plătesc unei singure persoane, care poate fi:

soţul supravieţuitor;

copilul;

părintele;

în lipsa acestora, moştenitorii, în condiţiile dreptului comun.
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Care sunt actele necesare acordării sumelor neîncasate de către pensionarul decedat?

Actele necesare solicitării acestor sume, după caz, sunt:

cerere (anexa nr. 8 la norme);

certificatul de deces, în original şi copie;
actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;

actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie;

certificatul de moştenitor, în original şi copie. (unde este cazul)

În situaţia în care sumele cuvenite şi neîncasate de către pensionarul decedat sunt solicitate de către moştenitori, în condiţiile dreptului comun, plata se face numai în baza certificatului de moştenitor în care aceste drepturi sunt incluse în masa succesorală.

Aceste sume pot fi solicitate în termenul general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data decesului sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a decesului.
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Vizitator a scris pe 03-08-2025:

Articolul 107

(1) Sumele ***neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe ***luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la data decesului, se plătesc ***unei singure persoane, care poate fi soț supraviețuitor, copil, părinte sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică și în cazul altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru care stabilirea și plata revin, conform legii, caselor teritoriale de pensii, dacă legea specială nu dispune altfel.

Observatii:

Ultima pensie pe luna august, luna in care a decedat socrul dvs ar trebui sa vina la fel cum a venit pensia socrului dvs pe luna iulie: pe cardul bancar al acestuia sau prin posta la adresa acestuia.

Daca pensia vine pe cardul bancar al socrului dvs banca ar putea sa va ceara niste dovezi in plus pentru ridicarea banilor cum ar fi ca sunteti mostenitor (calitate dovedita cu certificat de mostenitor).

Din acest motiv eu cred ca ati putea depune o cerere la casa de pensii prin care sa anuntati decesul socrului dvs si sa solicitati ca aceasta sa trimita pensia pe luna august prin posta la adresa dvs sau chiar pe cardul dvs bancar.

Daca pensia vine prin posta la adresa socrului dvs atunci dvs puteti primi banii la adresa respectiva daca locuiti si dvs acolo daca nu puteti proceda asa cum am mentionat mai sus.

Conditia este ca dvs sa va numarati printre persoanele mentionate la art.107 alin.1 din legea pensiilor 360/2023.
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Vizitator a scris pe 03-08-2025:

Articolul 107

Observatii:

Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Socrul meu.decedat primea pensia de la postas,nu are card,asta ar însemna că soțul meu,fiul lui ar putea ridicându-și pe luna august de la posta,?
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Mai intai sotul dvs trebuie sa anunte la casa de pensii decesul tatalui lui pentru a se opri plata unor pensii pe lunile urmatoare lunii august, pensii care fiind incasate fara drept trebuie restituite casei de pensii care le-a platit de catre cel care le-a incasat pe nedrept.

Apoi sotul dvs trebuie sa depuna la casa de pensii o cerere insotita de actele mentionate in postarea anterioara acte (de stare civila) din care sa rezulte ca este fiul decedatului.

In cerere trebuie sa mentioneze si modul de plata a pensiei - prin posta daca asa e mai convenabil si adresa la care sa primeasca banii reprezentant pensia pe luna august neincasata de decedat.
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Mulțumesc frumos,ați fost de un real ajutor,
Răspunde
 03-08-2025
Vizitator
Cu placere.
O zi buna.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.