Buna ziua! Conform legii nr.196/2018 (legea asociatiilor de proprietari) proprietarul este definit astfel: "proprietar din condominiu/proprietar - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu"- art. 2 litera s). Cuvantul "o" din definitia de mai sus este cu sensul de numeral cardinal, genul feminin si indica cifra 1, sau 1/1 sau 100%. Asadar, in situatia in care un apartament de ex. este detinut in coproprietate egala 50-50% de soti, poate unul din ei sa candideze pentru functia de presedinte de asociatie? Pentru ca la art. 27 legea spune, asa cum e si logic, ca pentru a conduce o asociatie de proprietari persoana respectiva trebuie sa fie in primul rand proprietar. Dar cuvantul "proprietar" este definit asa cum am aratat mai sus. Adica trebuie sa detina obligatoriu "cel putin o" locuinta, nu 1/2, nu 1/4 sau orice alta catime. Da, persoana poate participa la AG, are drept de vot, cu conditia ca celalalt coproprietar sa absenteze, nu pot participa si vota amandoi in acelasi timp. Dar dreptul de a fi ales este altceva, din ce vad legiuitorul a tinut sa impuna propria definitie, diferita de interpretarile din codul civil. Asadar, pentru a fi presedinte sau membru in comitetul executiv al unei asociatii de proprietari persoana/persoanele trebuie sa detina 100% din cel putin o proprietate din cadrul acelui condominiu. Sigur, nu sunt jurist, am insa cunostinte in domeniu, nu pot sa afirm cu certitudine ca este corecta interpretarea mea, de aceea lansez aceasta intrebare catre dvs si va multumesc anticipat pentru raspunsuri! |
|