| Notar DB Vizitator |
| Praxisul de medicină de familie reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet. Potrivit Art. 8 din Ordinul Nr. 1.322/2006 al MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII PUBLICE privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor şi metodologiei de preluare a activităţii unui praxis existent, publicat în Monitorul Oficial nr. 929 din 16.11.2006: "În funcţie de modul de deţinere şi/sau de folosinţă a infrastructurii, se pot aplica următoarele proceduri: a) dacă infrastructura se află în proprietatea privată a medicului care îşi încetează activitatea ori dacă infrastructura se află în proprietatea privată a unităţii sanitare organizate de către medic, aceasta poate fi transmisă în una dintre formele de transmitere prevăzute de lege; se poate transmite şi doar folosinţa infrastructurii, în una dintre formele prevăzute de lege; b) dacă infrastructura se află în folosinţa medicului care îşi încetează activitatea şi dacă în contractul în baza căruia este deţinută această folosinţă este prevăzută o clauză în acest sens, se transmite folosinţa infrastructurii." Prin urmare, cu respectarea normelor legale menţionate, contractul s-ar putea încheia şi direct între medicul care se pensionează şi cel tânăr, pentru cotele-părţi pe care le deţineţi. Mai jos, un model de astfel de contract. MODEL CONTRACT DE VÂNZARE–CUMPĂRARE DE PRAXIS Între subsemnaţii, -MEDIC VÂNZĂTOR, cu domiciliul în [...], având CNP [...], în calitate de vânzător şi -MEDIC CUMPĂRĂTOR, cu domiciliul în [...], având CNP [...], în calitate de cumpărător, a intervenit prezentul contract de vânzare-cumpărare: Eu, MEDIC VÂNZĂTOR, vând domnului MEDIC CUMPĂRĂTOR, ca urmare a înstrăinării conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. [...] la Biroul Notarului Public [...], a cotei indivize de 1/2 din [...] cabinet medicină de familie, a cotei indivize de [...] din [...] sală tratamente şi a cotei indivize de [...] din [...]- cabinet medicină de familie, împreună cu celelalte cote indivize din suprafeţele în proprietate comună şi dreptul de coproprietate forţată şi perpetuă asupra tuturor porţiunilor din clădire, care prin natura şi destinaţia lor sunt în coproprietate şi folosinţă comună cu celelalte cabinete medicale proprietare, situate în [...], Praxisul Cabinetului Medical Individual Dr. MEDIC VÂNZĂTOR, care reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi (aproximativ [...] pacienţi) şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet. Patrimoniul de afectaţiune profesională cuprinde următoarele bunuri: 1. cota parte indiviză de [...] din: pat consultaţie, birou, rampa de invalizi [...se menţionează toate bunurile]; 2. cota parte indiviză de [...] din: centrala termică, birou sală tratament [...se menţionează toate bunurile]; 3. două cântare medicale, cuier, trei dulapuri fişier, canapea medicală demontabilă, taliometru, gresie cabinet, jaluzele [...se menţionează toate bunurile] Bunurile de la punctele nr.1 şi 2 au fost dobândite de mine MEDIC VÂNZĂTOR, în indiviziune cu proprietarii celorlalte cabinete medicale. Bunurile de la punctul nr. 3 au fost dobândite de mine MEDIC VÂNZĂTOR, prin contribuţia mea exclusivă. Eu, MEDIC VÂNZĂTOR, declar că fac această vânzare de praxis în vederea desfăşurării de către MEDIC CUMPĂRĂTOR a activităţii de medic de familie. De asemenea, eu MEDIC VÂNZĂTOR, declar că predau cumpărătoarei şi toată aparatura medicală aflată în dotarea cabinetului, contractele pentru utilităţi, listele de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet, toată documentaţia privind actele de acreditare şi funcţionare ale cabinetului, precum şi orice alte documente existente şi necesare funcţionării Cabinetului Medical Individual Dr. MEDIC CUMPĂRĂTOR. Totodată, eu MEDIC VÂNZĂTOR, declar că sunt singurul proprietar al bunurilor de la punctul 3, ce fac obiectul prezentului contract de vânzare-cumpărare şi că în această calitate am convenit la încheierea prezentului contract. De asemenea, eu MEDIC VÂNZĂTOR, declar că Praxisul Cabinetului Medical Individual Dr. MEDIC VÂNZĂTOR nu formează obiectul vreunui litigiu, nu este gajat şi îl garantez pe cumpărător de orice evicţiune totală sau parţială. Totodată, declar că nu am încheiat promisiuni de înstrăinare sau antecontract de vânzare-cumpărare cu nici o persoană fizică sau juridică cu privire la acest praxis. Preţul vânzării este de [...], sumă pe care eu, vânzătorul, am primit-o integral şi în numerar de la cumpărător, azi, data autentificării prezentului contract. Cumpărătorul intră în stăpânirea de drept şi de fapt asupra Praxisului menţionat mai sus azi, data autentificării prezentului contract. Eu, MEDIC CUMPĂRĂTOR, cumpăr de la MEDIC VÂNZĂTOR, împreună cu cota indiviză de [...] din [...]-cabinet medicină de familie, cota indiviză de [...] din [...]-sală tratamente şi cota indiviză de [...] din [...] - cabinet medicină de familie, împreună cu celelalte cote indivize din suprafeţele în proprietate comună şi dreptul de coproprietate forţată şi perpetuă asupra tuturor porţiunilor din clădire, care prin natura şi destinaţia lor sunt în coproprietate şi folosinţă comună cu celelalte cabinete medicale proprietare, situate în [...], cumpărate conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. [...] la Biroul Notarului Public [...] şi Praxisul Cabinetului Medical Individual Dr. MEDIC VÂNZĂTOR, care reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi (aproximativ [...] pacienţi) şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet. Patrimoniul de afectaţiune profesională cuprinde următoarele bunuri: [...se menţionează din nou bunurile enumerate mai sus] Eu, cumpărătorul, declar că am luat cunoştinţă de provenienţa bunurilor ce fac obiectul acestui contract, ştiu că nu sunt gajate şi ştiu că nu fac obiectul vreunui litigiu. Noi, părţile contractante, declarăm că am luat cunoştinţă de prevederile legilor în vigoare, cunoaştem consecinţele ce decurg din încălcarea acestor prevederi legale şi ne asumăm răspunderea pentru aceste consecinţe. Noi, părţile contractante, declarăm că suntem de acord cu conţinutul prezentului contract de vânzare cumpărare, consimţim la autentificare şi ne obligăm să respectăm întocmai prevederile prezentului contract. Noi, părţile contractante, declarăm, sub sancţiunea prevăzută de Codul Penal pentru fals în declaraţie, că, în situaţia în care vor apare neînţelegeri, ce decurg din reaua credinţă a părţilor sau din declaraţii false, nu vom ridica nici un fel de pretenţii, de nici o natură, asupra Notarului Public ce a efectuat autentificarea, renunţând la toate căile de atac împotriva acestuia. Tehnoredactat şi autentificat la Biroul Notarului Public [...], în trei exemplare, din care două s-au înmânat părţilor semnatare. VÂNZĂTOR, CUMPĂRĂTOR, Pentru donaţia de praxis, contractul este asemănător, cu diferenţa că în locul specificării preţului, se va indica estimativ valoarea donaţiei în vederea calculării onorariului de autentificare. | |
|
|