Ești aici > Forum > Drept civil

Anulare act vanzare cumparare vechi de 8 ani

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 22-10-2013
Vizitator
Cum ar putea fiul sa anuleze total sau partial un act de vanzare cumparare vechi de 6-7 ani despre care a aflat abia acum? Care ar fi motivele cu sanse reale? Vanzarea s-a facut de tata catre un strain?
Răspunde
 27-10-2013
Vizitator

Pentru a fi anulat, un contract trebuie să fie afectat de cauze de nulitate relativă. Potrivit art. 1251 Noul Cod Civil, actul juridic "este anulabil când au fost nesocotite dispoziţiile legale privitoare la capacitatea de exerciţiu, când consimţământul uneia dintre părţi a fost viciat, precum şi în alte cazuri anume prevăzute de lege".

În plus, termenul de prescripţie pentru acţiunea în anularea unui contract de vânzare este de 3 ani. Cel puțin din ceea ce ați scris nu rezultă că ar exista o cauză de nulitate relativă a contractului în speţă.

În acet sens, Art. 2529 din noul Cod Civil prevede că prescripţia dreptului la acţiunea în anularea unui contract începe să curgă:
  • în caz de violenţă, din ziua când aceasta a încetat;
  • în cazul dolului, din ziua când a fost descoperit;
  • în caz de eroare ori în celelalte cazuri de anulare, din ziua când cel îndreptăţit, reprezentantul său legal ori cel chemat de lege să îi încuviinţeze sau să îi autorizeze actele a cunoscut cauza anulării, însă nu mai târziu de împlinirea a 18 luni din ziua încheierii actului juridic.

Prin urmare, actul în cauză având 8 ani, dreptul la acțiune este oricum prescris, chiar și dacă ar exista cauze de nulitate relativă.
Răspunde
 22-10-2018
Vizitator
Bună ziua.
Ma puteți ajuta cu niște nelămuriri?
Părinți mei au făcut un contract de vânzare cumpărare pe numele fratelui meu fără ca eu fiica sa nu fiu înștiințat de acest fapt. Tatăl meu sa spânzurat pe data de 11 septembrie, am aflat ca acest act a fost întocmit cu aproximativ 1 luna înainte de a se întâmplă fapta cu tata
Menționez ca :
Au încercat (mama și fratele meu) sa îl interneze în spital pt ca (cică era nebun chestie pe care eu nu am stiuto)
-fratele meu sta în casa părintească de 13 ani circa și pe părinți nu ia ajutat decât cu munca fizica (pășit, cules etc)
-fratele meu nu sa ocupat de cheltuielile de inmormantare
-în 13 ani circa nu a făcut nici o inbunatatire în casa deși a beneficiat tot parcursul acestor ani
-după ce au făcut actele casei părintești și după ce sa făcut înmormântarea sau apucat de îmbunătățirea casei și mama mia mărturisit ca au terminat actele. (Faptul ca mama mia mărturisit adevărul după întocmirea actelor și la insistentele mele întrebări pt ca suspectam ceva mia confirmat întocmirea)
-Menționez ca eu singurul bun pe care îl am de la părinți este o bucata de teren extravilan de 50 m lung8me și 10 de deschizătura.
As vrea sa înaintez în tribunal ruperea contractului de vânzare cumpărare sau evaluarea imobilului și dreptul meu la casa părintească. Am șanse de câștig sau de pierdere?
Răspunde
 24-10-2018
Vizitator
Contractul ar putea fi anulat daca tatal fiului dvs ar fi fost lipsit de discernamant la data incheierii actului (alienat mintal, beat, drogat) si astfel nu a avut capacitate de exrcitiu (deci nu si-a dat acordul valabil pentru incheierea actului).
Mai poate fi anulat pentru eroare, dol sau violenta dar anularea se poate cere in termen de 3 ani de la data incheierii actului.
In primul caz anularea se poate cere oricand.
Răspunde
 24-10-2018
Vizitator
Daca casa este proprietatea parintilor dvs atunci ei au dreptul sa o vanda cui vor.
Daca in contract sunt mentionati ambii parinti in calitate de vanzatori atunci legal nu mai aveti ce face.
Daca este mentionat doar unul dintre parinti atunci contractul poate fi anulat deoarece casa nu poate fi vanduta numai de un singur parinte fara acordul expres al celuilalt parinte care este si el proprietar.
Răspunde
 24-10-2018
Vizitator
De exemplu daca casa a fost vanduta numai de mama dvs atunci tatal dvs are dreptul sa anuleze contractul pe motiv ca jumatate din casa ii apartine si lui.
Cum tatal dvs a decedat atunci dvs puteti introduce actiune in instanta impotriva mamei si fratelui pentru anularea contractului, in calitate de mostenitoare legala a tatalui dvs si totodata sa realizati si dezbaterea succesorala dupa tata.
Daca contractul a fost incheiat numai de tata atunci mama este cea care poate cere anularea contractului deoarece jumatate din casa ii revine ei.
Răspunde
 26-09-2020
Vizitator
Fostul propietar a fost executat,Acum incearca sa anuleze actul lui de proprietate (a cumparat imobilul de la masa si sora sa si spun toti ca nu a platit).Poate?
Răspunde
 26-09-2020
Vizitator
Au trecut 10 ani si.
Răspunde
 13-08-2021
Vizitator
roza a scris pe 24-10-2018:
Daca casa este proprietatea parintilor dvs atunci ei au dreptul sa o vanda cui vor.
Daca in contract sunt mentionati ambii parinti in calitate de vanzatori atunci legal nu mai aveti ce face.
Daca este mentionat doar unul dintre parinti atunci contractul poate fi anulat deoarece casa nu poate fi vanduta numai de un singur parinte fara acordul expres al celuilalt parinte care este si el proprietar.
Răspunde
 30-11-2023
Vizitator
Dacă fac fiului meu act vînzare cumpărare, îl pot anula?
Răspunde
 01-12-2023
Vizitator
Anonim a scris pe 22-10-2013:
Cum ar putea fiul sa anuleze total sau partial un act de vanzare cumparare vechi de 6-7 ani despre care a aflat abia acum? Care ar fi motivele cu sanse reale? Vanzarea s-a facut de tata catre un strain?
Răspunde
 03-12-2023
Vizitator
Contractul a fost incheiat cu clauza de intretinere?
Răspunde
 03-12-2023
Vizitator
In acest caz contractul ar putea fi desfiintat prin rezolutiune prin neprestarea intretinerii la care cealalta parte s-a obligat prin contractul incheiat.
Răspunde
 03-12-2023
Vizitator
CAPITOLUL I - Noul Cod Civil
Contractul

SECŢIUNEA a 3-a
Încheierea contractului
Art. 1238

Sancţiune

(1) Lipsa cauzei atrage ***anulabilitatea (nulitatea relativa)*** contractului, cu excepţia cazului în care contractul a fost greşit calificat şi poate produce alte efecte juridice. - (termen de prescriptie de 3 ani de zile).

(2) Cauza ilicită sau imorală atrage ***nulitatea absolută*** a contractului dacă este comună ori, în caz contrar, dacă cealaltă parte a cunoscut-o sau, după împrejurări, trebuia s-o cunoască. - (oricand, fara termen de prescriptie).
Răspunde
 04-12-2023
Vizitator
Daca dvs sau tatal dvs, reusiti sa desfiintati prin rezolutiune sau sa anulati contractul incheiat acum 6-7 ani, tatal dvs sau dvs va trebui sa restituiti catre cealalta parte contractanta pretul pe care tatal dvs l-a primit la incheierea contractului, in schimbul restituirii bunului - deoarece partile vor fi repuse in situatia anterioara incheierii contractului.
Răspunde
 31-01-2024
Vizitator
Buna ziua ! Parintii mei i-au facut acte pe casa fratelui meu in urma cu 15/16 ani. Pe motivatia ca eu eram inca nedivortat si cu promisiunea din partea lor ca la finalizarea divortului, acestia imi vor face si mie pentru jumatatea cuvenita. Din motive financiare acest lucru sa intarziat pana in ziua de astazi Iar astazi promisiunea sa dat uitarii. Tin sa mentionez ca actele facute cu fratele meu sunt de vanzare cumparare neavand dovada platii unui avans prin transfer bancar , unul dintre parintii era pensionat pe caz de boala la momentul facerii actele avand handicap, neatasandu-se niciun act doveditor vanzarii ca este apt psihic, iar in contractul lor de vanzare-cumparare , este stipulata cauza uzului fruct . In contract nu este nici macar un pret corect estimat la valoarea pietii la momentul incheierii contractului . Iar fratele meu nu avea niciun loc de munca la pentru a isi perimite achitarea unui imobil. Actul de vanzare cumparare nefiind decat un act de donatie dechizat. In urma celor precizate anticipat , pot cu motivele acestea sa pot desface actul de vanzare cumparare pentru a imi revednica partea corecta din mostenire ?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.