Ești aici > Forum > Drept civil

Hotarare de divort definitiva si irevocabila

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 27-11-2013
Vizitator
Buna,

In 2009 am divortat si copilul mi-a fost incredintat mie pentru crestere si educare cu hotarare de divort definitiva Si irevocabila.
Locuiesc in UK, Si din 2010 am adus Si copilul sa locuiasca cu mine aici, merge la scoala.
Vorbind cu fostul sot nu au fost probleme ca copilul sa vina sa locuiasca cu mine, deci nu am intrebat sa-mi de-a permisiunea lui.
Am inteles ca ar fi trebuit sa-mi dea semnatura ca ar fi de acord ca copilul sa locuiasca aici. Dar, de ce? Am hotarare de divort definitiva Si irevocabila, nu imi trebuie acordul lui ca sa-l scot din tara Si nici pentru ai face pasaport.
Fostul sot nu mi-a platit niciodata pensie alimentara pentru copil, dar in hotararea de divort stipuleaza acest lucru, si ca el are drept de vizita.
Va rog, daca puteti, sa ma lamuriti.
Va multumesc
Răspunde
 16-12-2013
Vizitator

Oana a scris pe 27-11-2013:
Buna,
Am hotarare de divort definitiva Si irevocabila, nu imi trebuie acordul lui ca sa-l scot din tara Si nici pentru ai face pasaport.

Dacă minorul v-a fost încredițat de către instanța judecătorească, nu aveți nevoie de acordul tatălui pentru a părăsi țara când călătoriți în străinătate, însă schimbarea domiciliului într-un loc în care fostului soț îi va fi greu să își exercite dreptul la vizită stabilit prin sentință poate constitui o îngrădire a acestui drept. Potrivit legii, ambii părinţi, chiar dacă nu locuiesc împreună sunt datori să îngrijească de persoana copilului minor, astfel că părintele care nu locuieşte împreună cu minorul trebuie să păstreze dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum şi de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională. Dispoziţiile art. 14 din Legea nr. 272/2004 consacră şi dreptul copilului de a avea legături personale atât cu ambii părinţi, cât şi cu rudele sale şi cu celelalte persoane faţă de care a dezvoltat relaţii apropiate. Articolul 15 din lege reglementează modalităţile de exercitare a relaţiilor personale.

Din coroborarea acestor dispoziţii legale rezultă că legiuitorul consacră atât dreptul părintelui de a menţine relaţii personale cu copilul său, având în vedere că acest părinte are aceeaşi răspundere în ce priveşte creşterea şi educarea copilului, cât şi dreptul copilului, care, pentru a-şi dezvolta armonios personalitatea ca viitor adult şi a avea un psihic echilibrat, are dreptul de a menţine legături personale nu numai cu ambii părinţi, ci şi cu rudele sale, dat fiind că între drepturile copilului se înscrie şi acela de a creşte în familie.
Răspunde
 28-07-2019
Vizitator
Bună. Nu pot vedea ce apare in hotărârea dată in urma divorțului . Presupun că el a solicitat revenirea la numele avut de ea inaintea căsătoriei. Cât timp se acordă pentru asta? Se consideră cele 30 de zile pentru recurs? Mulțumesc
Răspunde
 28-07-2019
Vizitator
Sotul prietenei mele a cerut divort. s-a pronuntat divortul. Ea nu poate ajunge in Romania pentru a rezolva cu hotararea judecatoreasca si cu buletinul ( probabil schimbarea numelui) mai curand de septembrie. Va fi amendata?
Răspunde
 29-07-2019
Vizitator
Prietena dvs trebuie sa isi schimbe cartea de identitate in termen de 15 zile de la data la care hotararea judecatoreasca de divort ramane definitiva adica dupa expirarea termenului de apel de 30 de zile, in caz contrar fiind vinovata de comiterea unei contraventii care se pedepseste cu amenda de la 40 lei la 80 lei in temeiul art.43 lit.b din OUG 97/2005 privind evidenta si domiciliul cetatenilor romani.
Răspunde
 29-07-2019
Vizitator
Termenul de apel de 30 de zile suspenda (opreste) punerea in executare a hotararii judecatoresti de divort.

Astfel, hotararea judecatoreasca de divort trebuie executata de prietena dvs prin solicitarea serviciului public local de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate cu numele de familie modificat, in termen de 15 zile dupa expirarea termenului de apel de 30 de zile care curge de la data la care hotararea judecatoreasca este COMUNICATA prietenei dvs prin posta - art.19, art.43 din OUG 97/2005, art.382 Cod civil, art.468 Cod procedura civila.
Răspunde
 12-06-2020
Vizitator
Am hotarare judecatoreasca de divort din 2008 in care scrie va Este irevocabil.. trebuie sa scrie si definitiva ori Este es definitiva? Daca nu ce trebuie sa fac pentru ca ma casatoresc in italia.. multumesc frumos
Răspunde
 12-06-2020
Vizitator
Orice hotarare judecatoreasca irevocabila este si definitiva - nu mai poate fi atacata pe nicio alta cale de atac, cu exceptia situatiei in care ar fi pronuntate doua hotarari judecatoresti irevocabile cu acelasi obiect si contradictorii, din care o hotarare trebuie anulata de instanta de judecata si cealalta hotarare pusa in executare - pe calea de atac a revizuirii.
Răspunde
 04-02-2021
Vizitator
Buna seara , astazi am descoperit ca fostul meu sot a depus apel la sentinta de divort pronuntata acum 2 ani , cand fetita mi- a fost incredintata mie .Nu am acces la dosar si nu intelegcare poate fi obiectul .sunt convocata marti adica in 9 .02 .2021. As putea sa stiu care ar putea sa fie motivul.
Multumesc anticipat
Răspunde
 23-02-2021
Vizitator
Buna ziua în cazul în care nu pot astp.cele 30 zile de apel și imi trb .hotărârea definitiva ce trb facut ?Va mulțumesc astp .un sfat va rog
Răspunde
 26-02-2021
Vizitator
Buna ziua. Hotararea privind divortul si custodia exclusiva a copilului s-a pronuntat pe 07.09.2020, prin punerea solutiei la dispoziția partilor de grefa instantei. Plicul de la ei cu hotărârea efectiva l-am primit abia ieri 25.02.2021. Nu scrie nicaieri "irevocabilă"
Acum acel termen de recurs de 30 zile se considera de la 07.09.20 sau de la 25.02.21?
Eu pot iesi acum cu copilul din tara, tocmai pt a merge la tatal copilului, in baza acestei hotarari?
Mulțumesc
Răspunde
 12-03-2021
Vizitator
Buna.In urma divorțului,In Feb 2020 am primit Hotararea civila.Eu locuiesc in Germania.Nu am reusit sa ajung in Ro sa intru in posesia Hotărârii definitive pt a mi schimba numele din buletin.Ce as putea face acum si cum ar trebui să procedez sa obtin Hotărârea Judecătorească Definitivă fără a ma deplasa în Romania?Specific ca am copilul minor in încredințare si nu pot călători fără el ,copilul având pașaportul expirat.
Răspunde
 17-08-2021
Vizitator
Bună ziua. Am pierdut decizia definitiva și irevocabila de divorț.. Cum pot sa întru în posesia ei și cât durează?!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.