Ești aici > Forum > Drept civil

Impozitul de 85% pe drepturi litigioase. In ce lege este stabilit?

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 28-04-2015
Vizitator
Buna ziua,

Am cautat toata ziua pe internet legea despre care se lauda Victor Ponta ca a dat-o pentru a-i impozita cu 85% pe samsarii de drepturi litigioase din dosarele ANRP, dar nu am gasit nimic.
Imi poate indica cineva articolul de lege care prevede acest impozit si legea propriu-zisa?
Multumesc!
Răspunde
 28-04-2015
BUCURESTI

Buna Diana,

Probabil ca n-ai gasit din cauza ca in lege nu se specifica un procent de 85% in mod expres, ci scrie ca se acorda doar 15% ;)

Este vorba de art. 24 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicata in Monitorul Oficial nr. 278 din 17.5.2013

Ai mai jos articolul de lege cu privina:

"Art. 24

(1) Punctele stabilite prin decizia de compensare emisă pe numele titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorii legali ori testamentari ai acestuia, nu pot fi afectate prin măsuri de plafonare.
(2) În dosarele în care se acordă măsuri compensatorii altor persoane decât titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorii legali ori testamentari ai acestuia, se acordă un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului stabilită conform art. 21 alin. (6).
(3) Numărul de puncte acordat în condiţiile alin. (2) nu poate reprezenta o valoare mai mare decât cea stabilită potrivit art. 21 alin. (6) şi (7).
(4) În cazul în care din documentele depuse la dosarul de restituire nu rezultă preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea stabilită conform art. 21 alin. (6).
(5) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care încheie tranzacţii privind drepturi asupra imobilelor care fac obiectul legilor de restituire au obligaţia să comunice Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în termen de 15 zile, un exemplar al actului prin care s-a încheiat tranzacţia.
(6) Documentele transmise după împlinirea termenului prevăzut la alin. (5) nu se iau în considerare de către Comisia Naţională la emiterea deciziei.
(7) Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor transmite Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în termen de 5 zile de la primire, o copie a documentelor prevăzute la alin. (5)."
Răspunde
 28-04-2015
Vizitator
Mersi mult Luana.
Articolul asta se aplica pentru orice fel de cesiune de drepturi litigioase sau doar pt. dosarele ANRP?
Răspunde
 28-04-2015
BUCURESTI

Doar ANRP pentru imobilele restituite in natura sau echivalent.
Răspunde
 09-11-2017
Vizitator
Diana a scris pe 28-04-2015:
Mersi mult Luana.
Articolul asta se aplica pentru orice fel de cesiune de drepturi litigioase sau doar pt. dosarele ANRP? [/quote. Buna ziua as dori dacă se poate sa îmi dați o informație. Mătușa mea mia cedat 33 % din ceea ce va primi de la ANPR. As dori sa știu dacă și partea mea se impozitează cu 85%.Precizez ca suntem rude. Tatăl meu și cu mătușa mea sunt frați. Va mulțumesc.
Răspunde
 16-01-2021
Vizitator
Buna ziua. Locuiesc într-o curte un bucuresti de peste 50 ani,până în 2009 nu există nici un dosar de retrocedare,am incercat sa o cumpar dar nu am reusit.In 2018 doamna primar Firea a dat curtea unui cetățean american printr-o dispozitie,iar domnu a angajat o firmă sa se ocupe de locuință chiar să o vândă.Am luat legatura cu aceasta firmă si am solicitat ca vreau sa iau legatura cu proprietarul iar ei mi-au spus că n-am ce vorbi cu proprietarul ca de fapt ei sunt proprietari. Este posibil să fi cumpărat drepturi litigioase si se foloseste in continuare de numele proprietarului pentru a nu plati acel impozit de 85 la sută. Este legal?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.