Am contractat in 2014 un credit ipotecar dedicat constructiei unui imobil. Prin contract, s-a convenit ca acest credit sa fie acordat in patru transe egale, in functie de evolutia constructiei. Pentru asta, a trebuit sa strangem chitante si facturi pentru a putea justifica utilizarea banilor. Banca a trimis inainte de acordarea transelor, un evaluator extern. Acum ne aflam in momentul in care trebuie sa primim ultima transa din creditul ipotecar iar banca intarzie sa faca asta pentru ca, in urma evaluarii lor, imobilul nu a fost adus la "95 - 100%" grad de executie finalizat, precizand ca prin pachetul de credit achizitionat exista o conditie care spune ca noi trebuie sa finalizam casa din acest credit. Am citit litera cu litera contractele incheiate cu banca si nu gasim nicaieri aceasta conditie. Singura conditie inainte de transa a patra este ca noi sa prezentam Procesul Verbal de Receptie la Finalizarea Lucrarii, intabularea si inregistrarea imobilului (in favoarea bancii) in Cartea Funciara. Am prezentat aceste documente, si dupa asta am aflat ca nu putem obtine ultima transa din credit pentru ca exista aceasta conditie de care am aflat abia acum. Daca am fi stiut ca exista o asemenea conditie, nu am fi conectat imobilul la apa, curent, gaze, nu am fi achizitionat o fosa septica si am fi investit banii in finisajele casei. Oricum, inca de la semnarea contractului, noi am solicitat un credit nu atat pentru a finaliza 100% imobilul ci tinand cont ca rata pe care o avem de achitat in urmatorii 30 de ani, sa fie una accesibila. Din acest motiv, devizul initial solicitat noua de banca era prevazut cu o suma mult mai mare, noi solicitand bancii o suma decenta pentru noi. Toate acestea au fost clare de la inceput insa acum, descoperim ca dosarul de analiza este blocat existand aceasta conditie pe care noi nu o gasim nicaieri, in niciun document. Suntem blocati din 7 martie si cu toate ca am incercat, nu am reusit sa gasim nici o solutie. Ne-au solicitat sa asteptam 30 de zile pentru a raspunde la "sesizarea" noastra, sesizare care nu exista, nu are numar de inregistrare, nu putem face sesizare pentru ca banca sa-si respecte obligatiile asumate prin contractele semnate. Nu exista anexe la contract iar in ceea ce ne priveste, am respectat toate obligatiile. Le-am cerut ca asa cum ei nu respecta obligatiile din contract, cu toate ca garantiile cerute le apartin, iar eu sunt in imposibilitatea de a obtine bani de la o alta banca, sa nu mai achit nici eu rate pentru un credit pe care nu il pot accesa in intregime. Nu am primit raspuns nici la aceasta intrebare. Nu intentionez sa nu respect contractul, dar lipsa de reactie si situatia imposibila in care ma aflu, ma enerveaza cumplit. Sfaturi de urmat? |
|