Ești aici > Forum > Drept civil

Pot folosi uzucapiunea de 10 ani ?

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 20-04-2016
Vizitator
Buna ziua !
In anul 2006 am mostenit de la bunica mea o casa si terenul de curte.Bunica mostenise la randul sau aceasta proprietate de la o sora. In timpul vietii, sora bunicii a facut in anul 1992 un act de vanzare cumparare pentru 1/3 din proprietatea pe care o avea, respectiv o casa compusa din 3 camere si curte 274 mp. Cumparatorul si-a insusit una din camere ( pe cea mai mare, in suprafata de 60 mp ) dar altceva din gospodarie nu l-a interesat nici cat timp a trait sora bunicii, nici dupa decesul acesteia in 2006 si nici chiar mai tarziu, dupa decesul bunicii mele.Dupa decesul surorii, bunica a facut succesiunea, in urma careia a cules 2/3 din casa (2 camere in suprafata de 84 mp ) si curte in suprafata de 274mp. De camera cumparatorului nu s-a atins. Dupa decesul bunicii am dezbatut succesiune si am cules bunurile pe care le culesese si bunica de la sora ei( 2/3 casa si curte 274 mp). Am intocmit de asemenea titlu de proprietate pe aceleasi bunuri si am facut intabularea in cartea funciara.
In anul 2009 am construit pe terenul respectiv o spalatorie. Dupa construirea acesteia,cumparatorul mi-a facut process la judecatoria Corabia prin care a prezentat actul de vanzare cumparare si a cerut granituire intrucat constatase ca potrivit acelui act curtea impartita ar fi fost de 840 mp. In fapt actul continea o eroare materiala.
A inceput un proces lung si anevoios in care, sfatuit de avocatul meu am cerut iesirea din indiviziune. Procesul este inca pe rol si totul se invarte in jurul unei pivnite aflata sub camera cumparatorului,pivnita pe care acesta nu doreste sa o aiba in lot desi detine aici conductele sale de aductiune apa si de canalizare. El de fapt doreste sa primeasca in natura 1/3 din terenul curtii ( unde am construit spalatoria ) dar fara a se scadea terenul de sub camera lui .
Mi se parea corect sa stapanim fiecare bunurile asa cum au fost stapanite de la cumparare si pana in 2009 si eventual sa despagubim daca unul are o parte mai mare valoric dar dumnealui nu accepta nimic in afara de teren din curte iar pentru asta ar trebui daramate investitiile mele..
Am citit despre uzucapiune si as vrea sa stiu daca as putea sa folosesc uzucapiunea in drept in acest caz pentru partea de casa ocupata de mine si pentru terenul aferent, avand in vedere ca din 1992 pana in 2009 pe comparator nu l-au interesat acestea si ca le-am inscris in cartea funciara.. Ma intereseaza de asemenea daca exista dispozitii ale legii care sa permita impartirea bunurilor pe principiul posesiei avute pana in momentul deschiderii actiunii .
Multumesc !
Răspunde
 28-04-2016
BUCURESTI

Va puteti gandi la o uzucapiune de scurta durata doar daca detineti un just titlu cu privire la imobil. Just titlu, în cadrul uzucapiunii de scurtă durată, este orice act translativ de proprietate (vânzare, schimb, donaţie etc.) care provine de la o personană diferită faţă de adevăratul proprietar, cu condiţia ca titlul să nu fie nul absolut. Un titlu anulabil poate constitui just titlu conform legii. Reclamantul va face dovada justului titlu după regulile dreptului comun.

Din ce am citit, nu detineti un astfel de just titlu.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.