Ești aici > Forum > Drept civil

Acte necesare vanzarii Cabinet Medical Individual

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 22-05-2013
Vizitator
Buna ziua,

Va rog sa imi raspundeti daca este posibil cat mai repede cu putinta la urmatoarea intrebare: Ce acte sunt necesare in cazul vanzarii unui Cabinet Medical Individual - medicina de familie, proprietarul fiind medic de familie care se pensioneaza, iar cumparatorul este un medic de familie care doreste sa preia cabinetul (praxisul) respectiv. Contractul de vanzare-cumparare se intocmeste la notar presupun, dar as vrea sa stiu ce acte mai sunt necesare, care este valabilitatea lor, iar in cazul in care cumparatorul va da initial un avans , iar restul banilor la intocmirea contractului de vanzare-cumparare cum se procedeaza? Se face un antecontract in care se scrie suma totala din care avans.... , aveti cumva modele de astfel de contracte ? Trebuie ultimele chitante de la Electrica, gaz, Apa Nova, altceva ce mai trebuie?
Tranzactia, avansul probabil cumparatorul il va da saptamana viitoare de aceea v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand posibil ca sa fim pregatiti pe cand mergem la notar.
Multumesc anticipat.
O zi buna!
Diana T
Răspunde
 24-05-2013
Vizitator

Dacă vă referiți la vânzarea cabinetului, respectiv a imobilului în care își are sediul cabinetul, actele necesare pentru vânzarea imobilelor le găsiți aici: Contract de vânzare-cumpărare imobil.

Dacă vă referiți la vânzarea cabinetului ȘI a praxisul cabinetului medical, care reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi respectivul contract va trebui coroborat și cu clauze contractuale similare celui din modelul de mai jos:

contract vanzare-cumparare praxis

Dacă ceea ce doriţi să cumpăraţi este DOAR praxisul cabinetului, nu şi imobilul în sine, titlul III din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii nu menţionează că ar fi necesară forma autentică pentru un astfel de contract. În cazul vânzării se plăteşte însă impozit conform art. 48 alin. 2 lit. c din Codul fiscal. Doar pentru donaţie, Art. 1011 alin. 1) din noul Cod Civil stabileşte că aceasta se încheie prin înscris autentic (la notariat), sub sancţiunea nulităţii absolute.

DianaT a scris pe 22-05-2013:
Buna ziua,
iar in cazul in care cumparatorul va da initial un avans , iar restul banilor la intocmirea contractului de vanzare-cumparare cum se procedeaza? Se face un antecontract in care se scrie suma totala din care avans.... , aveti cumva modele de astfel de contracte ?

Da, se face un antecontract, taxa percepută pentru antecontract o calculaţi aici: Calculator taxe antecontract vânzare-cumpărare

Mai multe informaţii despre antecontracte, găsiţi aici: Antecontract vânzare-cumpărare precontract. Model
Răspunde
 24-05-2013
Vizitator
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt care, sunt convinsa, imi va fi de mare ajutor.

Cu stima,

Diana T
Răspunde
 27-12-2014
Vizitator
sunt medic de familie pensionar, ce act trebuie sa fac la notariat pentru a preda praxixul fiicei mele dr andone anca -medic primar de familie . Ea este proprietara spatiului ,este medic angajat al cabinetului de 7 ani. Eu doresc sa pastrez denumirea cabinetului, sa se schimbe doar reprezentantul legal-este posibil acest lucru? va rog daca se poate sa ma informati pe mail
Răspunde
 15-01-2015
Vizitator
Pentru d-na Dr. Barliga Rodica:

Îi puteți face fiicei un act de donație al praxisului. Conform, Art. 1011 alin. 1) din Noul Cod Civil, donația se încheie la notariat, în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.
Răspunde
 07-06-2021
Vizitator
am un cabinet medical medicina de familie intr-un spatiu inchiriat.... ce acte trebuiesc intocmite pentru vanzarea praxisului datorita iesirii la pensie. multumesc,
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.