Ești aici > Forum > Drept civil

Revocare donatie survenienta copil

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 26-11-2013
Vizitator
Sora mea a cumparat de la stat apartamentul in care locuiam cu parintii, in 1991, iar in 1995 a donat apartamentul parintilor.In 2002 i s-a nascut primul copil, iar acum, in 2013 cere revocarea donatiei in instanta.Poate face acest lucru?
Răspunde
 26-11-2013
Vizitator

Conform vechiului Cod Civil, donaţia se revocă de drept atunci când ulterior perfectării ei, donatorului, care la momentul încheierii contractului de donaţie nu avea niciun copil sau alt descendent, i se naşte un copil din căsătorie sau din afara căsătoriei. Deoarece revocarea operează de drept, în caz de litigiu, instanţa nu pronunţă, ci numai constată revocarea, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Datorită revocării de drept, acţiunea în restituire a bunului donat poate fi introdusă nu numai de către donator, dar şi de către succesorii săi în drepturi, inclusiv creditorii pe calea acţiunii oblice. Acţiunea în restituire se prescrie în termen de 30 de ani de la naşterea copilului. Este recomandat să vă adresați unui avocat care să vadă dosarul.
Răspunde
 22-04-2015
Vizitator
Buna seara,
Acum 6 ani am donat un teren mic (aprox.40 mp) unui vecin , fara nicio sarcina.La momentul acela nu aveam copii.Intre timp am infiat un copil.In urma acestei schimbari intervenite se poate revoca donatia?Daca da,in cazul in care vecinul meu a vandut acel teren unui tert,ce se intampla?
Va multumesc!
Răspunde
 22-04-2015
Vizitator
Revocarea donației pentru surveniență nu mai este prevăzută de Noul Cod Civil. Donaţia mai poate fi revocată conform NCC numai pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

De asemenea, chiar dacă în speța dvs. ar fi aplicabil Vechiul Cod Civil, copilul adoptat nu se include în enumerarea limitativă a textului art. 836 Cod civil. Acest text de lege este de strictă interpretare și nu poate fi extins, prin analogie, la alte categorii de persoane.
Procedura adoptării unui copil presupune manifestarea voinței adoptatorului, ceea ce justifică neasimilarea în aceasta materie, a legăturilor de rudenie ce rezultă din filiația firească cu raporturile dintre adoptator și copilul adoptat.
Răspunde
 03-07-2021
Vizitator
Buna ziua!
Tatăl meu mi a donat mie cota parte de 5/8 dintr un apartament în anul 2017 fără clauze și cu scutire de raport (apartament moștenit după moartea mamei 5/8 - tata, 3/8- eu). În 2019 el s a recăsătorit. Dacă el va face un copil cu actuala soție, vă putea ataca contractul de donație pentru survenienţă unui copil ?
Mulțumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.