Ești aici > Forum > Drept civil

Succesiunea in instanta

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 14-01-2014
Vizitator
daca nu ne-am inteles la notar si vrem sa dezbatem succesiunea in instanta , m-ai este nevoie de mediere ?
Multunesc anticipat
Răspunde
 14-01-2014
Vizitator

fagarasanu c-tin a scris pe 14-01-2014:
daca nu ne-am inteles la notar si vrem sa dezbatem succesiunea in instanta , m-ai este nevoie de mediere ?
Multunesc anticipat

Medierea este obligatorie pentru litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei.

Este recomandabil să vă împăcați și să dezbateți succesiunea prin notariat deoarece:

1. Costurile sunt mult mai mici. După adoptarea noilor taxe judiciare de timbru prin OUG nr. 80/2013, acestea se taxează în instanță, după cum urmează:

(1)Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a)până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
b)între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c)între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d)între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
e)între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
f)peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Detalii: http://legeaz.net/text-integral/oug-80-2013-taxe-judiciare-timbru

Comparativ, pentru succesiunea dezbătută prin notariat, taxa se calculează după cum urmează:

a) până la 6.000 lei - 2,7%, dar nu mai puţin de 150lei/certificat de moştenitor
b) de la 6.001 lei la 30.000 lei -162 lei + 1,35% pentru ceea ce depăşeşte 6.001 lei
c) de la 30.001 lei la 60.000 lei - 486 lei + 0,6% pentru ceea ce depăşeşte 30.001 lei
d) peste 60.001 lei - 665 lei + 0,45% pentru ceea ce depăşeşte 60.001 iei

Puteți calcula taxa notarială automat folosind acest calculator: Calculator taxe succesiune / moştenire

2. Durata. Un astfel de proces în instanță poate dura și ani de zile dacă sunt accesate toate căile de atac, la notariat puteți finaliza succesiunea și într-o săptămână.
Răspunde
 22-02-2017
Vizitator
As vrea sa stiu daca mai este obligatorie medierea pentru succesiune si daca informatiile de mai sus cu privire la taxe au ramas valabile si in 2017
Răspunde
 22-02-2017
BUCURESTI

Diana a scris pe 22-02-2017:
As vrea sa stiu daca mai este obligatorie medierea pentru succesiune si daca informatiile de mai sus cu privire la taxe au ramas valabile si in 2017

Da, informatiile cu privire la taxe raman valabile, dar medierea nu mai este obligatorie.. era in 2014 cand s-a dat raspunsul, articolul respectiv din legea medierii care obliga partile sa se informeze cu privire la mediere a fost declarat neconstitutional si apoi abrogat.
Răspunde
 15-01-2020
Vizitator
Buna ziua, am o intrebare, mamá mea a murit acum 25 de ani. Tata este in viata si suntem 6 frati, un frate de al meu a ramas in casa parintwasca cu Tata si acum vrea sa faca succesiune in instanata. In ce consta acesta actiune si cum MA va afecta pe mine Dat fiin CA EU si inca o sora locuim in Spania?
Răspunde
 21-12-2020
Vizitator
Bună ziua Avem de la bunicul decedat în 1972 2 terenuri,moștenitorii direcți au murit ,și soțiile lor, cu excepția uneia care e în vârstă și care nu are nevoie de teren și nici cei 2 copii ai ai plecaați în ItaliaSuntem vreo 20 de moștenitori pe un teren de 3750m.pe și pe unul de 3350.mpe. Vrem sa facem doar succesiunea prin judecat orientare și sa vindem toți. Se poate doar succesiunea?
Răspunde
 21-01-2021
Vizitator
Buna ziua, am rugamintea daca puteti sa ma ajutati cu un rasp urgent in legat cu succesiunea dupa moartea socrului meu.Soacra si cumnatul si au dorit sa dezbata succesiunea in instanta-judecat sector 4, parat fiind sotul.Prima infatisare este pe 27.01.2021.Sotul a incercat pana in prezent sa vb cu fratele sau sa renunte la proces sa dezbata succes la notar.Acesta sustine ca in aceasta faza a procesului nu se mai poate face succes la notar si cica litigiu este trecut in cartea funciara. Dansii doresc scoaterea lui din indiviziune cu despagubire si plata cheltuielilor de judecata.Intrebarea noastra este daca ne puteti confirma ca succesiunea se mai poate dezbate la notar si daca li se va restitui taxa de timbru?Va multumim pt ajutor, Carmen Drumea
Răspunde
 02-06-2025
Vizitator
Vrem sa facem succesiunea pe casa bunicilor și teren ce acte trebuie precizez avem un unchi decedat și fiul lui la fel .mulțumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.