Buna ziua , Va rog mult sa ma ajutati in clarificarea unor probleme importante, care sunt destul de incurcate , rezultate din situatia de mai jos: Soacra mea afost infiata inainte de 1940 de un unchi, s-a casatorit si a avut 3 copii; - primul copil a fost infiat in anul 1953 de catre parintii mamei soacre, adica de bunici, adoptie cu drepturi restranse ( prin infiere acesta devenind frate cu mama soacra); Pentru a se intelege relatarea de mai jos voi numi acest copil ,,COPILUL X". El a luat numele de familie al bunicilor - al doilea copil a fost infiat tot de bunici ( si el la randul lui devenind frate cu mama soacra) , dar cu drepturi depline; Si a cesta a luat numele de familie al bunicilor - al treilea copil a ramas la parintii naturali. S-au ivit astfel doua situatii de mostenire: 1. Averea bunicilor ( la care sunt partasi mama soacra si cei 2 copii infiati, ultimul infiat fiind cu drepturi depline) Intrebarea mea este: Cum se imparte aceasta avere intre cei 3 frati? Ce se intampla daca mama adoptatoare supravietuitoare a vandut o casa ( singurul obiect de mostenire), contractul de vanzare-cumparare fiind pe numele fiului care a fost adoptat cu drepturi restranse ( COPILUL X) , el insusindu-si singur banii? Dupa aceasta tranzactie mama adoptatoare(bunica) a murit. Daca nu s-a efectuat succesiunea la moartea mamei adoptatoare( namairamanand alte bunuri inafara casei vandute, cum s-ar prezenta situatia mostenirii in acest moment? Ce se intampla cu averea celor 3 copiii? - mama soacra - COPILUL X ( care a luat banii pe casa printr-un accept tacit al celorlalti doi copii) - copilul infiat cu drepturi depline 2. Averea parintilor naturali : Acestia au avut : - copilul dat in adoptie restransa ( COPILUL X) - copilul dat in adoptie cu drepturi depline - copilul natural La moartea socrului meu s-a efectuat succesiunea fiind chemat doar mama soacra si al treilea copil ( cel natural) minor, mama soacra fiind numita tutore pentru averea mostenita de acesta; Intrebarea mea este: Cum participa la mostenire ( cotatia) dupa moartea mamei soacre copilul dat spre infiere cu drepturi restranse( COPILUL X) , in concurs cu cel natural? Trebuie facuta intai succesiunea dupa bunici, tinandu-se cont ca doar un copil infiat cu drepturi restranse ( COPILUL X) a beneficiat de mostenirea bunicilor ( casa vanduta si pe care a el incasat toti banii)? COPILUL X mosteneste cota egala cu copilul natural? Astept cu interes raspunsul dumneavoastra, Va multumesc foarte mult. Cu stima, Viorica Dumitrescu |
|