Ești aici > Forum > Drept civil

Ce ar fi mai indicat: act de vanzare cumparare sau donatie?

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 26-04-2018
Vizitator
Imobil detinut de catre mama mostenitoare al tatalui decedat.
Cele doua surori ale mele au cedat dreptul la mostenire prin act notarial.
Am decis, impreuna cu mama, sa imi faca un act prin care mie imi revine dreptul la proprietate insa nu stiu pentru care sa optez din diferite motive:
-sa fie uzufrupt (sa nu stea cu teama ca va ramane pe drumuri);
-uzufrupt fara drept de cesiune (doar ea sa poata beneficia de acest drept);
-fara obligativitatea intetinerii din partea mea;
-sa sa fie ireversibil- sau sa poata fi contestat;
Mentionez diferitile aspecte pentru care sunt temator:
-de aproape 20 de ani este intretinuta de catre fii chiar daca NU se afla in incapacitatea de a munci;
-mai nou intentioneaza sa se recasatoreasca- cu o persoana care pare sa aiba ganduri nu tocmai "ortdoxe"
-in ultimii ani am adus multiple imbunatatiri imobilului.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspunde
 10-10-2018
Vizitator

Cel mai bine ar fi sa incheiati un contract de vanzare cumparare cu mama dvs autentic la notar, pe toate bunurile pe care aceasta le-a mostenit casa, teren.
In contract sa stipulati clauza unui drept de abitatie pe numele mamei - dreptul de a locui in casa cat este in viata.
Dreptul de abitatie nu poate fi cedat, conform legii, si ea poate locui si cu viitorul sot, insa dvs sunteti proprietarul (totul va apartine).
Dar daca exista acest drept de abitatie dvs sau mama nu puteti inchiria casa unei alte persoane (si cred ca nici nu doriti acest lucru).
Răspunde
 10-10-2018
Vizitator
In contractul de vanzare cumparare mama are calitatea de vanzator iar dvs aveti calitatea de cumparator.
Daca ati dezbatut succesiunea dupa tata in certificatul de mostenitor eliberat de notar scrie ce bunuri aveti dvs si ce bunuri are mama.
Contractul de vanzare se face numai pe bunurile mamei deoarece mama are dreptul sa va transmita numai acele bunuri.
Bunurile lasate de surori trebuie sa vedeti notarul vi le-a repartizat dvs sau mamei.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.