Ești aici > Forum > Drept civil

DEZMEMBRARE NECESARĂ??

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 10-06-2018
Vizitator
Bună seara! În 2017 am cumpărat un teren extravilan (așa apare in actul de vânzare si cadastru). Când am mers la primărie pentru a-l declara în scop de impozitare, mi s-a spus că în față este pe o portiune de 70 m intravilan, la mijloc 50 m extravilan, iar in partea din spate 70 m intravilan, Acum, când vreau să depun dosarul pt certificat de urbanism în vederea obținerii autorizației de construcție, mi se spune că trebuie să dezmembrez mai întâi terenul, să aștept astfel 2 luni până la actualizarea cadastrului și să plătesc și enorm de mult. Am citit Legea 250/2001, modificată în 2011 unde se specifică faptul că dezmembrarea ar trebui să aibă loc în caz de „împărțeli” sau „comasări”, ceea ce nu este cazul. Aș dori astfel să aflu care este acea lege care impune dezmembrarea (dacă aceasta există) și o părere avizată asupra modului în care să acționez (cei de la primărie impun dezmembrarea, cu care eu nu sunt de acord dacă nu reprezintă fix ultima soluție, fiindcă eu nu intenționez nici să vând, nici să-l împart). Mentionez si faptul ca partea de casă la care am inceput construcția se află în limitele de teren intravilan din partea din față (de la strada asfaltată). Mulțumesc tare mult!
Răspunde
 21-11-2018
Vizitator

Dvs. ati cumparat terenul in anul 2017.

Cadastrul pentru teren s-a intocmit in anul 2017 si in acest cadastru se mentiona ca terenul este in extravilan in intregime.

Acum in anul 2018 functionarul de la primarie v-a spus ca terenul este intravilan-extravilan-intravilan.

Dvs. trebuie sa cereti functionarului sa va prezinte MOTIVUL si DOVADA care au determinat aceasta modificare in structura terenului deoarece din anul 2017 pana in anul 2018 a trecut o perioada scurta de timp in care era aproape imposibil sa apara SITUATII NOI care sa duca la o modificare atat de semnificativa in structura terenului (si a cadastrului).

Daca modificarea structurii terenului in anul 2018 nu are o justificare legala si bazata pe dovezi clare (aparitia unor situatii noi in perioada 2017-2018) atunci a gresit fie functionarul care a intocmit cadastrul in anul 2017, declarandu-l extravilan in integralitate desi nu era, fie greseste functionarul care doreste modificarea cadastrului in anul 2018 - actualizarea cadastrului, fara a exista un temei legal, iar cel ce a gresit trebuie sa va despagubeasca (pentru asta trebuie sa introduceti actiune in instanta impotriva functionarului vinovat).

Daca demonstrati, eventual in instanta, ca functionarul din 2018 greseste (cadastrul din 2017 este corect) atunci nu mai este necesara nici actualizarea (modificarea) cadastrului si nici dezmembrarea terenului.
Răspunde
 21-11-2018
Vizitator
Daca a gresit functionarul din 2017 deoarece terenul era intravilan-extravilan-intravilan si inainte de a-l cumpara dvs iar acest functionar l-a declarat extravilan in mod eronat (si intentionat) atunci trebuie sa introduceti actiune in instanta impotriva acestui functionar pentru a va despagubi si pentru a suporta el toate cheltuielile legate de intocmirea noului cadastru - actualizarea cadastrului, in conformitate cu situatia corecta a terenului.
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
NORMĂ TEHNICA din 25 februarie 1999 - privind lucrările de introducere a cadastrului general, sunt elaborate de ONCGC, în baza atribuţiilor care-i revin pentru organizarea şi realizarea cadastrului general în România, potrivit Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare, nr. 7/1996.
EMITENT
OFICIUL NAŢIONAL DE CADASTRU GEODEZIE ŞI CARTOGRAFIE

Aceasta norma prevede:
.........
"5.2.6. Pentru realizarea sau actualizarea planului cadastral, se parcurge obligatoriu fiecare bun imobil din intravilan şi din extravilan, realizandu-se operaţiile de teren şi birou pentru determinarea elementelor modificatoare şi redactarea acestora pe planurile cadastrale.

5.2.7. In interiorul bunurilor imobile se vor reprezenta numai parcelele care au categoriile de folosinţa în suprafaţa mai mare de 150 mp în intravilan şi mai mare de 500 mp în extravilan, şi numai construcţiile cu caracter permanent. Categoriile de folosinţa cu suprafeţe mai mici decât cele de mai sus vor fi incluse în parcelele adiacente ale aceluiaşi proprietar."........

In cazul dvs suprafetele terenurilor in intravilan este mai mare de 150 mp (70 * 70 = 4900 mp) iar suprafata in extravilan este mai mare de 500 mp (50 * 50 = 2500 mp) si astfel terenul trebuie dezmembrat cu alcatuirea de parcele noi care sa aiba aceeasi categorie de folosinta: intravilan sau extravilan.

Alte prevederi ale normei de mai sus:

"7. CRITERIILE DE ÎMPĂRŢIRE A TERENURILOR DUPĂ DESTINAŢII
7.1. Prevederi generale
7.1.1. Terenurile de orice fel, care aparţin persoanelor fizice şi juridice, indiferent de titlurile pe baza cărora sunt deţinute, se împart pe destinaţii, conform prevederilor legale."
..................
"10.2.6. Parcelele componente ale bunurilor imobile care au suprafeţe mai mici de 150 mp în intravilane şi 500 mp în extravilan nu se numeroteaza. Suprafaţa acestora se încadrează în suprafeţele şi respectiv categoriile de folosinţa ale parcelelor alăturate, ale aceluiaşi bun imobil."
............
Termeni:

"Extravilanul teritoriului administrativ - partea din teritoriul administrativ cuprinsă în afară intravilanelor, delimitata cadastral potrivit legii."

"Intravilanul teritoriului administrativ - partea din teritoriul administrativ legal delimitata destinată construirii şi habitatiei."

"Parcela - porţiune de teren componenta a unui bun imobil situat într-un teritoriu administrativ, având o singura categorie de folosinţa şi aparţinând unui proprietar."

"Numerotarea cadastrala - operaţiunea prin care se atribuie, după anumite reguli, numere de ordine (numere cadastrale) bunurilor imobile şi parcelelor din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale."
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
Impartirea terenului in parcele intravilane si extravilane se face numai daca intr-adevar au aparut situatii noi - elemente modificatoare in perioada 2017 - 2018 care au modificat structura terenului din extravilan in intravilan-extravilan-intravilan.
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
DEZMEMBRAREA TERENULUI ESTE NECESARA in urmatoarea situatie:

- suprafata de teren din intravilan este mai mare de 150 mp SI suprafata din extravilan este mai mare de 500 mp - se vor alcatui doua parcele cu numere cadastrale diferite: o parcela in intravilan si o parcela in extravilan.

DEZMEMBRAREA TERENULUI NU ESTE NECESARA in urmatoarele situatii:

1. Suprafata de teren din intravilan este mai mica de 150 mp SI suprafata de teren din extravilan este mai mica de 500 mp - aceste suprafete raman reunite intr-o singura parcela cu un singur numar cadastral;

2. Suprafata de teren din intravilan este mai mare de 150 mp SI suprafata de teren din extravilan este mai mica 500 mp - suprafata de teren din extravilan ramane lipita (inclusa) de suprafata de teren din intravilan si se formeaza o singura parcela cu un singur numar cadastral;

3. Suprafata de teren din extravilan este mai mare de 500 mp SI suprafata de teren din intravilan este mai mica de 150 mp - suprafata de teren din intravilan ramane lipita (inclusa) in suprafata de teren din extravilan si se formeaza o singura parcela cu un singur numar cadastral.
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
Cititi articolul "Cum pot construi in extravilan?" - www.cotidianul.ro

„Una din condiţiile pentru terenul pe care se va construi, în afara PUG-ului aprobat, este scoaterea din circuitul agricol. Din circuitul agricol se scoate o suprafaţă cât mai mică, având în vedere taxele destul de ridicate.

Astfel, dacă cineva a cumpărat o parcelă de 500 de metri pătraţi şi doreşte să facă o construcţie cu amprenta de 100 de metri pătraţi, nu va scoate din circuitul agricol decât cei 100 metri pătraţi de construit, restul rămân cu destinaţie agricolă” mai spune Cornel Păunescu.

Dacă intentionaţi să cumpăraţi un teren extravilan pe care ulterior doriţi să realizaţi o construcţie, fie ea rezidenţiabilă sau industrială, ar fi bine ca înainte de a-l achiziţiona să vă interesaţi la Primăria din localitatea respectivă dacă este posibil să scoateţi respectivul teren din extravilan. S-ar putea, spre exemplu, să vă doriţi o parcelă împădurită care nu poate fi scoasă din regimul silvic, deoarece intenţia autorităţilor locale este de a proteja zona împădurită din jurul acelei localităţi.
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
CONCLUZIE:

Daca terenul dvs are 70mp + 50 mp +70 mp =190 mp atunci cel mai bine este sa il treceti tot din extravilan in intravilan (deoarece edificati o constructie pe o parte din teren) si sa actualizati cadastrul (sa il modificati) si sa nu parcelati terenul (sa nu il dezmembrati).

Terenul va fi dezmembrat atunci cand vindeti o parte din el pentru care se va alcatui cadastru separat.
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
Bună ziua! Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri! N-am avut ce face și l-am dezmembrat între timp în 3 loturi... astea-s legile țării.
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
Are 1600 mp terenul, 7 m deschidere la strada principală. Toate persoanele cu care am vorbit au indicat dezmembrarea ca ultimă soluție din păcate, așa că ne-am conformat. Numai bine tuturor!
Răspunde
 22-11-2018
Vizitator
O zi buna!
Răspunde
 25-05-2022
Vizitator
Buna ziua,
Pot sa dezmembrez 100 mp dintr-un teren de intravilan de 395 mp. Precizez ca vreau sa vand cei 100 mp.
Multumesc,
Răspunde
 02-06-2022
Vizitator
Bună ziua,
Dețin o suprafață de teren extravilan si titlu de proprietate pentru aceasta, dobândite ca unic moștenitor de la părinții decedați. În aceste condiții, as dori sa fac cadastrarea terenului dar mă confrunt cu o situație în legătură cu care vă cer părerea.
Terenul pe care îl dețin are o suprafață totală de 2,4ha, făcând, practic, parte dintr-un dreptunghi de 3ha, diferența de 0,6ha, comunicându-mi-se la primăria localității de care aparține că este o pășune (care se pare că nu există in evidențele lor clar definită sub aspectul proprietarului...au dat de înțeles că ar aparține primăriei…..).
Această pășune împarte terenul meu în două suprafețe de lățimea suprafeței totale (de 3ha), dispuse de o parte și alta a pășunii. Practic, dreptunghiul care reprezintă suprafața totală de 3ha poate fi împărțit, pe lung, în trei suprafețe, relativ central pășunea, de o parte și alta a pășunii fiind parcelele mele.
În aceste condiții, as dori să fac cadastrare și dezmembrarea terenului meu astfel încât să rezulte două parcele clar definite, așa cum sunt pe teren (continuitate lor fiind întreruptă de existența pășunii).
Menționez, ca in discuțiile avute la primăriei, s-a respins această soluție, după părerea mea absolut logică, și mi s-a propus să se alăture pașunea de 0,6 ha (de fapt este o suprafață de teren neregulată și necultivabilă) celor două suprafețe pe care le dețin, astfel încât să rezulte o fâșie de teren continuă, urmând ca eu să renunț la 0,6 ha din terenul arabil pe care il dețin. Am refuzat această propunere, pentru ca nu o consider corectă și am insistat pe posibilitatea de a face cadastrarea și dezmembrarea suprafeței care îmi aparține cu înscrierea in Cartea Funciară a celor două parcele. Replica pe care am primit-o a fost că, la nivelul primăriei, nu va fi acceptată această soluție și nu se vor semna documentele de cadastrare și parcelare. Am înțeles de la diverse persoane, care dețin teren în vecinătatea terenului meu, care s-au confruntat cu această situație (pe care au acceptat-o pentru a putea face cadastrarea), că primăria se opune unor astfel de demersuri, schimbând teren arabil cu teren de calitate inferioară. In aceste condiții, vă rog mult să-mi spuneți cum ar fi corect să procedez in continuare. Ce demersuri trebuie să fac? Este posibil ca primaria sa-mi impună să accept un teren care acum nu face parte din proprietatea mea, care nu este arabil, la schimb cu teren arabil pe care il dețin în mod legal doar pentru a nu efectua parcelarea concomitent cu cadastrarea? Există un cadru legal care mă obligă la o astfel de soluție? Dacă voi efectua cadastrarea cu parcelare (2 parcele) si voi înainta documentația către OCPI există posibilitatea de a nu fi acceptate și efectuate procedurile de deschidere a doua noi cărți funciare?
Vă mulțumesc mult pentru disponibilitatea de a oferi un răspuns și, poate, o soluție pentru rezolvarea problemei cu care mă confrunt. Cu deosebită considerație, Maria.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.