Ești aici > Forum > Drept civil

Predare dividende pe baza unui testament

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 22-06-2018
Vizitator
Bună ziua,

În urma decesului soţului, am făcut succesiunea la notar dar numai pentru o parte din bunuri (în luna decembrie 2017). Nu am avut copii, soţul nu mai are decât un frate, părinţii le sunt decedaţi. Eu sunt singura moştenitoare, soţul mi-a făcut şi un testament autentic.
Am făcut succesiunea doar pentru casă şi un teren agricol dat fiind că pentru un alt teren agricol nu a fost îincă eliberat titlul de proprietate şi nu ştiu cât va mai dura până când, în comuna respectivă, se va definitiva situaţia fondului funciar. Mi s-a spus că se va termina în aprilie – mai 2018 dar încă nu e rezolvat.
Ca să nu rămână de completat la succesiune doar situaţia terenului, am lăsat deoparte şi câteva acţiuni pe care soţul le avea la o societate comercială, urmând ca suplimentarea masei succesorale să se facă cu terenul rămas şi cu cele 9 acţiuni.
Acum, administartorul societăţii, doreşte să îmi predea dividendele (nu este o sumă mare).
Vă rog să îmi răspundeţi dacă acest lucru este posibil în baza testamentului şi în baza certificatului de moştenitor pe care îl am deja dar în care nu figurează şi aceste acţiuni.
Testamentul prevede toate bunurile imobile şi mobile.

Vă mulţumesc.
Răspunde
 09-10-2018
Vizitator

Dumneavoastra avand calitatea de sot supravietuitor aveti dreptul sa mosteniti alaturi de fratele sotului dvs. Dar deoarece sotul v-a facut testament pentru toate bunurile mobile si imobile acest testament il inlatura de la mostenire pe fratele sotului dvs. care nu este nici mostenitor rezervatar.
Aveti grija sa nu pierdeti testamentul!
Dumneavoastra puteti si trebuie sa incasati dividendele de la societatea la care a fost actionar sotul dvs dar in numele sotului si cu o declaratie autentica eliberata de notar prin care "declarati ca acceptati intreaga mostenire" si prin care deveniti mostenitor chiar daca dezbaterea s-a facut numai pentru o parte din bunuri.
Deci incasati dividentele in calitate de mostenitor al sotului dvs si va puteti folosi si de certificatul de mostenitor eliberat de notar!
Răspunde
 10-10-2018
Vizitator
Deoarece pot fi mai multi mostenitori dividendele se aduc la masa succesorala care se suplimenteaza si dupa finalizarea procedurii succesorale notariale daca aceste dividende cad in lotul dvs va puteti folosi de ele.
Răspunde
 10-10-2018
Vizitator
Vă mulţumesc mult pentru răspuns.
Voi lua legătura cu notarul şi cu administratorul societăţii.
Răspunde
 10-10-2018
Vizitator
Este posibil ca administratorul sa refuze eliberarea dividendelor pe motiv ca pot exista mai multi mostenitori, de aceea vorbiti cu notarul ca in certificatul de mostenitor sa mentioneze ca sunteti unicul mostenitor - ca nu mai exista si alti mostenitori. Sau sa va elibere un act in care sa fie stipulat acest lucru.
Cu certificatul de mostenitor, cu testamentul si cu acest act va prezentati la administrator si mentionati ca sunteti unicul mostenitor si cereti sa va predea dividendele.
Eu consider ca va puteti folosi de ele tocmai ca sunteti unicul mostenitor (fratele fiind inlaturat prin testament) deoarece nu are cine sa vi le ceara.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.