Ești aici > Forum > Drept civil

Anulare contract de vanzare-cumparare

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 08-11-2018
Vizitator
buna ziua

am incheiat in 2004 un contract de vanzare-cumparare fictiv(caci de cand am cumparat apartamentul din 2002 si pana acum eu locuiesc in el, il intretin,platesc eu impozitul dar pe numele fratelui,platesc cheltuielile de intretinere) la notariat pentru a lua 10000 dolari de la banca. fratele trebuia sa-mi dea 5000 dolari dar am consemnat in acte ca mi-a dat dar nu mi-a dat.contract de vanzare-cumparare cu garantie imobiliara pe numele fratelui caci ele avea salariul foarte mare lucrand la MAI.eu am luat cei 10000 de dolari de la banca si i-am dat fratelui banii inapoi dar nu am vreo dovada decat de mana scrisa de el.dupa vreo trei ani a luat fratele vreo 28000 de euro si eu i-am permis sa intre in locuinta cu evaluatorul. De vreo patru-cinci ani eu platesc si rata la banca numai ca sa nu ajungem la execuatre silita. intrebarea mea este daca pot cere anularea contractului de vanzare-cumparare sau sa pot achita eu creditul restant si sa trec apartamentul pe numele meu caci ma gandesc ca fratele dupa ce ii voi achita creditul nu o sa vrea sa treaca apartamentul pe numele meu prin donatie sau ceva.as putea sa-l dau in judecata pentru ca i-am achitat ratele de 270 de euro lunar pentru care am chitante?SFATUITI-MA, VA ROG, CE SA FAC?
Răspunde
 09-11-2018
Vizitator

Urmeaza sa primiti raspuns.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
As dori sa imi spuneti:

1. Din ce an platiti rata la banca si cat platiti pe luna?

2. Daca ati incheiat un ACT SCRIS CU BANCA prin care VA OBLIGATI sa platiti rata la banca IN NUMELE FRATELUI DVS (pentru fratele dvs)?
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
roza a scris pe 10-11-2018:
As dori sa imi spuneti:

1. Din ce an platiti rata la banca si cat platiti pe luna?

2. Daca ati incheiat un ACT SCRIS CU BANCA prin care VA OBLIGATI sa platiti rata la banca IN NUMELE FRATELUI DVS (pentru fratele dvs)?

1. Din anul 2012 am tot platit cate 270 de euro pe luna.am chitante care dovedesc ca am platit.Toate insumeaza aproximativ 14000 euro. Creditul scadent este de aproximativ 28000 de euro la data prezenta iar perioada creditului este pana in 2030.
2. Nu am incheiat nici un act cu banca prin care ma oblig sa platesc ratele in numele fratelui meu.
Mai am o intrebare l-as putea da in judecata sa-mi recuperez banuteii sau sa merg la un executor ?dar ideea e ca are salariul de vreo 4200 lei/luna din care i se opreste pentru alimentatia copiilor(fiind divortat-iar fosta l-a dat in judecata si a castigat) si acum mai are o poprire pe salariu de catre o alta banca- cica de unde ar fi luat un imprumut- si la garsoniera unde locuieste(suntem amandoi coproprietari, are o datorie la intretinere de vreo 10.000 lei(si ne-am judecat si ne judecam si cu asociatia de proprietari-si aici am platit vreo 5000 lei dovedit cu chitante de plata).
Multumesc.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Da - depuneti o CERERE in instanta impotriva fratelui dvs prin care sa solicitati ca fratele SA VA DEA INAPOI cei 14000 euro in baza art. 1593 Cod civil (subrogatia in drepturile creditorului - ale bancii) si DOVEDITI ca ati platit pentru el cu CHITANTELE de la banca pe care trebuie sa fie trecut NUMELE DVS.

Dupa ce obtineti hotararea instantei il puteti executa silit pe fratele dvs pentru cei 14000 euro prin executorul judecatoresc daca acesta mai are si alte bunuri in afara de apartamentul pentru care platiti ratele.

Vedeti daca instanta il obliga pe fratele dvs sa va dea banii.

Daca nu il obliga pe fratele dvs sa va dea banii NUMAI pe baza chitantelor atunci inseamna ca mai aveti nevoie de UN ACT SCRIS cu banca prin care sa DOVEDITI ca intr-adevar platiti ratele la banca pentru fatele dvs.

Dar eu NU va sfatuiesc ca pe viitor sa incheiati un act scris cu banca pentru plata ratelor in numele fratelui dvs deoarece prin acest act VA OBLIGATI sa platiti si banca VA OBLIGA sa platiti creditul restant CHIAR DACA AVETI SAU CHIAR DACA NU AVETI DE UNDE. - deci va poate executa silit si pe dvs.

Deci vedeti daca instanta va da 14000 euro numai pe baza chitantelor. (fara un act scris cu banca).

Apoi platiti in continuare ratele pana in 2030. Dupa ce platiti toti cei 28000 euro introduceti din nou actiune in instanta pentru ca fratele dvs sa va dea inapoi banii.

Daca instanta hotaraste ca el trebuie sa va dea banii si el nu are de unde atunci il executati silit si obtineti apartamentul pe care banca il lasa ca urmare a achitarii sumei de 28000 euro.

Dar in anul 2030 va judeca o alta instanta si nu e sigur ca va da banii (cei 28000 euro) de la fratele dvs NUMAI pe baza chitantelor FARA UN ACT SCRIS.

Nu va sfatuiesc sa faceti act scris cu banca pentru ca VA POATE OBLIGA sa platiti tot creditul iar dvs in viitor SA NU AVETI DE UNDE (posibilitati materiale).
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Este foarte important sa vedeti daca instanta va da acum cei 14000 euro NUMAI pe baza chitantelor fara UN ACT SCRIS deoarece AVETI SANSE MARI ca in 2030 cand achitati tot creditul instanta sa va dea ceea ce ati platit TOT PE BAZA CHITANTELOR.- si puteti arata atunci hotararea prin care castigati acum.

Iar daca in 2030 obtineti in instanta obligarea fratelui dvs la returnarea banilor pe care i-ati platit pentru el, atunci il puteti executa silit (daca el nu are de unde sa va dea banii) pe baza hotararii prin care ati castigat procesul. Si daca il executati silit puteti obtine si aparatmentul de la el deoarece suma de 28000 euro a fost achitata si banca ii lasa lui apartamentul.

Dar vedeti daca castigati procesul numai pe baza chitantelor pentru ca daca castigati acum AVETI SANSE MARI sa castigati si in 2030.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Deci vedeti de spune instanta acum casa stiti ce spune instanta atunci (in 2030).

Daca acum castigati procesul aratati hotararea de acum instantei din 2030, pentru ca aceasta sa dea o hotarare favorabila.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Puteti cere in instanta NUMAI acei bani din Chitantele care sunt PE NUMELE DVS.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Temeiul legal il constituie art. 1593 Cod civil - subrogatia tertului care plateste in locul debitorului IN DEPRTURILE CREDITORULUI PLATIT (de tert).

Dvs sunteti tertul.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Dupa ce ati platit pe creditor (banca) in locul debitorului (fartele dvs) va puteti intoarce cu actiune in instanta (v-am spus cum) impotriva debitorului (fratelui dvs) pentru a RECUPERA de la el ceea ce ati paltit pentru el creditorului (bancii).
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Dvs aveti dreptul sa cereti in instanta banii de la fratele dvs daca NU au trecut 3 ani de la data la care ati platit rata la banca.

Deci daca introduceti actiunea acum (in 2018) instanta este posibil sa va dea banii din anul 2015 (din urma cu 3 ani) datorita termenului de prescriptie de 3 ani care stinge obligatia fratelui dvs de a va da banii (daca au trecut mai mult de 3 ani de cand trebuia sa vi-i dea adica daca au trecut mai mult de 3 ani de la plata ratei la banca).

Deci ar fi bine ca pe viitor sa introduceti actiunea in instanta din 2 in 2 ani (luati-va o marja de eroare de un an).

Daca castigati procesul atunci cu aceasta hotarare mergeti la executorul judecatoresc si incepeti executarea silita impotriva fratelui dvs.
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Eu va sfatuiesc sa incercati sa recuperati cei 14000 euro in instanta pe baza chitantelor si sa NU mai platiti ratele pana in 2030 deoarece mai sunt 22 ani pana atunci si ratele se prescriu, instanta este posibil sa nu va dea castig de cauza (sa nu il oblige pe fratele dvs sa va dea inapoi cei 28000 euro), astfel nu mai puteti sa il executati silit si apartamentul ii ramane lui.

In plus el poate face noi datorii pana in 2030 iar acesti noi creditori au si dreptul sa il execute silit deci au si ei dreptul la apartament.

NU MAI PLATITI RATELE PENTRU CA RAMANETI SI FARA BANI SI FARA APARTAMENT!
Răspunde
 10-11-2018
Vizitator
Am facut o greseala ... mai sunt 12 ani pana in 2030, dar tot e o perioada mare.
Aveti grija!
Răspunde
 11-11-2018
Vizitator
CONCLUZIE:

CE PUTETI FACE PENTRU A OBTINE APARTAMENTUL ?

1.Dvs paltiti creditul de 28.000 euro bancii.
Banca ii lasa apartamentul fratelui dvs.

2.Fratele trebuie SA VA VANDA DIN NOU apartamentul dvs.- deci trebuie sa vrea el acest lucru dupa ce ii achitati creditul de 28.000 euro.

3. Pentru a putea sa vi-l vanda fratele trebuie sa isi achite TOATE datoriile pentru a nu fi executat silit de creditori.
Daca fratele nu isi achita TOATE datoriile atunci creditorii il executa silit si au si ei dreptul la apartament - si fratele nu mai poate sa vi-l vanda.

!!! Daca nu urmati TOTI pasii de mai sus atunci dupa ce platiti creditul de 28.000 euro apartamentul revine fratelui dvs si cum el are noi datorii il executa silit si ceilalti creditori care ii pot LUA apartamentul (il scot la VANZARE).
Răspunde
 20-11-2018
Vizitator
buna dimineata

multumesc mult!
dar nu am inteles un lucru: apartamentul, in cauza, nu poate sa mi-l vanda daca are poprire pe salariu, datorie pt. un credit ipotecar pe un teren-de la un IFN si vreo 10000 ron la intretinerea garsonierei unde locuieste?
Răspunde
 20-11-2018
Vizitator
inca o intrebare:
nu pot cere anularea contractului de vanzare cumparare incheiat in 2004 din urmatoarele motive : nu mi s-au dat cei 5000 $ desi am mentionat atunci in contract ca i-am primit DAR IN REALITATE NU I-AM PRIMIT, apoi noi am incheiat contractul de v-c pt 15000$ dar in decembrie 2007 el a renegociat contractul ipotecar cu banca pe acest apartament si a luat inca 28000 euro-deci contractul este clar fictiv si pretul neserios la vanzarea-cumpararea din 2004.
mai mult eu locuiesc in apartament din 2002 de cand l-am achizitionat,platesc impozit cu chitante dovedite dar pe numele fratelui.eu m-am ocupat si ma ocup de administrarea imobilului el nici nu are cheie sa intre in casa,platesc intretinerea la apartament pe numele meu din 2002 de cand l-am achizitionat.pe buletinul meu scrie adresa unde se afla apartamentul in cauza de cand l-am achizitionat si mai mult in 2013 m-a luat in spatiu.nu are incheiat contract de asociere cu asociatia de proprietari,nu este trecut in cartea imobilului...
multumesc mult!
Răspunde
 20-11-2018
Vizitator
Am inteles intrebarile dvs. si va dau un raspuns cat mai curand.
Răspunde
 20-11-2018
Vizitator
Dvs puteti cere in instanta constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare pentru pret neserios si nu anularea acestuia, deoarece nulitatea absoluta poate fi ceruta oricand in timp ce anularea contractului poate fi ceruta in termen de 3 ani de la data incheierii contractului. Deci putea fi ceruta in anul 2007. Nulitatea absoluta si anularea au aceleasi efecte - duc la incetarea contractului cu efect retroactiv (pentru trecut).

Daca ati obtine in instanta constatarea nulitatii absolute a contractului (deci daca ati castiga procesul) atunci avantajele ar fi foarte mari:
1. Dvs redeveniti proprietarul apartamentului;
2. Contractul de ipoteca incheiat de fratele dvs cu banca inceteza, deoarece desfiintarea actului juridic principal (contractul de vanzare cumparare) duce la desfiintarea actului subsecvent, ulterior (contractul de ipoteca) incheiat in baza actului principal.
3. Nu mai trebuie sa platiti ratele la banca (cei 28.000 euro reprezinta datoria fratelui si nu datoria dvs.). Banca poate incheia cu fratele dvs o noua ipoteca pe un alt bun al fratelui pentru garantarea creditului de 28.000 euro.

Dar eu consider ca aveti sanse de reusita foarte mici deoarece au trecut 14 ani de la data incheierii contractului si in plus in proces este chemata si banca care se poate opune constatarii nulitatii contractului pentru a nu pierde garantia data de fratele dvs (ipoteca pe apartament).

Cel mai bine este sa cumparati din nou apartamentul de la fratele dvs acum si ar fi bine sa nu fie deschisa urmarirea silita impotriva fratelui de vreun creditor al sau.

Eu consider ca nu este urmarit silit de nici unul dintre creditori:
1. de banca nu este urmarit deoarece paltiti dvs ratele pentru cei 28.000 euro;
2. pentru ratele la IFN are poprire pe salariu plus ipoteca pe teren (daca ar fi fost executat silit de IFN atunci s-ar fi scos la vanzare terenul);
3. pentru datoria la intretinere mi-ati spus ca va judecati cu asociatia de proprietari si pana la terminarea procesului fratele nu este obligat la plata deoarece datoria nu este certa, lichida si exigibila.

Daca este executat silit de IFN atunci trebuie sa asteptati finalizarea procedurii (cand terenul va fi scos la vanzare) si in tot acest timp sa platiti ratele la banca pe apartament. Apoi cand procedura de executare s-a inchis sa cumparati din nou apartamentul de la fratele dvs.

Cand cumparati apartamentul de la fratele dvs. il cumparati cu tot cu ipoteca si astfel dvs trebuie sa platiti datoria ipotecara (cei 28.000 euro). Dupa plata integrala a datoriei ipotecare apartamentul VA REVINE DVS. deoarece l-ati dobandit prin cumparare de la fratele dvs.

Cumparand apartamentul de la frate si platind ratele la banca puteti introduce actiune in instanta pentru recuperarea ratelor din 3 in 3 ani in baza art. 2363 Cod civil (regresul dobanditorului care a platit datoria) care prevede: "tertul dobanditor (adica dvs) care a platit datoria ipotecara sau care a suportat executarea se poate intoarce impotriva celui de la care a primit bunul (impotriva fratelui) pentru a fi despagubit, in conditiile dreptului comun (adica prin actiune in instanta din 3 in 3 ani de la data primei plati a unei rate pentru recuperarea ratelor)".

Deci cel mai bine este sa cumparati din nou apartamentul de la fratele dvs acum decat sa cereti anularea contractului de vanzare cumparare (aveti sanse foarte mici).

Deoarece cumparati apartamentul cu tot cu ipoteca va puteti intelege cu fratele dvs sa il cumparati la un pret REDUS, iar dvs sa platiti toata datoria si sa NU mai cereti in instanta de la frate din 3 in 3 ani valoarea ratelor pe care le platiti la banca pentru stingerea creditului si a ipotecii.

Cumparand apartamentul de la frate dupa achitarea datoriei de 28.000 euro apartamentul va revine dvs.(in anul 2030).
Răspunde
 24-09-2020
Vizitator
Bună ziua,asi dori să știu dacă un contract de vânzare cumpărare încheiat fictiv între părinții mei și sora mea poate fi atacat în instanță. Pe scurt sora mea a convins-o pe mama să facă contract vânzare cumpărare pe un apartament din București fara știința mea cu scopul de a-mi anula dreptul legal de moștenitor.Va mulțumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.