Ești aici > Forum > Drept civil

Obligarea unui coproprietar pentu a-mi da acordul la racodarea imobilului la reteua de gaz

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 15-11-2018
Vizitator
casa parinteasca mostenita de mine si de doi frati fiecare cu cate 1/3, casa in care momenta locuiesc doar eu. in primavara am luat legatura cu fiecare dintre eu rugandu-i sa-mi dea acordul pentru introduce gazul deoarece in momentul de fata incazirea casei se face cu lemne . Acodul verbal a fost dat de ambii frati si am inceput procedura lunga si greoaie si eu am achitat pana in momentul de fata suma de 6000 lei cu aproximatie doar pt taxe. La eliberare autorizatie de bransament gaz aveam nevoie de acord notarial si unul dintre frati nu mai doreste sa imi dea acordul si a solicitat suma de 10000 euro, suma ce considera ca e partea lui, fara o evaluare a casei .In momentul de fata eu nu am bani necesari pt a cumpara de la el si el nu doreste sa-mi dea acordul. Ce e de facut in aceste moment? Il poate obliga instanta sa-mi dea acordul pt introducerea gazului? multumesc!!!
Răspunde
 15-11-2018
Vizitator

Cel mai bine este sa vedeti de ce fratele dvs. nu vrea sa va dea acordul pentru racordul la gaz.

Eu consider ca fratele nu vrea sa va dea acest acord deoarece daca el va da acordul atunci EL SE OBLIGA SA PLATEASCA partea lui din cheltuielile totale pe care le faceti cu bransamentul la gaz (adica 1/3 din cei 6000 lei si mai mult pe care dvs ii platiti) plus cheltuielile care se fac cu consumul de gaz.

Astfel, eu va sfatuiesc ca dvs si celalalt frate sa vorbiti cu el (sa va intelegeti amiabil) si sa ii propuneti ca fratele sa isi dea acordul iar dvs si celalalt frate (sau numai dvs singura) SA PLATITI PARTEA LUI din cheltuielile totale pe care le faceti cu bransamentul (1/3 din valoarea cheltuielilor), iar cheltuielile cu consumul de gaz sa le platiti dvs deoarece dvs locuiti in casa. Cheltuielile legate de consumul de gaz le plateste cel ce locuieste in casa si realizeaza efectiv acest consum.

Aceasta intelegere cu fratele dvs trebuie mentionata expres in ACTUL NOTARIAL prin care fratele isi da acordul la efectuarea racordului casei la gaz.

Deci in actul notarial trebuie sa scrie ca fratele dvs isi da acordul la efectuarea bransamentului dar ca NU SE OBLIGA SA PLATEASCA cheltuielile legate de efectuarea bransamentului si de consumul ulterior de gaz (lunar, deoarece el nu locuieste in casa) cheltuieli CARE CAD fie numai in sarcina dvs fie in sarcina dvs impreuna cu celalalt frate - fdepinde aici cum va intelegeti cu celalt frate.

Deci daca nu il obligati la plata cheltuielilor legate de bransament atunci eu cred ca fratele dvs isi va da acordul la efectuarea acestuia.

Pe de alta parte, instanta nu il poate obliga pe fratele dvs sa isi dea acordul deoarece un acord este o intelegere si prin acest acord fratele se obliga la plata cheltuielilor legate de gaz.

In ceea ce priveste vanzarea partii lui din casa prin certificatul de mostenitor eliberat de notar fiecare ati devenit PROPRIETAR pe o cota de 1/3 din casa. Astfel fratele dvs fiind proprietar poate vinde aceasta cota cui doreste.

Vanzarea se face prin contract de vanzare-cumparare la notar si notarul stabileste pretul cotei de 1/3 din casa in urma unei evaluari a casei, astfel incat pretul sa fie unul serios si legal (nici prea mic nici prea mare).

Totusi, referitor la vanzare ar trebui sa discutati cu un notar: daca pretul cotei de 1/3 dn casa se stabileste de notar si in ce conditii ?(cu evaluarea imobilului sau fara o evaluare a casei).

Atunci cand cumparati cota de 1/3 din casa de la fatele dvs se tine cont de faptul ca dvs ati platit cheltuielile legate de bransamentul casei la gaz astfel ca pretul pentru aceasta cota va fi unul mai mic (din acest pret trebuie scazute cheltuielile legate de bransament; cota de 1/3 din casa ce revine fratelui dvs trebuie evaluata fara a se lua in calcul imbunatatirea care i s-a adus prin accesul la gaz).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.