Ești aici > Forum > Drept civil

Clauze vânzare cumpărare

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 10-12-2018
Vizitator
Bună ziua am o întrebare:un tata a 2 fete și în 2007 a făcut un contract de vânzare cumpărare, cu clauze, pt casa în care locuiește (el tatăl) Clauzele erau:ele vor întra în posesia casei după moartea lui și a bunici. Copii Trebuie sa ajute la întreținerea casei, sa ajute când sunt bolnavi cu medicamente alimente, înmormântare etc. Au trecut ani iar relația părinte copii sa deteriorat atât de tare ca s-a ajuns în instanta cu procesul de desfacere a contractului de vânzare cumpărare, pt nerespectarea clauzelor. In instanta copii vor ca tatăl sa le returneze banii specificații în contract. Specific:la notar nu s-au vazut/dat banii specificații în contract, notarul nu a văzut banii. Intrebare:notarul este obligat de lege sa specifice în contract ca bani au fost dați cu chitanță sau ca vor fi dați ulterior? Banii pt casa nu au fost dați /primiți niciodată și nu exista nici un alt act doveditor decât contractul din fata notarului. Dacă chem notarul ca martor el poate zice ca nu își aduce aminte(au trecut 11 ani) nici de contractul nostru nici ca a văzut bani. Știu ca dacă nu respecți un contract în cazul meu ar trebui sa restitui niște bani, dar restituirea a unor bani care nu au fost dați niciodata. Înțelegerea dintre avocatul meu și al copiilor este restituirea banilor la final de proces. Dilema mea ar fi: copii nu pot fi mustrati amendați pt nerespectarea clauzelor? Înțeleg ca daca se termina procesul revíne tatăl dinou proprietarul casei. Cum sa se restituie niște bani pt care nu exista chitanță? Doar pt faptul ca scrie pe un act notarial o suma?
Răspunde
 11-12-2018
Vizitator

Referitor la speta dvs. eu va spun parerea mea:

- in contract scrie ca plata s-a facut in fata notarului dar ca notarul nu a vazut bani cash;

- asta inseamna ca copiii trebuiau sa plateasca tatalui lor banii - asa s-au obligat prin contract - in fata notarului, dar banii nu s-au dat pana la urma in fata notarului - deoarece notarul nu a vazut bani cash, adica nu a vazut cand s-au dat banii; atunci banii puteau fi dati de copii fie inainte de momentul incheierii contractului la notar, fie dupa momentul incheierii contractului la notar;

- acum in proces copiii spun am dat banii iar tatal spune banii nu au fost dati;

- copiii trebuie sa demonstreze in fata instantei cu PROBE : martori, acte eliberate de banca in care sa fie trecut transferul de bani din contul unui copil in contul tatalui, ca AU PLATIT, SUMA PE CARE AU PLATIT-O SI DATA (MOMENTUL) CAND AU PLATIT.

- deci copiii care afirma ca au platit trebuie sa demonstreze FAPTUL PALTII cu probe: martori, nu tatal ca nu s-a platit.

- cel mai bun martor ar fi fost notarul in cazul in care banii ar fi fost dati in fata sa - asa cum era si normal - dar daca notarul a scris in contract ca nu a vazut cand s-au dat banii- nu a vazut bani cash , atunci momentul platii, faptul platii si suma platita trebuie demonstrata de copii.

Daca copiii nu acorda intretinere tatalui lor si bunicii atunci acesta are dreptul sa ceara in instanta rezolutiunea contractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pe motivul ca nu s-a acordat intretinerea prevazuta in contract.

Prin rezolutiunea contractului de vanzare cumparare partile sunt repuse in situatia anterioara incheierii contractului: adica copiii trebuie sa restituie tatalui lor casa iar tatal trebuie sa restituie copiilor sai banii primiti - dar daca tatal nu a primit niciun ban si copiii nu pot dovedi ca au platit, atunci nu trebuie sa restituie copiilor nimic (desi primeste inapoi casa prin rezolutiunea - desfiintarea contractului de vanzare cumparare pe motiv ca nu a primit intretinere de la copii).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.