Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
14-06-2019 |
 | Oana Vizitator |
| Buna ziua, Incerc de ani de zile fara sa deschid succesiune dupa bunica din partea tatalui in favoarea copiilor. Soacra mea a murit in 2013 in Bucuresti. Sotul meu-fiul dansei a murit in 2014 in Canada. Soacra avea un apartament in Bucuresti. Am contactât pe putin 9-10 notari si nici unul nu a vrut sa accepte cazul pe motiv ca mostenitorii sunt minori Canadieni cu domiciliul in strainatate si “ nu stim ce si cum sa facem cu tutela “ . Tin sa mentioned ca in provincia Quebec , prin lege ( codul civil) tutela copiilor inclusiv in privinta mostenirilor o au parintii sau parintele in viata. Ca sa evit orice fel de conflict de interes eu am renuntat la partea mea prin declaratie la Consulat. Copiii au dat declaratie tot la Consulat ca accepta mostenirea. Intre timp unul dintre copii a devenit major. Am mai incercat si am primitive acelasi raspuns ca nu se stie cum sa se procédez cu tutela celui minor. Mā poate ajuta cineva va rog! Imi este foarte greu sa cred cà este imposibil de rezolvat. Multumesc! | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Urmeaza sa primiti raspuns. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| 1.Mai intai dvs si copiii dvs trebuie sa dezbateti succesiunea dupa sotul dvs – conform legii canadiene, deoarece sotul dvs a decedat in Canada si a avut ultimul domiciliu in Canada – art.2633 Cod civil roman aplicabil mostenirii cu element de extraneitate. 2.Art.2633 Cod civil prevede – mostenirea (succesiunea) este supusa legii statului pe teritoriul caruia defunctul (sotul dvs) a avut, la data mortii, resedinta obisnuita (domiciliul). 3.Legea canadiana va stabili care sunt mostenitorii sotului dvs si cotele care revin fiecaruia dintre ei, din bunurile sotului dvs, bunuri situate pe teritoriul statului canadian, precum si bunurile mostenite de acesta de la mama lui, bunuri situate pe teritoriul statului roman. 4.In timpul dezbaterii succesiunii dupa sotul dvs – daca dvs si cei doi copii sunteti mostenitori conform legii canadiene – atunci dvs va puteti apara singura interesele, copilul major isi poate apara singur interesele, iar copilul minor trebuie reprezentat legal , conform legii canadiene, deoarece copilul minor este cetatean canadian – art.2572 alin.1 Cod civil roman. 5. Art.2572 alin.1 Cod civil prevede ca starea civila si capacitatea persoanei fizice (minoritatea persoanei fizice) sunt carmuite de legea sa nationala, daca prin dispozitii speciale nu se prevede altfel – legea nationala a copilului dvs minor este legea canadiana, deoarece el este cetatean canadian. 6.Cred ca in materie de reprezentare legala a unui minor – legea canadiana este la fel cu legea romana – adica copilul minor poate fi reprezentat legal de catre parintele sau in viata, iar daca exista conflict de interese intre copil si parinte, copilul poate fi reprezentat legal de un tutore, numai pe timpul dezbaterii succesiunii. 7.Pe timpul dezbaterii succesiunii dvs puteti numi tutore al copilului minor – conform legii canadiene – o ruda din partea dvs NU din partea sotului dvs, sau chiar o prietena de-a dvs din Canada sau din Romania (trebuie sa vedeti ce prevede in materie de reprezentare legala a minorului si tutela legea canadiana). ***8.Dupa ce ati dezbatut in Canada succesiunea dupa sotul dvs la notar sau in instanta intre: dvs, copilul major si tutorele copilului minor – conform LEGII CANADIENE, notarul sau instanta va elibereaza un certificat de mostenitor in care: - sunt trecuti mostenitorii sotului dvs: dvs, copilul major si copilul minor reprezentat legal de tutorele sau; - bunurile sotului dvs din Canada (in prima faza) ; -cotele care revin mostenitorilor sotului dvs din aceste bunuri si -bunurile care revin mostenitorilor sotului dvs in urma PARTAJULUI realizat de notarul din Canada pentru BUNURILE SOTULUI DVS SITUATE IN CANADA – conform legii canadiene. 9.Cu certificatul de mostenitor eliberat in Canada si cu hotararea judecatoreasca eliberata de instanta din Canada prin care a fost numit un tutore al copilului dvs minor – dvs, copilul major si tutorele copilului minor trebuie sa veniti in Romania si sa dezbateti succesiunea dupa soacra dvs – si sa vedeti ce bunuri mosteneste de la aceasta sotul dvs, care este mostenit la randul sau de dvs si cei doi copii ai dvs. ***10.Eu va sfatuiesc sa faceti dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs la instanta de judecata si NU la un notar din Romania, deoarece succesiunea dupa soacra dvs prezinta un element de extraneitate si anume succesiunea dupa fiul sau a fost dezbatuta in Canada. ***11.Dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs se face conform legii romane (codului civil roman), deoarece soacra dvs a decedat in Romania si aceasta a avut ultimul domiciliu in Romania– se aplica acelasi art.2633 Cod civil roman. 12.La instanta romana dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs se va face intre: dvs, copilul major, tutorele copilului minor si fratii si surorile sotului dvs si sotul soacrei dvs daca acestia exista – conform codului civil roman. ***13.Astfel in urma dezbaterii succesiunii instanta de judecata romana va hotara urmatoarele IN BAZA LEGII ROMANE: -ca sotul dvs decedat este mostenitor al soacrei dvs – in numele lui la dezbaterea succesiunii dupa soacra participa mostenitorii sai stabiliti in certificatul de mostenitor eliberat de notarul din Canada, adica: dvs si cei doi copii ai dvs – trebuie sa aratati in instanta ca sunteti mostenitori ai fiului soacrei dvs conform dezbaterii succesiunii dupa acesta realizate in Canada, dupa legea canadiana; - trebuie sa aratati in instanta ca minorul este reprezentat legal de un tutore numit in temeiul legii canadiene – asa cum prevede art.2572 Cod civil roman, care se aplica raporturilor cu element de extraneitate, nascute din minoritatea persoanei fizice; -instanta va hotara care sunt cotele ce revin din apartament – sotului dvs (deci NU dvs si copiilor minori), fratilor si surorilor sotului dvs , socrului dvs – daca acestia exista; -INSTANTA VA FACE PARTAJUL APARTAMENTULUI INTRE : SOTUL DVS SI FRATII SI SURORILE SOTULUI DVS SI SOCRUL DVS DACA ACESTIA EXISTA. ***14.Cu hotararea judecatoreasca de dezbatere a succesiunii dupa soacra dvs in Romania – in care s-au stabilit cotele ce revin din apartament sotului dvs si in care s-a facut partajul apartamentului in favoarea sotului dvs conform legii romane - trebuie sa mergeti la notarul din Canada cu UN SUPLIMENT LA MOSTENIREA DUPA SOTUL DVS PENTRU BUNURILE MOSTENITE DE ACESTA IN ROMANIA DE LA MAMA LUI – SI SA IMPARTITI COTA DIN APARTAMENT CE REVINE SOTULUI DVS (SAU BUNURILE MOSTENITE DE ACESTA DE LA MAMA LUI) INTRE DVS SI CEI DOI COPII CONFORM LEGII CANADIENE – ADICA CONFORM COTELOR SUCCESORALE ATRIBUITE DVS SI CELOR DOI COPII MINORI DE CODUL CIVIL CANADIAN. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| CONCLUZIE: Succesiunea dupa soacra dvs se dezbate conform legii romane (am explicat) si sotul dvs mosteneste o cota din apartament in calitate de fiu al ei - conform legii romane. Cota din apartament mostenita de sotul dvs de la mama lui conform legii romane se imparte intre mostenitorii sai: dvs, copil major si copil minor - conform legii canadiene, deoarece dezbaterea succesiunii dupa sotul dvs se face conform legii canadiene. Urmatii pasii pe care vi i-am aratat. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| COMPLETARE IN CAZ DE RETRIMITERE: 1.In cazul in care notarul sau instanta din Canada refuza sa va dezbata succesiunea dupa sotul dvs pe motiv ca succesiunii dupa acesta nu se aplica legea canadiana, ci se aplica legea romana - atunci dvs trebuie sa dezbateti atat succesiunea dupa sotul dvs cat si succesiunea dupa soacra dvs conform legii romane la o instanta din Romania - art.2559 alin.2 Cod civil si art.1068 alin.1 Cod procedura civila. 2.Acesta este un conflict de legi intre statul canadian si statul roman: adica legea romana in materie de succesiune trimite la legea canadiana in materie de succesiune (art.2633 Cod civil) si legea canadiana RETRIMITE la randul sau la legea romana in materie de succesiune - conform art.2559 alin.2 Cod civil se va aplica legea romana in materie de succesiune. 3.De exemplu, legea canadiana poate sa prevada ca mostenirii lasate de defunct (de sotul dvs) i se aplica legea statului al carui cetatean este el(legea cetateniei) si nu legea statului in care defunctul a si-a avut ultimul domiciuliu la data decesului (asa cum prevede legea romana). 4.In acest caz, daca sotul dvs a fost numai cetatean roman, nu a fost si cetatean canadian - atunci conform legii canadiene se aplica legea cetateniei, adica legea romana. 5.Dar legea romana prevede ca mostenirii lasate de sotul dvs i se aplica legea statului unde acesta si-a avut ultimul domiciliu, adica legea statului canadian. 6.Astfel exista un conflict de legi intre legea romana si cea canadiana cand legea canadiana retrimite la legea romana caz in care se va aplica legea romana mostenirii lasate de sotul dvs conform art.2559 alin.2 Cod civil. 7.Daca legea canadiana retrimite la legea romana in materie de succesiune - atunci dvs si cei doi copii trebuie sa dezbateti succesiunea dupa sotul dvs in Romania, conform legii romane la o instanta romana - art.2559 alin.2 Cod civil si art.1068 alin.1 Cod Procedura Civila. 8.Dupa ce ati dezbatut succesiunea dupa sotul dvs - trebuie sa dezbateti succesiunea dupa soacra dvs impreuna cu ceilalti mostenitori: fratii si surorile sotului dvs si socrul daca acestia exista, in Romania, conform legii romane, la o instanta romana - art.2633 Cod civil si art.1068 alin.1 Cod Procedura Civila (deasemenea, soacra dvs a fost cetatean roman si respecta presupusa lege canadiana a cetateniei). 9.In cazul numirii unui tutore pentru copilul minor pe timpul dezbaterii celor doua succesiuni in Romania, dupa sot si dupa soacra dvs. - se va aplica numai LEGEA CANADIANA privind numirea tutorelui ca reprezentant legal al minorului, deoarece copilul minor fiind nascut in Canada este cetatean canadian si legea canadiana nu poate retrimite la legea romana care, de asemenea prevede ca capacitatea persoanei fizice (minoritatea) este carmuita de legea nationala a persoanei fizice, adica de legea cetateniei acesteia si anume de legea canadiana. CONCLUZIE: 1.Daca legea canadiana NU RETRIMITE la legea romana in materie de succesiune, atunci se va aplica LEGEA CANADIANA in materie de succesiune - si astfel dvs trebuie mai intai sa dezbateti succesiunea dupa sot la un notar sau la o instanta din Canada conform legii canadiene in materie de succesiune si apoi sa dezbateti succesiunea dupa soacra dvs la o instanta din Romania conform legii romane, dupa care sa faceti partajul bunului mostenit de sotul dvs de la mama lui, din nou la notarul din Canada sau la o instanta din Canada, conform legii canadiene - ASA CUM V-AM EXPLICAT IN PRIMUL ARTICOL (la inceput) - urmati toti pasii pe care vi i-am spus in primul articol. 2.Daca legea canadiana RETRIMITE la legea romana in materie de succesiune, atunci trebuie sa urmati pasii pe care vi i-am explicat in ACEST ARTICOL - adica sa dezbateti atat succesiunea dupa sotul dvs cat si succesiunea dupa soacra dvs la o instanta din Romania conform legii romane in materie de succesiune (va sfatuiesc sa nu alegeti un notar din Romania ci o instanta de judecata) - iar pentru copilul minor tutorele trebuie numit de dvs conform legii canadiene, la care trimite si legea romana in materie de minoritate (art.2572 alin.1 Cod civil), deoarece copilul minor este cetatean canadian (toate aceste aspecte trebuie sa le prezentati instantei de judecata pentru ca aceasta sa va admita actiunea de dezbatere a celor doua succesiuni cu element de extraneitate, conform legii romane). | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Oana Vizitator |
| Multumesc mult pentru raspunsul detaliat! Mie mi se pare perfect logic cea ce spuneti, cu singura exceptée ca in Quebec NU exista autoritatile tutelara, parintele in viata reprezinta interes ele minorilor. Eu am renuntat deja la partea mea deci mostenirea se imparte egal intre copii dupa logica mea. Din pacate toti notarii contactati imi dau acelasi raspuns, acela ca autoritatile romane trebuie sa se prônunte in privinta reprezentarii minorului si ca autoritatile romane se pare ca ori NU raspund ori nu stiu iar notarii nu se baga. Pentru mine este ireal de ilogic. Eu am facut deja procura la consulat pentru reprezentarea baiatului minor unei prietene din Bucuresti. NU este acceptabil pentru notari. Daca dvs imi puteti recomanda un avocat specializat in dezbateri de succesiuni in instanta v-as fi foarte recunoscatoare. Sau un notar. Multumesc! Aceasta este raspunsul primit de la ultimul cabinet notarial : “Inca nu am un raspuns clar cu privire la reprezentarea copilului dvs minor. Potrivit Conventiei de la Haga ratificata de Romania prin Legea nr. 361/2007 Articolul 3 Cu ocazia depunerii instrumentului de aderare, România formulează următoarea rezervă: "Potrivit art. 60 coroborat cu alin. (1) al art. 55 din Convenţie, România îşi rezervă: a) competenţa autorităţilor sale de a lua măsuri pentru protejarea bunurilor copilului situate pe teritoriul său; b) dreptul de a nu recunoaşte răspunderea părintească ori măsurile care sunt incompatibile cu măsurile luate de autorităţile sale privind aceste bunuri." Va dau acest text pentru ca am vazut ca ati studiat situatia legala si intelegeti. Din acest articol rezulta ca autoritatile romane trebuie sa se pronunte si ele cu privire la aceasta reprezentare a minorului de catre dvs, chiar daca legea provinciei Quebec va autorizeaza sa aveti reprezentarea fara nicio incuviintare. Din acest ounct de vedere nu va pot furniza un raspuns pozitiv, este posibil sa facem demersurile fara sa obtinem o confirmare. Acestea sunt rezervele mele fata de situatia dumneavoastra. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONFLICTUL DE LEGI IN MATERIE DE MOSTENIRE 1.Daca defunctul (cel care lasa mostenirea) este cetatean roman si a avut resedinta obisnuita (domiciliul) in Romania la data decesului sau, atunci mostenitorii sai, cotele succesorale si partajul bunului lasat de defunct, adica dezbaterea succesiunii - se vor face in Romania, la o instanta romana, conform LEGII ROMANE - in baza art.2633 Cod civil si art.1068 Cod procedura civila. 2.Daca defunctul (cel care lasa mostenirea) este cetatean roman si a avut resedinta obisnuita (domiciliul) in Canada la data decesului sau, atunci mostenitorii sai, cotele succesorale si partajul bunului lasat de defunct, adica dezbaterea succesiunii - se vor face in Canada, la o instanta canadiana, conform LEGII CANADIENE - in baza art.2633 Cod civil si art.1068 Cod procedura civila. Daca in situatia de la pct.2, legea canadiana RETRIMITE la legea romana in materie de succesiune (de exemplu pe motiv ca defunctul este cetatean roman si nu cetatean canadian, iar legea canadiana prevede ca se aplica mostenirii legea cetateniei defunctului - adica legea romana si nu legea statului in care defunctul si-a avut resedinta obisnuita la data decesului - adica legea canadiana) atunci mostenirii lasate de defunct i se va aplica legea romana, adica mostenitorii, cotele succesorale si partajul bunului lasat de defunct - se vor face conform legii romane, la o instanta romana in baza art.2559 alin.2 Cod civil si a art.1068 alin.1 Cod procedura civila. 3.Daca defunctul (cel care lasa mostenirea) este cetatean canadian si a avut resedinta obisnuita (domiciliul) in Canada la data decesului sau, atunci mostenitorii sai, cotele succesorale si partajul bunului lasat de defunct, adica dezbaterea succesiunii - se vor face in Canada, la o instanta canadiana, conform LEGII CANADIENE - in baza art.2633 Cod civil si art.1068 Cod procedura civila. 4.Daca defunctul (cel care lasa mostenirea) este cetatean canadian si a avut resedinta obisnuita (domiciliul) in Romania la data decesului sau, atunci mostenitorii sai, cotele succesorale si partajul bunului lasat de defunct, adica dezbaterea succesiunii - se vor face in Romania, la o instanta romana, conform LEGII ROMANE - in baza art.2633 Cod civil si art.1068 Cod procedura civila. Daca in situatia prevazuta la punctl 4 - legea canadiana prevede ca mostenirea cetateanului canadian care a avut la data decesului resedinta obisnuita (domiciliul) in Romania - este legea cetateniei acestuia - adica legea canadiana si nu legea statului in care defunctul si-a avut resedinta obisnuita - adica legea romana si un mostenitor al defunctului doreste aplicarea legii canadiene si nu a legii romane (aceasta situatie nu este o situatie de retrimitere ci numai o situatie de conflict de legi) - atunci instanta romana nu poate aplica legea canadiana, mostenirii lasate de defunct, ci trebuie sa aplice legea romana conform art.2633 Cod civil roman. Daca instanta de judecata romana ar aplica legea canadiana in situatia de la punctul 4 - atunci pe baza de RECIPROCITATE - ar fi posibil ca un mostenitor sa ceara aplicarea legii romane unui defunct cetatean roman care a avut resedinta obisnuita (domiciliul) in Canada la data decesului sau. ***Dvs trebuie sa vedeti la care punct din cele patru se incadreaza sotul dvs sau soacra dvs - si sa aplicati dezbaterii succesiunii dupa sot sau dupa soacra LEGEA STATULUI SI INSTANTA PREVAZUTE LA ACEL PUNCT. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| |
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| In primul rand va rog sa cititi ultimul articol si sa imi spuneti la care punct din cele patru se incadreaza sotul dvs si la care punct soacra dvs pentru a va formula un raspuns concret si la obiect. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Va rog sa imi raspundeti: In ce stat a avut resedinta obisnuita (domuciliul) la data decesului sotul si soacra dvs, si ce cetatenie au avut sotul si soacra dvs? | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| 1.In materie de capacitate a persoanei fizice cu element de extraneitate (adica in materie de minoritate, in materie de reprezentare legala a minorului de catre parinte sau de catre tutore cand exista un conflict de interese intre parinte si minor) - art.2572 alin.1 Cod civil roman prevede ca se aplica legea nationala a persoanei fizice, daca prin dispozitii speciale nu se prevede altfel. 2.Minorul este o persoana fizica si in cazul reprezentarii sale legale se aplica legea sa nationla, CONFORM articolului mentionat mai sus, adica legea canadiana - codul civil canadian in materie de reprezentare legala a minorului - deoarece minorul este cetatean canadian (s-a nascut in Canada). 3.Astfel, dvs trebuie sa numiti un REPREZENTANT LEGAL PENTRU MINOR in Canada conform unei PROCEDURI DE NUMIRE A REPREZENTANTULUI LEGAL PENTRU MINOR PREVAZUTE SI REGLEMENTATE DE LEGILE CANADIENE NU DE CELE ROMANE. 4.Asta deoarece, art.2572 alin.1 Cod civil roman prevede ca in materie de capacitate a persoanei fizice (in materie de minoritate) se aplica legea nationala a minorului, adica legea canadiana si nu legea romana, deoarece minorul este cetatean canadian nu cetatean roman. 5.Pentru asta trebuie sa gasiti un avocat sau un notar bun din Canada care sa va explice CUM PUTETI NUMI UN REPREZENTANT LEGAL PENTRU MINOR IN CANADA (pentru a-l reprezenta pe minor in cadrul dezbaterii succesiunii dupa sot si dupa soacra dvs) IN CONDITIILE IN CARE INTRE DVS SI MINOR EXISTA UN CONFLICT DE INTERESE? 6.IN ACEASTA SITUATIE DVS PUTETI FI NUMIT in Canada conform procedurii canadiene REPREZENTANT LEGAL AL MINORULUI (daca intre dvs si minor exista un conflict de interese) SAU TREBUIE NUMIT CA REPREZENTANT LEGAL UN TUTORE (asa cum se procedeaza in Romania in cazul conflictului de interese dintre parinte si copilul sau minor)? ***7.Dupa ce reusiti sa gasiti un reprezentant legal pentru copilul dvs minor in Canada urmand procedura canadiana de numire a reprezentantului legal (care puteti fi dvs sau chiar un tutore la fel ca in Romania), depinde cum hotarasc autoritatile din Canada (instantele judecatoresti, de regula) - trebuie sa va prezentati cu actul de numire a reprezentantului legal pentru minor in fata notarului public sau a instantei de judecata la care dezbateti succesiunea dupa sot si dupa soacra dvs in Canada si/sau in Romania. 8.Eu sunt ferm convinsa, ca si statul canadian are prevederi legale clare privind procedura de numire a unui reprezentant legal pentru minor in SITUATIA IN CARE INTRE DVS SI COPIL EXISTA UN CONFLICT DE INTERESE - sigur este relementata si aceasta situatie a conflictului de interese intre parinte si copilul sau minor in legislatia canadiana. ***9.Astfel reprezentantul legal al minorului trebuie numit in Canada (de regula, de o instanta de judecata canadiana) conform legii canadiene (dupa o procedura canadiana) si actul de numire a reprezentantului legal al minorului in Canada de autoritatile canadiene (in special de o instanta canadiana) sigur va este recunoscut in Romania de autoritatile din Romania (notar sau instante de judecata) - in baza art.2572 alin.1 Cod civil. 10.Acest articol din Codul civil roman prevede ca in cazul copilului dvs minor CETATEAN CANADIAN se aplica legea canadiana in privinta capacitatii sale (adica in privinta numirii reprezentantului sau legal) si nu legea romana, iar legea canadiana NU POATE RETRIMITE LA LEGEA ROMANA (nu poate exista un conflict de legi intre legea romana si cea canadiana in materie de reprezentare legala) - DEOARECE COPILUL MINOR ESTE CETATEAN CANADIAN - si conform legii canadiene si legii romane se va aplica in final in materie de capacitate (de reprezentare legala) a unui cetatean canadian (copilul minor) legea sa nationala, adica LEGEA CANADIANA SI NU LEGEA ROMANA. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Legea romana (art.2572 alin.1 Cod civil roman) trimite la legea canadiana in materie de capacitate (de reprezentare legala) a copilului minor, cetatean canadian, iar legea canadiana NU poate retrimite la legea romana in materie de capacitate, deoarece copilul minor este cetatean canadian (se aplica legea nationala, legea cetateniei) - ceea ce inseamna ca atat conform legii canadiene (care nu poate retrimite la legea romana), cat si legii romane (care trimite la legea canadiana) se va aplica LEGEA CANADIANA in materia capacitatii (reprezentarii legale) a copilului minor cetatean canadian. | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Oana Vizitator |
| Imi cer scuze pentru intarzierea cu raspunsul, din cauza diferentei de fus orar , eu am alergat cu baietii in stanga in dreapta pana acum. Deci, soacra mea a murit in 2013 in Bucuresti, in locuinta dansei. Sotul meu a murit in 2014 in Canada, avea domiciliul in Canada si dubla Sotul meu a fost internat 2 ani la terapie intensiva inainte sa moara deci eu si copiii am trait 2 ani mai mult prin spitale si mostenirea dupa soacra era ultima pe lista mea de prioritati . Copiii sunt nascuti in Canada si au dubla cetatenie conform articolului 5 din capitolul 2 al legii 21. In Quebec nu exista autoritate tutelara. Sotul meu nu a avut nici un fel de bunuri in Canada. Va atasez mai jos extractul din codul civil impreuna cu linkul siteului oficial pentru Curateur Quebec. “However, because your administration is not subject to supervision by a tutorship council or the Curateur public, you will find the subsection Protection of property (Tutorship to the property of a minor) more relevant.” http://www4.gouv.qc.ca/EN/Portail/Citoyens/Evenements/deces/Pages/tuteur-enfant-mineur-role.aspx https://www.curateur.gouv.qc.ca/cura/en/mineur/client/tuteurs/in Multumesc inca o data! | |
|
|
|
15-06-2019 |
 | Oana Vizitator |
| In concluzie, conform art 2572 se application legea Canadiana . Legea Canadiana prevede ca automat, conform codului civil, parintele in viata este tutorele copilului minor. “If you are the parent of a child under 18 years of age, you are automatically the child's legal tutor. In anticipation to your death, you may designate a person who will become a tutor in the event that you and the child's other parent die at the same time. A tutor may be appointed in your will or in your protection mandate.” Si totusi notarii cu care am discutât spun altceva. Recomandati-mi va rog ce sa fac. Multumesc mult! | |
|
|
|
16-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| V-am trimis deja raspunsul dar poate l-ati primit cu intarziere datorita diferentei de fus ora. 1.In primul rand, dvs trebuie sa mergeti la un notar sau la o instanta canadiana si sa deschideti succesiune dupa sotul dvs (cetatean canadian cu resedinta obisnuita in Canada la data decesului) care va stabili conform legii canadiene ca dvs si cei doi copii sunteti mostenitori ai sotului dvs si cotele care va revin din bunurile lasate de acesta (din bunurile mostenite de la mama lui) dar nu va face partajul bunurilor sotului pana cand dvs nu dezbateti succesiunea dupa soacra dvs in Romania, deoarece sotul dvs nu are alte bunuri in Canada care sa fie impartite - art.2633 Cod civil roman. 2.Pe timpul dezbaterii succesiunii dupa sot la notarul canadian - copilul minor va fi reprezentat legal de dvs chiar si in situatia conflictului de interese - daca asa prevede legislatia canadiana. Dvs sunteti numita reprezentant legal al minorului pe perioada dezbaterii succesiunii dupa sot de autoritatile canadiene (de regula de o instanta canadiana), dupa o procedura canadiana, conform legilor canadiene - art.2572 alin.1 Cod civil roman. 3.Cu certificatul de mostenitor eliberat de notarul canadian si cu actul juridic in care este mentionata calitatea dvs de reprezentant legal al minorului - veniti in Romania si dezbateti succesiunea dupa soacra dvs la notarul roman (mai ales daca sotul dvs este unicul mostenitor al soacrei dvs) sau la instanta romana (daca notarii nu vor sa se implice in cazul dvs), conform legii romane - art.2633 Cod civil si art.1068 Cod procedura civila. 4.Notarul (si instanta) va va elibera un certificat de mostenitor in care sunt trecuti mostenitorii soacrei dvs: sotul, fratii si surorile lui si socrul daca exista, cotele care revin fiecarui mostenitor din bunurile lasate de soacra, si cum s-a realizat partajul intre mostenitori (sot, frati si surori, socru daca exista), conform legii romane. 5.Mentionez ca in numele sotului dvs decedat vin, conform legii romane,la dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs mostenitorii acestuia adica dvs si cei doi copii. Dvs trebuie sa demonstrati ca sunteti mostenitori ai sotului cu certificatul eliberat de notarul canadian. ***6.Reprezentant legal al minorului in timpul dezbaterii succesiunii dupa soacra dvs - puteti fi dvs, deoarece la dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs NU EXISTA UN CONFLICT DE INTERESE INTRE DVS SI COPII DVS (COPILUL MINOR) datorita fatului ca dvs si copii dvs SUNTETI CU TOTII MOSTENITORI AI SOTULUI DVS SI TRAGETI IN ACEEASI DIRECTIE - ca sotul dvs sa dobandeasca in urma dezbaterii succesiunii dupa soacra dvs CAT MAI MULTE BUNURI, CARE ULTERIOR VOR FI IMPARTITE INTRE DVS SI COPII. 7.In timpul dezbaterii succesiunii dupa soacra - dvs trebuie sa demonstrati ca sunteti reprezentant legal al minorului cu actul juridic eliberat de autoritatea canadiana prin care ati fost numit reprezentant legal conform legii canadiene si sa mai demonstrati ca intre dvs si copilul minor nu exista un conflict de interese, deoarece interesele dvs si ale copiilor sunt aceleasi si nu contradictorii, atat timp cat dvs si copiii trageti in aceeasi directie - ca sotul dvs sa doandeasca cat mai multe bunuri de la mama lui, pe care ulteriror sa le impartiti. 8.Dupa ce obtineti un certificat de mostenitor (sau o hotarare judecatoreasca) in Romania in care sa fie trecute bunurile mostenite de sot in Romania (sau cota mostenita de sot din bunurile lassata de mama lui) - trebuie sa mergeti la notarul public din Canada si sa faceti partajul bunurilor mostenite e sot in Romania, conform legii canadiene - art.2633 Cod civil roman. 9.Succesiunii dupa soacra i SE aplicA legea romana, iar succesiunii dupa sot i se aplica legea canadiana - art.2633 Cod civil roman. ***10.Intr-adevar, la partajul bunurilor mostenite de sot in Romania, realizat de catre notarul canadian, conform legii canadiene VA EXISTA UN CONFLICT DE INTERESE INTRE DVS SI COPILUL MINOR (INTRE DVS SI CEI DOI COPII) -deoarece fiecare trage la partea lui, astfel ca interesele nu sunt aceleasi ci sunt interese contradictorii. 11.Dar daca legea canadiana va permite (nu reglementeaza situatia conflictului de interese dintre parinte si minor in materie de reprezentare legala) atunci dvs puteti fi reprezentant legal al copilului minor si in timpul procedurii notariale de dezbatere a succesiunii dupa sotul dvs, cand se va face partajul bunurilor mostenite de sot in Romania, intre dvs si copii, la notarul canadian, conform legii canadiene. | |
|
|
|
16-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Conform art.2572 alin.1 Cod civil capacitatea persoanei fizice (minoritatea, reprezentarea legala a persoanei fizice de catre parinte sau de catre tutore) este carmuita de legea sa nationala (de legea cetateniei). DIN DUBLA CETATENIA A COPILULUI MINOR REZULTA 3 SITUATII POSIBILE: Situatia 1 - Dvs puteti alege sa fiti numita in Canada reprezentant legal al minorului conform procedurii canadiene, deoarece legea nationala a minorului este si legea canadiana, si in Romania sa mentineti reprezentarea legala instituita de autoritatile canadiene pentru minor, pentru acelasi motiv ca legea nationala a minorului este si legea canadiana. Situatia 2 - Dvs puteti alege sa fiti numita in Canada reprezentant legal al minorului conform procedurii romane, deoarece legea nationala a minorului este si legea romana, si in Romania sa mentineti reprezentarea legala instituita de autoritatile romane pentru minor, pentru acelasi motiv ca legea nationala a minorului este si legea romana. Situatia 3 - Dvs puteti alege sa fiti numita in Canada reprezentant legal al minorului conform procedurii canadiene, deoarece legea nationala a minorului este si legea canadiana, iar in Romania sa fiti numita reprezentant legal al minorului conform procedurii romane pe motiv ca legea nationala a minorului este si legea romana (si in Romania nu exista un conflict de interese intre dvs si copilul minor - am explicat). Situatia 4 - Daca la dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs in Romania notarul sau instanta romana va cer in mod obligatoriu ca minorul sa nu fie reprezentat legal de dvs pe motiv ca exista in opinia acestor autoritati publice un conflict de interese intre dvs si copilul minor la dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs - atunci dvs PUTETI NUMI UN TUTORE PENTRU MINOR IN TIMPUL DEZBATERII SUCCESIUNII DUPA SOACRA DVS, CARE SA FIE NUMIT DE AUTORITATILE ROMANE, CONFORM UNEI PROCEDURI ROMANE SI LEGILOR ROMANE - DEOARECE COPILUL MINOR ESTE CI CETATEAN ROMAN, ASTFEL CA POTRIVIT ART.2572 ALIN.1 COD CIVIL ROMAN CAPACITATII SALE (REPREZENTARII SALE LEGALE) I SE APLICA LEGEA SA NATIONALA CARE ESTE SI LEGEA ROMANA NU NUMAI LEGEA CANADIANA. Reprezentarea legala a minorului de catre tutore instituita in Romania, de autoritatile romane conform legii romane - poate fi folosita de dvs si in timpul dezbaterii succesiunii dupa sot in Canada, deoarece copiulul dvs minor este si cetatean roman, iar legea sa nationala este si legea romana. Reprezentarea minorului de catre tutorele instituit de autoritatile romane este recunoscuta si de legea canadiana care da prioritate legii nationale, a cetateniei in alegerea reprezentantului legal la fel ca legea romana in aceasta materie - lege nationala care in cazul copilului dvs minor este atat legea romana cat si legea canadiana. Avand in vedere faptul ca minorul are dubla cetatenie - si romana si canadiana eu va sfatuiesc sa procedati conform situiei de la punctul 4 - adica sa numiti in Romania un tutore pentru minor conform legii romane si sa il luati si in procedura din Canada, deoarece legea canadiana va permite acest lucru atat timp cat legea nationala a minorului este si legea romana, nu numai cea canadiana. Astfel, se evita orice discutie cu privire la conflictul de interese dintre dvs si copilul minor. | |
|
|
|
16-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Deci mai intai numiti un tutore pentru minor in Romania, conform procedurilor si legilor romane, pentru a evita orice discutie cu privire la conflictul de interese, deoarece aveti acest drept datorita faptului ca minorul are si cetatenie romana si legea nationala a minorului este si legea romana - art.2572 alin.1 Cod civil roman. Apoi dezbateti suucesiunea dupa sot in Canada conform legilor canadiene in materie de mostenire, si dupa aceasta dezbateti succesiunea dupa soacra in Romania, conform legilor romane, urmand a face din nou partajul bunurilor mostenite de sot in Canada, conform legii canadiene in materie de mostenire. ***Ma gandesc daca pot gasi o posibilitate prin care legea sa va permita sa dezbateti si succesiunea dupa sot tot la un notar sau la o instanta romana - dar cu aplicarea legilor canadiene in materie de succesiune. Dezbaterii succesiunii dupa sot nu i se poate aplica legea romana in materie de succesiune, ci i se aplica obligatoriu legea canadiana, deoarece chiar daca el este si cetatean roman a avut resedinta oblisnuita (locuinta efectiva, domiciliul) in Canada nu in Romania, iar ceea ce conteaza potrivit legii romane este locul decesului defunctului si nu cetatenia acestuia - art.2633 Cod civil roman. In cazul in care legea canadiana ar retrimite la legea romana in materie de succesiune, atunci dezbaterii succesiunii dupa sot i s-ar aplica legea romana - dar legea canadiana nu prea are cum sa retrimita la legea romana, atat timp cat sotul dvs a fost si cetatean canadian. Dezbaterea succesiunii dupa soacra se face oricum in Romania, de notarul sau instanta romana, conform legii romane in materie de succesiune. | |
|
|
|
16-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| VARIANTA PROPUSA DE MINE PENTRU DEZBATEREA DE CATRE DVS A CELOR DOUA SUCCESIUNI DUPA SOT SI DUPA SOACRA DVS Avand in vedere ca: -sotul dvs are dubla cetatenie: romana si canadiana si ca a decedat in Canada, -soacra dvs are cetatenie romana si a decedat in Romania, -copiii dvs au dubla cetatenie si domiciliaza in Canada, -sotul dvs nu are alte bunuri in Canada decat apartamentul din Romania de la masa sa, -aveti un copil minor cu dubla cetatenie, Puteti urma urmatoarele etape: I.Mai intai trebuie rezolvata problema conflictului de interese, dintre dvs si minor, la care se refera notarii si instantele din Romania. In acest scop, dvs puteti cere ca copilul dvs sa fie reprezentat legal de un tutore, conform legii romane, deoarece in materie de capacitate se aplica legea nationala a minorului, adica si legea romana, el avand dubla cetatenie:romana si canadiana – art.2572 alin.1 Cod civil roman; Pentru numirea tutorelui pentru copilul dvs pe timpul dezbaterii celor doua succesiuni, trebuie sa gasiti un avocat din Bucuresti, care sa va ajute si sa urmeze calea legala privind tutela minorului, prevazuta de Codul civil roman – art.41 alin.2, art.43 alin.2 si art.113 alin.1 pct.f Cod civil roman; Pentru numirea tutorelui pentru copilul dvs minor este competenta sa judece cauza instanta romana conform art.1081 alin.2 punctul 1 Cod procedura civila roman; II.Apoi , dupa ce ati numit un tutore care sa il reprezinte legal pe copilul dvs minor – dvs, copilul major si copilul minor reprezentat de tutorele sau puteti dezbate succesiunea dupa sotul dvs la instanta romana de la locul in care se afla situat apartamentul unde soacra dvs si-a avut ultimul domiciliu – deci la o instanta romana din Bucuresti (judecatorie sau tribunal) – art.1070 alin.1 Cod procedura civila roman; Dvs si cei doi copii puteti dezbate succesiunea dupa sotul dvs la instanta romana in baza art.1088 Cod procedura civila roman care prevede ca – in procesul civil international instanta (romana) aplica legea procesuala romana, sub rezerva unor dispozitii exprese contrare. Astfel, instant romana aplica legea procesuala romana care prevde ca in materie patrimoniala (in materie de succesiune cu element de extraneitate), partile adica: dvs si cei doi copii ai dvs, pot conveni, pot stabili ele de comun acord instanta competenta care sa judece un litigiu actual sau eventual izvorand dintr-un raport cu elemente de extraneitate – art.1068 Cod procedura civila roman. Conventia intre parti cu privire la instanta competenta poate fi incheiata prin inscris, telegram, telex, telecopiator sau prin orice alt mijloc de comunicare ce permite a-i stabili proba printr-un text. In lipsa de stipulatie contrara, competenta instantei este exclusiva (apartine numai ei). Astfel conform art.1068 alin.1 Cod procedura civila dvs si cei doi copii (minorul reprezentat de tutore) puteti incheia o conventie scrisa in care sa stabiliti ca alegeti ca instanta competenta care sa dezbata succesiunea dintre dvs si cei doi copii – instanta din Romania si nu instanta din Canada pe motiv ca sotul dvs si copiii au si cetatenia romana, iar bunurile lasate de sot pe care urmeaza sa le impartiti sunt bunuri mostenite de el de la mama sa, a carei dezbatere succesorala urmeaza a se face sau se poate face chiar in acelasi timp cu dezbaterea succesiunii dupa sot – tot la o instanta din Romania, conform legii romane, deoarece mama sotului dvs a fost cetatean roman si a decedat in Romania – se aplica si art.2633 Cod civil roman. Daca instanta romana aleasa prin conventie, se declara competenta sa judece dezbaterea succesiunii dupa sot – dvs, copilul major si copilul minor reprezentat de tutore trebuie sa aratati in fata instantei romane ca dezbaterea succesiunii dupa sotul dvs trebuie facuta conform legii canadiene si nu celei romane, deoarece sotul dvs desi cu dubla cetatenie, a decedat deci a avut resedinta obisnuita (domiciliul) in Canada la data decesului, astfel ca mostenirii lasate de el trebuie sa I se aplice legea canadiana in materie de mostenire – in baza art.2633 Cod civil roman; Astfel, instanta romana care dezbate succesiunea dupa sotul dvs trebuie sa stabileasca mostenitorii acestuia (dvs si cei doi copii), cotele care se cuvin fiecaruia din bunurile lasate de sot (mostenite de la mama sa) si modul cum se face partajul bunului – conform legii canadiene aplicabile mostenirii lasate de sot, deci conform Codului civil canadian. Referitor la continutul legii canadiene in materie de mostenire se aplica art.2562 din Codul civil roman care prevede: Alin.1 – Continutul legii straine se stabileste de instanta judecatoreasca prin atestari obtinute de la organelle statului care au edictat-o, prin avizul unui expert sau printr-un alt mod adecvat. Alin.2 – Partea care invoca o lege straina poate fi obligata sa faca dovada continutului ei. Alin.3 – In cazul imposibilitatii de a stabili, intr-un termen rezonabil, continutul legii straine, se aplica legea romana. Deci conform alin.3 daca nu puteti dovedi ce prevede Codul civil in materie de mostenire si nici instanta nu poate afla din sursele ei continutul acestor prevederi – aveti toate sansele ca instanta sa judece dezbaterea succesiunii dupa sot conform legii romane (sa stabileasca mostenitorii sotului dvs, cotele ce revin acestora din bunurile lasate de sot si partajul lor conform codului civil roman). Dvs puteti cere instantei aplicarea alin.3, adica a legii romane pe motiv ca nu cunosteti prevederile legii canadiene in materie de mostenire. III.Dvs puteti dezbate succesiunea dupa soacra dvs in acelasi timp cu dezbaterea succesiunii dupa sotul dvs si la aceeasi instanta de judecata romana (asa ar fi cel mai bine), deoarece sotul dvs nu are alte bunuri in Canada, singurele bunuri ale acestuia fiind cele mostenite de la mama sa in Romania. Dezbaterea succesiunii dupa soacra dvs se face conform legii romane, in baza art.2633 Cod civil intre sotul dvs reprezentat de mostenitorii sai: dvs si cei doi copii si ceilalti mostenitori ai soacrei dvs: fratii si surorile sotului dvs si socrul dvs daca acestia exista. In urma dezbaterii succesiunii dupa soacra instanta va stabili ce bunuri mosteneste sotul dvs conform legii romane si aceeasi instanta va face partajul bunurilor lasate de sot intre mostenitorii sotului (dvs si cei doi copii): fie conform legii canadiene in materie de succesiune, daca instanta romana a reusit sa stabileasca ce prevede aceasta, fie conform legii romane in materie de succesiune, daca instanta romana nu a reusit sa stabileasca continutul legii canadiene in materie de succesiune si nici dvs nu ati facut dovada acestu continut deoarece nu il cunoasteti. IV.Cu hotararea judecatoreasca definitiva pronuntata de instanta romana asupra celor doua succesiuni dupa sot si dupa soacra – dvs si copiii puteti face dovada oriunde in lume ca sunteti mostenitori si proprietari pe bunurile care v-au fost atribuite de instanta romana in urma partajului succesoral. Daca hotararea judecatoreasca romana nu va este recunosctuta de o autoritate sau de o persoana straina (din Canada) atunci dvs trebuie sa dati in judecata acea autoritate sau acea persoana la instanta straina in vederea recunosterii hotararii judecatoresti pronuntate de instanta romana asupra celor doua succesiuni. Va sfatuiesc sa nu dezbateti cele doua succesiuni la un notar roman, deoarece acestea prezinta elemente de extraneitate si nu exista reglementari clare in privinta notariatelor romane in domeniul international, astfel ca dezbaterile facute de notarul roman asupra celor doua succesiuni cu elemente de extraneitate pot sa nu fie recunoscute de autoritatile straine (din Canada). ***Aceasta este rezolvarea propusa de mine pentru speta dvs si ceea ce trebuie sa faceti este sa gasiti un notar roman din Romania care sa citeasca ccea ce v-am scris eu aici, sa urmeze toate aceste etape sis a va reprezinte in fata instantelor romane. ***Eu nu sunt avocet, sunt doar consilier juridic. ***Pentru alte lamuriri imi puteti scrie pe urmatoarea adresa de email: consultantafaceri@yahoo.com MULT SUCCES! *************** | |
|
|
|
16-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| ***Aceasta este rezolvarea propusa de mine pentru speta dvs si ceea ce trebuie sa faceti este sa gasiti un avocat din Romania care sa citeasca ccea ce v-am scris eu aici, sa urmeze toate aceste etape si sa va reprezinte in fata instantelor romane. ***Eu nu sunt avocat, sunt doar consilier juridic. ***Pentru alte lamuriri imi puteti scrie pe urmatoarea adresa de email: consultantafaceri@yahoo.com MULT SUCCES! *************** | |
|
|
|
27-06-2019 |
 | Oana Vizitator |
| Multumesc mult pentru toate raspunsurile In detaliu, o sa va contactez la adresa de email mentionata de dvs. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |