Ești aici > Forum > Drept civil

Succesiune

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 09-07-2019
Vizitator
Buna seara .Mama mea a facut succesiunea dupa parinti dinsei acum multi ani si a ramas cu 2,75 h si o casa .Acum 20 de ani mi-a murit tatal si nu am facut nici o succesiune ,iar in 2016 a murit si mama .Suntem 2 surori si acum cateva zile am intrebat-o pe sora mea daca facem succediunea si mi sa adresat in felul urmator : "Da-ma in judecata ca nu am bani dar sa stii ca exista un testanent si ca eu am dreptul la 25 % ".ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc frumos .
Răspunde
 10-07-2019
Vizitator

Mai intai trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tata, iar bunurile lasate de tatal dvs se impart conform legii intre dvs, sora dvs si mama dvs chiar daca este decedata (daca tatal dvs nu a lasat testament pentru bunurile sale).

Daca tatal dvs a lasat testament, atunci persoana dezmostenita prin testament - dvs, sora dvs sau mama dvs - are dreptul la rezerva succesorala prevazuta de lege din bunurile lasate de tatal dvs.

Apoi, trebuie sa dezbateti succesiunea dupa mama dvs, iar bunurile lasate de mama se impart conform legii intre dvs si sora dvs - fiecare aveti dreptul la o cota de 50% din bunurile mamei, daca mama dvs nu a lasat testament.

Daca mama dvs a lasat testament, atunci persoana dezmostenita prin testament - dvs sau sora dvs - are dreptul la rezerva succesorala prevazuta de lege, adica numai la o cota de 25% din bunurile lasate de mama dvs.
Răspunde
 16-07-2019
Vizitator
Buna seara ,am vazut copia testamentului si toata averea mamei mele este lasata surori mele eu nebeneficind de nimic .Este corect si ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc .
Răspunde
 16-07-2019
Vizitator
Trebuie sa dezbateti cele doua succesiuni asa cum am explicat in postarea anterioara.
Răspunde
 16-07-2019
Vizitator
Terenul si casa fiind bunuri mostenite de mama dvs de la parintii ei sunt bunuri proprii ale mamei dvs indiferent daca au fost mostenite inainte de casatorie sau in timpul casatoriei (aceste bunuri nu apartin si tatalui dvs).

Dvs fiind dezmostenita prin testament aveti dreptul la rezerva succesorala de 25% din casa si teren, iar sora dvs fiind gratificata prin testament are dreptul la cotitatea disponibila de 75% din casa si teren.
Răspunde
 16-07-2019
Vizitator
Daca singurele bunuri sunt casa si terenul lasate mostenire de mama dvs atunci dvs impreuna cu sora dvs trebuie sa dezbateti numai succesiunea dupa mama dvs la notar sau in instanta.

Daca dvs dezbateti succesiunea in instanta trebuie sa achitati la inceputul procesului o taxa judiciara de timbru care este de 5% din valoarea bunurilor mostenite (casa si teren), dar la finalul procesului puteti cere ca instanta prin hotararea judecatoreasca sa o oblige pe sora dvs sa va plateasca dvs 75% din valoarea acestei taxe judiciare de timbru pe care dvs ati achitat-o la inceputul procesului, corespunzatoare cotei de 75% mostenita de sora dvs din bunuri.

Daca sora dvs declara in instanta ca nu are bani sa va plateasca 75% din valoarea taxei judiciare de timbru - dvs puteti cere instantei sa va dea dreptul sa va opriti din bunurile mostenite de sora dvs, 75% din valoarea taxei judiciare de timbru pe care aceasta este obligata sa v-o plateasca cu titlu de cheltuieli de judecata.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.