Ești aici > Forum > Drept civil

Testament, vânzare cumpărare, contract de intretinere

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 26-08-2019
Vizitator
Buna dimineața! Am mare nevoie de un sfat profesionist. Părinții mei în vârstă de 78 și 80 de ani trec prin clipe grele. Am un frate care a provocat multa suferinta in familie. Toată viața nu ia interesat de părinți doar a profitat, iar acum 2 ani a sustras o sumă de bani de la ei . In urma suferinței mama a făcut un AVC și a rămas cu ceva sechele adică deficienta parțială in exprimare și deficienta parțială în gândire.Tata este sănătos fără probleme dar îi este frica de fratele meu. Dorința lui este să facă testament sau contract de întreținere cu tot ce au pentru mine și sora mea. ----Mama deține un imobil cu teren extravilan la tara, moștenire de la mama ei.
-Împreună au o casa proprietate personala la oraș, unde locuiesc ei acum împreună cu sora mea și fratele meu( care e plecat din tara).Eu ii întrețin și ii ajut pe părinți cu tot ce au nevoie.
‌Întrebarea mea este: Având in vedere situația mamei, ce căi legale putem urma să poată înstrăina casa de la țară. Menționez că am făcut cadastru, intabulare, am mers la notar cu mama și am vrut sa facem pe acea casa act de vânzare cumparare. Doamna notar ia pus multe întrebări si a spus că nu îndeplinește în totalitate conditiile. Întrebarea mea este ce pași putem urma ca mama sa poata înstrăina bunurile care le deține . Menționez că mama nu are de la medic diagnostic de demență și nu are interdictie .
Iar dacă tata poate face testament pentru mine și sora mea pe cota lui de proprietate.
Menționez că ei au dorit că pe acea casa de la țară să facem acte de vânzare cumpărare pentru mine, iar casa de la oraș să facă testament pentru mine și sora mea. Va mulțumesc și aștept cu nerăbdare răspuns. O zi plăcută și mulțumim pentru ajutorul acordat tuturor .
Răspunde
 26-08-2019
Vizitator

Ce varsta are sora dvs?
Răspunde
 26-08-2019
Vizitator
Este majora?
Răspunde
 26-08-2019
Vizitator
Veti primi raspuns.
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
Sora mea are 52 de ani
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
Foarte bine, voi formula un raspuns cat mai curand.
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
Avand in vedere faptul ca mama dvs nu are diagnostic de la medic pentru boala psihica, nu este necesara punerea mamei dvs sub interdictie judecatoreasca.

Astfel, calea legala pentru ca mama dvs sa poata incheia in numele sau personal, acte juridice de instrainare (de dispozitie) este instituirea curatelei, deoarece chiar daca mama dvs sufera de o anumita boala, ea are discernamantul faptelor sale, este o persoana capabila din punct de vedere juridic, adica are capacitate deplina de exercitiu (poate incheia acte juridice) – art.178 lit.a Cod civil.

Prin instituirea curatelei, actele mamei dvs de instrainare vor putea fi incheiate in numele sau, prin curatorul numit de instanta.

In vederea instituirii curatelei pentru mama dvs, trebuie sa depuna o cerere, prin avocat, la instanta de tutela (la judecatoria) de la domiciliul mamei dvs – art.179, art.182 Cod civil.

Poate fi numita curator al mamei dvs o persoana de incredere (o ruda, un prieten de famile, un avocat, un notar), alta decat dvs, tatal dvs sau sora dvs, pentru evitarea unui conflict de interese in legatura cu actele de instrainare viitoare pe care curatorul le va incheia in numele mamei dvs – art.180, art.181 Cod civil.

Mama dvs, prin avocat, trebuie sa ceara in instanta, investirea curatorului cu drepturile si obligatiile ce rezulta dintr-un contract de mandat (de reprezentare), pentru ca acesta sa poata incheia acte juridice in numele mamei dvs, si nu investirea curatorului cu drepturile si obligatiile pe care le are un simplu administrator care poate numai sa administreze bunurile mamei dvs – art.183 alin.1 Cod civil.

De asemenea, mama dvs trebuie sa ceara in instanta, prin avocat, ca instanta sa fixeze limitele mandatului (reprezentarii) curatorului la incheierea a doua acte juridice in numele mamei dvs (art.183 alin.2 Cod civil):

1.O conventie de partaj a bunurilor sotilor, in timpul casatoriei, prin care mama dvs, reprezentata de curatorul numit de instanta, sa isi dea acordul, consimtamantul, asupra partajului bunurilor intre soti, prin care mama dvs sa ramana cu bunurile mostenite de ea de la parintii sai, care sunt bunuri proprii numai ale ei, iar casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei, sa revina in totalitate sotului ei, si sa devina prin partaj, bun propriu numai al sotului ei;

2.Un contract de vanzare cumparare, intre mama dvs reprezentata de curatorul numit de instanta in calitate de vanzator si dvs in calitate de cumparator, pentru bunurile de la tara mostenite de mama dvs, care in urma partajului intre soti, au revenit numai ei ca bunuri proprii.

Dupa, incheierea acestor doua acte juridice de instrainare de catre curator in numele mamei dvs (in calitate de reprezentant al mamei dvs), curatela poate inceta, fiind ridicata de instanta de tutela (de judecatorie), la cererea mamei dvs, a curatorului sau chiar la cererea dvs, a tatalui dvs sau a surorii dvs – art.185 Cod civil.

Dupa incetarea curatelei, tatal dvs in baza conventiei de partaj incheiata cu mama dvs, prin curatorul numit de instanta, poate merge la notar pentru a intocmi un testament in favoarea dvs si a surorii dvs pe toata casa in care locuieste impreuna cu mama dvs, deoarece toata casa este bunul sau propriu, in urma conventiei de partaj incheiate (nu mai este un bun comun cu sotia sa).
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
In vederea instituirii curatelei pentru mama dvs, mama dvs trebuie sa depuna o cerere, prin avocat, la instanta de tutela (la judecatoria) de la domiciliul mamei dvs – art.179, art.182 Cod civil.
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
*conventie de partaj al bunurilor sotilor;
Răspunde
 28-04-2022
Vizitator
bunaziua am o problema delicata sotul meu decedat s a facut succesiunea noi avind patru copii totul s a efectuat cum am decis adica jumatate sotia si partea sotului impartita la5 acum eu vreau sa fac un contract de intretinere unuia din copii si sa i las partea mea ce mi a revenit cum procedez
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.