Ești aici > Forum > Drept civil

Dovezi in instanta ca am participat la renovarea casei

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 16-09-2019
Vizitator
in 1969 am participat la renovarea casei parintesti cu o suma mare de bani,dar n-am nici o dovada toate actele s-au facut pe numele tatalui meu,nu am martori decat o nepoata de sora.Dupa atatia ani un fiu al fratelui vrea mostenire din casa.[cum pot dovedi ? multumesc
Răspunde
 16-09-2019
Vizitator

Voi formula un raspuns cat mai complet.
Răspunde
 16-09-2019
Vizitator
1.Daca dvs puteti dovedi in instanta cu martori, de exemplu cu ajutorul nepoatei de sora ca tatal dvs v-a lasat pe dvs sa stapaniti singura (impreuna cu sotul si copiii dvs) casa si terenul pe care aceasta este construita, in mod continuu si netulburat timp de 30 de ani in calitate de proprietara, adica daca tatal dvs v-a lasat dvs posesia casei si terenului timp de 30 de ani - atunci dvs puteti deveni proprietara pe casa si pe terenul pe care aceasta este construita, prin uzucapiunea de 30 ani.

2.Termenul de 30 de ani al uzucapiunii trebuie sa se implineasca, trebuie sa curga obligatoriu pana in anul decesului tatalui dvs.

3.Termenul de 30 de ani al uzucapiunii nu se poate implini, nu poate curge si dupa decesul tatalui dvs, deoarece dupa deces se deschide succesiunea dupa tatal dvs si conform Vechiului Cod civil ale carui prevederi sunt preluate in principiu si de Noul Cod civil, uzucapiunea de 30 de ani nu poate curge impotriva succesiunii, nu poate curge impotriva mostenitorilor.

4.In instanta dvs puteti afirma ca termenul de 30 de ani al uzucapiunii a inceput sa curga din anul 1969, sau inainte de anul 1969 si pana in anul 1999, dar trebuie ca tatal dvs sa fi decedat in anul 1999 sau dupa anul 1999 (in anul 2000, 2001, etc.).

5.De asemenea, in instanta dvs puteti sustine ca tatal dvs a decis sa va lase dvs posesia casei si a terenului pe care aceasta este construita timp de 30 de ani, din anul 1969, sau chiar inainte de 1969 si pana la decesul sau, ca urmare a faptului ca dvs ati avut grija de tatal dvs (de parintii dvs) si de casa, participand la renovarea acesteia in anul 1969 cu o suma mare de bani.

6.Daca dvs nu puteti dovedi in instanta cu martori, de exemplu cu ajutorul nepoatei de sora, ca beneficiati de uzucapiunea de 30 de ani, atunci casa si terenul pe care aceasta este construita trebuie supuse impartelii intre mostenitori.

7.Mostenitorii pot cere oricand dezbaterea mostenirii si pot face oricand partajul succesoral al bunurilor din mostenire.

8.Lucrarile pe care dvs le-ati facut la casa devin prin accesiune imobiliara artificiala proprietatea persoanei care este proprietara a casei adica devin proprietatea tuturor mostenitorilor care dobandesc anumite cote, anumite parti din casa in urma partajului succesoral.

9.Cheltuielile pe care dvs le-ati facut cu lucrarile prin care ati renovat casa reprezinta cheltuieli ale succesiunii care se impart si se suporta de mostenitori proportional cu cota, cu partea din casa ce revine fiecaruia in urma partajului.

10.Astfel, daca un mostenitor dobandeste o cota de 1/2 din casa atunci el dobandeste tot o cota de 1/2 din cheltuielile pe care dvs le-ati facut cu lucrarile de renovare si trebuie sa va plateasca dvs 1/2 din aceste cheltuieli.

11.Daca dvs mosteniti de exemplu tot o cota de 1/2 din casa tot 1/2 va revine din cheltuielile cu lucrarile de renovare, si cum aceste lucrari de renovare au fost facute de dvs, inseamna ca cota dvs de 1/2 din cheltuieli trebuie sa vi-o platiti dvs, pentru cota de 1/2 pe care dvs o mosteniti din casa - deci cota dvs din cheltuieli nu o mai primiti de la ceilalti mostenitori.

12.Pentru a avea dreptul sa primiti cheltuielile pe care le-ati facut cu lucrarile de renovare la casa de la ceilalti mostenitori, asa cum am explicat, dvs trebuie sa dovediti cu martori sau cu acte ca aceste cheltuieli cu lucrarile de renovare la casa au fost facute din banii dvs, iar un martor poate fi nepoata dvs de sora - daca puteti dovedi in instanta ca sunteti proprietara a casei prin uzucapiunea de 30 de ani, atunci nu mai e cazul sa cereti restituirea acestor cheltuieli de la ceilalti mostenitori.
Răspunde
 16-09-2019
Vizitator
Conform Noului Cod civil mostenitorii trebuie sa faca dovada la notar sau in instanta ca au acceptat tacit mostenirea sau ca au acceptat expres mostenirea prin declaratie autentica notariala, in termenul de optiune de un an de la data deschiderii succesiunii, care este data decesului defunctului - in caz contrar, mostenitorii fiind prezumati, fiind considerati de Noul Codul civil ca au renuntat la mostenire.
Răspunde
 17-09-2019
Vizitator
multumesc,e destul de complicat ,renovarea s-a facut in1969,tatal a decedat in 1973,mama mea a prin tupeu si minciuni iar eu cu cheltuiele macar am facut tot ce am putut pentru confortul parintilor,multumesc decedat in 1990,eu m-am ocupat in continuare de casa impreuna cu un frate.Acesta avea viciul bautarii si nu prea a facut nimic pentru casa,problema e ca fiind vb de familie nu am martori.fiul unui frate vrea casa,poate o sa castige insistenta si avocati buni,eu n-am avocat decat pe d-voastra care ma ajutati aici pe site multumesc mult.
Răspunde
 17-09-2019
Vizitator
In instanta puteti sustine ca fratele fiind decedat dupa mama si tata nu a desfasurat acte de acceptare tacita dupa parintii sai si nici nu a dat o declaratie de acceptare expresa a succesiunii dupa parintii sai in fata vreunui notar, in termenul de optiune de un an de la data decesului parintilor sai, fapt pentru care Codul civil il prezuma pe fratele dvs ca a renuntat la mostenirea dupa parintii sai, pana cand fiul sau face dovada contrara - ca tatal sau are acte de acceptare tacita sau declaratie expresa de acceptare a succesiunii, ambele in termenul de optiune de un an.
Răspunde
 17-09-2019
Vizitator
Actele de acceptare tacita a succesiunii desfasurate de mostenitor in termenul de optiune de un an de la data deschiderii succesiunii (de la data decesului defunctului) - art.1110 Cod civil.

Declaratia de acceptare expresa a succesiunii data de mostenitor in fata unui notar public in termenul de optiune de un an de la data deschiderii succesiunii (de la data decesului defunctului) - art.1108 Cod civil.

Prezumtia de renuntare la succesiune a mostenitorului in lipsa actelor de acceptare tacita a succesiunii sau a declaratiei de acceptare expresa a succesiunii in termenul de optiune de un an - art.1112 Cod civil.

Faceti bine ca cereti sfatul unui jurist!
Răspunde
 18-09-2019
Vizitator
maria a scris pe 17-09-2019:
multumesc,e destul de complicat ,renovarea s-a facut in1969,tatal a decedat in 1973,mama mea adecedat in 1990 iar eu cu cheltuiele macar am facut tot ce am putut pentru confortul parintilor,eu m-am ocupat in continuare de casa impreuna cu un frate.Acesta avea viciul bautarii si nu prea a facut nimic pentru casa,problema e ca fiind vb de familie nu am martori.fiul unui frate vrea casa,poate o sa castige prin insistenta si insistenta si avocati buni,eu n-am avocat decat pe d-voastra care ma ajutati aici pe site multumesc mult.
Răspunde
 18-09-2019
Vizitator
Tot ce am scris pe acest forum am scris cu buna-credinta!
Răspunde
 26-06-2022
Vizitator
Bună ziua. Tatăl meu a murit acum doi ani. Acum mama mea vrea să mă de-a afara din casa, in condițiile in care eu de 17 ani investesc bani in casa, am dovezi și martori. Suntem 6 frați și care 5 mă susțin pe mine(cred). Ea acum vrea să facă succesiunea, ea nu are niciun act pe cada, cum iera inaite cu chitanța de mana pe care nu o mai are.care sunt drepturile mele. Ea sa măritat după un an de la deces, și este și în prezent, sta la soț. Femei de 70 de ani. Ea nu a muncit niciodată acum primește pensie doar de urmași a lui tata.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.