Ești aici > Forum > Drept civil

Titlu de proprietate teren contestat de mostenitoarea titularului

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
am un titlu de proprietate din 1994 si l-am utilizat in bune conditii si am platit taxele la zi.pe acest titlu se gaseste si fratele meu prin intelegere reciproca,fiica lui contesta titlu si cerere excluderea mea de pe titlu,intreb este posibil sa castige dupa utilizarea mea timp de 25 ani?multumesc
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator

Legea cere un termen de 30 de ani pentru dobandirea proprietatii asupra terenului respectiv, prin posesie neintrerupta din partea dvs asupra terenului timp de 30 de ani (uzucapiune de 30 de ani), in cazul in care dvs ati fi exclusa de pe titlul de proprietate, astfel ca termenul de 25 de ani este insuficient pentru a beneficia de aceste dispozitii legale.

Termenul de 10-20 de ani pentru dobandirea proprietatii terenului prin posesie neintrerupta se aplica in urmatoarea situatie: daca o alta persoana ar fi fost trecuta pe un titlu de proprietate ca proprietara a terenului si acea persoana v-ar fi vandut dvs terenul prin contract de vanzare cumparare valabil, nelovit de nulitate absoluta sau relativa, si daca dupa 10-20 de ani acea persoana ar fi fost exclusa de pe titlul de proprietate (titlul sau de proprietate ar fi fost desfiintat), dvs ati fi ramas in continuare proprietara a terenului prin posesia neintrerupta de 10-20 de ani pe care ati exercitat-o, in baza contractului de vanzare cumparare incheiat cu acea persoana, contract care ramane valabil, nu va fi si el desfiintat, reprezentand un just titlu pentru uzucapiunea scurta de 10-20 de ani.
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
In exemplul prezentat, chiar daca contractul de vanzare cumparare va fi desfiintat (desfiintarea actului principal - a titlului de proprietate atrage implicit si desfiintarea actului subsecvent - a contractului de vanzare cumparare), dvs deveniti proprietara a terenului prin posesia de 10-20 de ani pe care ati exercitat-o in mod neintrerupt asupra terenului respectiv, in baza unui just titlu care este contractul de vanzare-cumparare, care a fost valabil la momentul incheierii sale (nelovit de nulitate), chiar daca va fi si acesta desfiintat ulterior, ca act subsecvent actului principal-titlul de proprietate.
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
Uzucapiunea scurta de 10-20 de ani (posesia unui teren timp de 10-20 de ani) intervine numai in situatii asemanatoare cu cea prezentata in exemplul anterior.
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
Desfiintarea unui act juridic inseamna ca acel act juridic nu isi mai produce efectele pentru viitor, nu distrugerea lui fizica, meteriala, astfel ca persoana respectiva devine proprietara a terenului datorita posesiei neintrerupte de 10-20 de ani (uzucapiunii scurte) pe care a exercitat-o asupra terenului in baza unui just titlu, care poate fi un contract de vanzare cumparare valabil la momentul incheierii sale (nelovit de nulitate) si astfel acea persoana nu va mai fi proprietara a terenului in baza contractului de vanzare cumparare (care este posibil sa fie desfiintat ulterior ca act subsecvent actului principal, de asemeni desfiintat), ci va deveni proprietara a terenului in baza uzucapiunii scurte de 10-20 de ani.

Este relevant pentru aceasta situatie, exemplul prezentat in primul articol.
Răspunde
 30-09-2019
Vizitator
?!distrugere fizica sau materiala
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.