Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
05-11-2019 |
 | Scaneros Vizitator |
| Am fost condamnat prin prezumtie in 2002, iar printr-o hotarare din 2005 in care s-a judecat cauza civila a dosarului penal , am fost obligat la despagubiri civile cu toate ca nici unul din asa zisi pagubiti, nu au facut dovada pagubei . Au trecut 14 ani si nimeni din pagubiti nu a asolicitat aceste despagubiri. As vrea sa-mi fac reabilitarea si tind sa cred ca va fi respinsa motivat de faptul ca nu am achitat despagubirile . Credeti ca pot sa fac o actiune civila in constatare avnd ca obiect prescriptia dreptului la actiune a partilor vatamate sau mai concret ce ma sfatuiti sa fac pentru a reusi sa dovedesc ca aceasta decizie ramasa definitiva in anul 2005 nu mai poate avea efect, tinand cont ca aceasta decizie a fost comunicata in 2005 si partilor vatamate? Va multumesc ! | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Urmeaza sa primiti raspuns. | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| NOUL COD PENAL Art. 166 - Reabilitarea judecătorească (1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene: a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani; b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani; c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii; d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate. Articolul 167 - Calculul termenului de reabilitare (1) Termenele prevăzute în art. 165 și art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris. (2) Pentru cei condamnați la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod. Articolul 168 - Condițiile reabilitării judecătorești Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întrunește următoarele condiții: a) nu a săvârșit o altă infracțiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166; b) a achitat integral cheltuielile de judecată și și-a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedește că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunțat la despăgubiri. Articolul 169 - Efectele reabilitării de drept sau judecătorești (1) Reabilitarea face să înceteze decăderile și interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din condamnare. Articolul 170 - Reînnoirea cererii de reabilitare judecătorească (1) În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o nouă cerere decât după un termen de un an, care se socotește de la data respingerii cererii prin hotărâre definitivă. (2) Condițiile prevăzute în art. 168 trebuie să fie îndeplinite și pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere. (3) Cererea respinsă ca urmare a neîndeplinirii unor condiții de formă poate fi reînnoită potrivit Codului de procedură penală. *** Daca indepliniti conditiile prevazute de aceste articole aveti dreptul sa depuneti la instanta de judecata o cerere de reabilitare judecatoreasca, in care sa mentionati faptul ca obligatia dvs de a plati persoanelor vatamate constituite parti civile in proces despagubirile prevazute in hotararea judecatoreasca pronuntata in anul 2005, s-a prescris, a incetat, deoarece s-a implinit termenul de 3 ani (termenul de prescriptie a executarii silite) in care partile civile (persoanele vatamate) aveau dreptul sa ceara executarea silita in privinta dvs pentru a va obliga sa le platiti despagubirile civile si nici nu v-au trimis notificari sau instiintari de plata, fapt care se interpreteaza ca o renuntare a acestor persoane la despagubirile cuvenite, astfel ca dvs indepliniti conditiile prevazute de art.168 lit.a si lit.b Cod penal. | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Scaneros Vizitator |
| Multumesc ! Cred insa ca in fata unei instante de reabilitare penala, nu pot invoca prescriptia civila decat daca fac dovada asa zisele parti vatamate nu au trimis sau nu au declansat vreo executare in acesti 14 ani. Asta inseamna ca ori vor fi citati ori o va respinge si trimite la o instanta civila unde sa obtin o hotarare din care sa rezulte prescriptia dreptului material la actiune.....sunt inca confuz... | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Cand formulati o cerere de reabilitare dvs trebuie sa mentionati argumente in apararea dvs prin care sa dovediti instantei ca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru dispunerea reabilitarii judecatoresti (art.168 lit.a si lit. b Cod penal), iar referitor la despagubirile civile pe care nu le-ati achitat este foarte important modul in care dvs va aparati, argumentati si motivati de ce aceste despagubiri nu au fost platite pana in prezent, si anume: dvs constatand ca persoanele vatamate (partile civile) nu v-au notificat si nu au inceput vreun act de executare silita impotriva dvs pentru recuperarea despagubirilor civile, dvs ati considerat ca aceste persoane au renuntat la solicitarea lor. Prin urmare in situatia in care dvs nu ati achitat aceste despagubiri era obligatia partilor civile sa va execute silit pentru recuperarea lor si cum aceste persoane nu au actionat in acest sens, dvs va puteti prevala de dreptul pe care vi-l confera Codul de procedura civila de a beneficia de prescriptia (incetarea) executarii silite dupa implinirea unui termen de prescriptie de 3 ani care curge de la data pronuntarii hotararii judecatoresti in anul 2005, astfel ca in prezent dvs nu mai sunteti obligat la achitarea acestor despagubiri civile. Deci indepliniti si conditia prevazuta la art.168 lit.b din Codul penal pentru intervenirea reabilitarii judecatoresti, astfel ca cererea dvs este intemeiata si trebuie admisa de instanta de judecata in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti de reabilitare in situatia dvs. | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Prescriptia dreptului de a cere executarea silita este diferita de prescriptia dreptului material la actiune, dar au aceeasi durata: un termen de prescriptie de 3 ani. | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Dreptul material la actiune a fost exercitat de partile civile din procesul penal in anul 2005 cand a avut loc pronuntarea hotararii judecatoresti civile prin care dvs ati fost obligat la plata acestor despagubiri, iar dupa pronuntarea hotararii partile civile aveau dreptul sa isi exercite dreptul de a incepe executarea silita impotriva dvs in interiorul unui termen de prescriptie de 3 ani, deci pana in anul 2008 inclusiv, iar noi suntem in anul 2019, ceea ce inseamna ca dreptul de a cere executarea silita s-a prescris, a incetat, cu exceptia situatiilor in care nu a intervenit suspendarea sau intreruperea termenului de prescriptie de 3 ani. Prescriptia, incetarea obligatiei dvs de a plati despagubirile civile v-a fi constatata de instanta care pronunta reabilitarea pe baza argumentelor invocate de dvs si pe baza sustinerilor persoanelor vatamate, daca instanta penala de reabilitare le va cita la sedinta de judecata. | |
|
|
|
05-11-2019 |
 | Scaneros
|
| Va multumesc. Sper ca aceste argumente precum si faptul ca sentinta penala , mai bine zis cauza civila a dosarului penal nu mai are putere executorie, sa ma ajute si sa-mi curat cazierul. Sper sa dau de un judecator fara prejudecati si care sa fie corect. Nu mai pot avea NICIODATA incredere in justitie, mai ales cand am fost condamnat in lipsa, pe baza unor declaratii, fara probe si prin prezumtie. Va multumesc inca o data pentru sfaturi si rabdarea cu , care ati tratat acest subiect! | |
|
|
|
06-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| In opinia mea, prescriptia dreptului de a cere executarea silita reprezinta un drept, un beneficiu pe care vi-l confera legea (Codul de procedura civila) si in baza caruia nu mai sunteti obligat sa platiti despagubirile civile hotarate de instanta pe latura civila a procesului penal. | |
|
|
|
06-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Dvs puteti sa spuneti judecatorului ca pana in anul 2008, cand erati in termenul de prescriptie, nu ati avut posibilitatea materiala sa platiti aceste despagubiri, iar in prezent in anul 2019, nu mai sunteti obligat de lege sa le achitati, deoarece a intervenit prescriptia. In plus, nici partile civile din proces nu au inceput vreun act de executare silita impotriva dvs pentru recuperarea acestor despagubiri. | |
|
|
|
06-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Cel mai bun argument este ca dvs nu ati platit despagubirile civile, pentru ca nu ati avut posibilitati materiale astfel ca partile civile trebuiau sa va execute silit pentru recuperarea lor, si cum ele nu au actionat in acest sens, obligatia dvs de plata s-a prescris, termenul de 3 ani fiind implinit cu prisosinta. | |
|
|
|
06-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| In prezent, in anul 2019, chiar daca ati avea unele venituri si ati dispune de anumite sume de bani, legea va da dreptul sa nu achitati despagubirile respective, obligatia de plata fiind prescrisa. Cam acestea ar fi argumentele pe care le puteti invoca. | |
|
|
|
06-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| O persoana poate executa o obligatie prescrisa numai daca doreste, nefiind obligata prin lege sa o execute, dar odata ce a executat-o nu mai poate cere inapoi ceea ce a executat pe motiv ca obligatia era prescrisa. | |
|
|
|
06-11-2019 |
 | Scaneros
|
| Multumesc pentru sfaturi. O sa incerc, desi cu inima stransa, deoarece stiu ce se poate intampla intr-o sala de judecata, chiar si atunci cand legea e de partea ta. | |
|
|
|
07-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| In cel mai rau caz judecatorul va poate indruma sa platiti despagubirile, pentru ca intr-o cerere ulterioara sa dispuna reabilitarea dvs. | |
|
|
|
21-03-2024 |
 | Tigla aurel Vizitator |
| am fost condamnat la 25 ani in anul 1988 .am fost eliberat in anul 2016 conditionat am depus cerere de rebilitare dar nu pot face dovada despagubirilor la care am fost obligat ce este de facut ;in aceasta perioada de 38 de ani de la condamnare aceste despagubiri nu au fost prescrise ???? va multumesc anticipat pentru raspuns | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |