Ești aici > Forum > Drept civil

Succesiune proprietati in Romania si in strainatate

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 08-11-2019
Vizitator
Sotul meu a decedat.Impreuna am cumparat doua proprietati, una in Romania si una in Franta.Urmeaza sa fac succesiunea,mostenitori fiind eu si fiul meu.Intrebarea mea este unde se face succesiunea propietatii din Franta? Se poate face in Romania pentru ambele proprietati, sau pentru cea din Franta trebuie facuta acolo?
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator

Urmeaza sa primiti raspuns.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Articolul 2.633 - Cod civil - Legea aplicabilă

Moştenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morţii, reşedinţa obişnuită (locuinta obisnuita).

Articolul 1.080 - Cod de procedura civila - Competența exclusivă în materia unor acțiuni patrimoniale

Instanțele române sunt exclusiv competente să judece litigii cu elemente de extraneitate referitoare la:

1. imobile situate pe teritoriul României;

2. bunuri lăsate în România de defunctul cu ultimul domiciliu în România;

Articolul 1.070 - Cod de procedura civila - For de necesitate

(1) Instanța română de la locul cu care cauza prezintă o legătură suficientă devine competentă să soluționeze cauza, deși legea nu prevede competența instanțelor române, dacă se dovedește că nu este posibilă introducerea unei cereri în străinătate sau că nu se poate pretinde în mod rezonabil ca ea să fie introdusă în străinătate.

(2) În situațiile prevăzute la alin. (1), dacă cererea este formulată de un cetățean român sau apatrid domiciliat în România ori de o persoană juridică de naționalitate română, competența instanței române este obligatorie.

Articolul 2.562 - Cod civil - Conținutul legii străine

(1) Conținutul legii străine se stabilește de instanța judecătorească prin atestări obținute de la organele statului care au edictat-o, prin avizul unui expert sau printr-un alt mod adecvat.

(2) Partea care invocă o lege străină poate fi obligată să facă dovada conținutului ei.

(3) În cazul imposibilității de a stabili, într-un termen rezonabil, conținutul legii străine, se aplică legea română.

Concluzii:

Mostenirii i se aplica legea statului pe teritoriul caruia sotul dvs a avut resedinta obisnuita (locuinta obisnuita) la data decesului, adica Codul civil roman daca locuinta sa a fost in Romania la data decesului sau Codul civil francez daca locuinta sa a fost in Franta la data decesului.

Deoarece mostenirea prezinta un element de extraneitate cel mai bine este sa dezbateti succesiunea in instanta.

Instanta competenta pentru dezbaterea mostenirii poate fi instanta romana, ca for de necesitate, deoarece exista un bun din masa succesorala situat pe teritoriul statului roman, dar instanta romana va aplica mostenirii Codul civil roman sau Codul civil francez, dupa caz.

Daca sotul dvs a avut ultimul domiciliu in Romania la data decesului, si cum exista un bun din masa succesorala situat pe teritoriul statului roman, este intarita si mai mult calitatea de for de necesitate (for obligatoriu, exclusiv) al instantei romane.

In situatia in care instanta romana, ca for de necesitate, aplica mostenirii Codul civil francez, ca urmare a faptului ca sotul dvs (defunctul) a avut resedinta obisnuita (locuinta obisnuita) in Franta la data decesului, instanta romana poate cere informatii oficiale autoritatilor franceze cu privire la continutul legii franceze in materie de mostenire.

Daca instanta romana nu poate stabili, in aceasta situatie, continutul legii franceze intr-un termen rezonabil, poate aplica mostenirii legea romana (Codul civil roman), chiar daca sotul dvs a avut locuinta obisnuita in Franta la data decesului si nu in Romania.

In cazul in care copilul dvs este minor (cu varsta sub 18 ani) trebuie sa cereti in instanta numirea unei persoane (ruda, prietena de familie), care sa indeplineasca calitatea de tutore al copilului dvs numai pe durata dezbaterii succesiunii in instanta.

Dvs nu puteti fi tutore al copilului dvs minor, deoarece va aflati in conflict de interese cu acesta, ca urmare a faptului ca participati impreuna la dezbaterea succesiunii dupa sotul dvs.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
?!calitatea de for de necesitate a instantei romane.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Mostenirea se dezbate dupa aceeasi lege romana sau franceza, dupa caz, pentru ambele proprietati.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Mostenirea se dezbate la instanta romana, ca for de necesitate, dupa aceeasi lege romana sau franceza, dupa caz, pentru ambele proprietati.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Legea aplicabila celor doua proprietati se alege in functie de resedinta obisnuita a defunctului la data decesului si nu in functie de locul unde sunt situate bunurile acestuia.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Multumesc mult pentru raspuns.Imi pare rau ca nu am dat mai multe detalii,locuinta principala si locul unde a decedat sotul meu este in Romania, locuinta din Franta era pentru concedii, iar fiul este adult.Am sa fac un rezumat sa vedem daca am inteles bine.Succesiunea se va face in Romania pentru ambele proprietati de catre o instanta romana ca for de necesitate. Deci nu se poate la un notar? Asta implica costuri mai mari ?
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Datorita faptului ca sotul dvs a avut locuinta principala in Romania la data decesului, legea care se aplica ambelor proprietati (mostenirii in ansamblu) este legea romana, Codul civil roman, al carui continut este cunoscut de notarul roman, astfel ca puteti dezbate succesiunea pentru ambele proprietati si la un notar din Romania al carui sediu se afla in judetul in care sotul dvs a avut resedinta obisnuita (locuinta obisnuita) la data decesului.

Era necesar sa dezbateti succesiunea la instanta romana, ca for de necesitate, in cazul in care legea aplicabila mostenirii era legea franceza (Codul civil francez), daca sotul dvs ar fi avut resedinta obisnuita in Franta, la data cand a decedat.
Răspunde
 09-11-2019
Vizitator
Legea franceza (Codul civil francez) cu greu poate fi cunoscuta de instanta romana, si aproape deloc de notarul roman.
Răspunde
 10-11-2019
Vizitator
Legea franceza (Codul civil francez) este cunoscuta cel mai bine de instanta franceza si de notarul francez, astfel ca in situatia in care sotul dvs ar fi avut resedinta obisnuita in Franta la data decesului, mostenirea ar fi trebuit dezbatuta in Franta la o instanta franceza sau la un notar francez, dar prin derogare, existand anumite elemente de legatura ale cauzei, dvs ati fi avut posibilitatea sa dezbateti mostenirea in Romania, la o instanta romana, ca for de necesitate (nu la un notar roman).

Hotararile judecatoresti pronuntate de instantele romane sunt mult mai bine recunoscute in strainatate (in Franta) decat certificatele de mostenitor eliberate de notarii romani, iar motivul ar fi necunoasterea legii straine in materie de mostenire.
Răspunde
 07-06-2023
Vizitator
Buna ziua,
Am domiciliul stabil in US. As dori sa stiu ce acte, documente, sunt necesare la intocmirea dosarului de succesiune, in urma decesului mamei.(tatal decedat in urma cu 15 ani).La succesiune suntem trei parti (eu, fratele mai mic si copii fratelui decedat). Fratele meu are imputernicire notariala sa ma reprezinte, dar cum am spus, as dori sa stiu ce acte sunt necesare din parte mea.
Va multumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.