Va prezint urmatoarea situatie: In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de mostenitori. Din pacate, mama a refuzat sa declare o proprietate (casa si teren) care a fost achizitionata cu act vanzare-cumparare de la bunica, mama ei, la data cand era casatorita cu tatal nostru. Nici eu, nici fratele nu am sesizat notariatul si nici nu am atacat nici pana in prezent succesiunea. Mama si eu am fost evacuate din apartamentul pe care s-a facut succesiunea si pe care avem certificat de mostenitor inca din 2006. Mama detine 50% din apartament (partea ei), iar fratele si eu fiecare cate 25%. Mama a renuntat la cota parte din mostenirea tatalui in favoarea noastra. Nu am facut partajul, iar fratele meu ocupa, inca din 2006, in mod exclusiv apartamentul. Fratele meu nu este casatorit si nu are copii, iar mama a decis sa-mi faca mie testament si sa-mi lase mie toate bunurile ei mobile si imobile. Testamentul a fost incheiat la notariat iar eu am copia. 1.Se mai poate actiona in instanta pentru omitere/sustragere bun succesoral dupa mai mult de 10 ani de la acceptarea succesiunii? 2.Ce proportie (in afara de procentul de 25% din aparatament, procent pe care il mosteneste dupa moartea tatalui), i se mai poate cuveni dupa decesul mamei? 3.Mai are dreptul sa atace succesiunea facuta in 2008 si sa ridice pretentii asupra casei si terenului al carui unic proprietar legal este acum mama mea (actele i s-au eliberat in 2004)si sa ceara reductiune? 4. Chiar daca eu am testament notarial, mai trebuie dezbatuta inca o data succesiunea dupa decesul mamei? Multumesc anticipat pentru raspunsul d-voastra. |
|