Ești aici > Forum > Drept civil

Admisibilitate actiune in constatare

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1
 05-01-2020
Sheffield
07917825683
dorinmedium@gmail.com
Supun dezbaterii urmatoarea speta "

Materie : Litigiu de munca

Am lucrat ca jandarm cu contract din 1999 pana in 2000.
In anul 2000 angajatorul in urma unor evaluari profesionale a constatat necorespunderea mea profesionala.
Ma anuntat verbal ca urmeaza sa-mi fie desfacut CIM pt. necorespundere,dar nu a emis si nu mi-a comunicat pana azi decizia de concediere.
La ''concediere'' doar am predat bunurile de inventar si nu mi s-a acordat preaviz,plati compensatorii sau somaj.Mi-sa impus sa predau si legitimatia de serviciu .

Am inteles ca o actiune in realizare ar fi respinsa in acest caz pe cale de exceptie ca prematur introdusa ,deoarece dreptul de-a actiona nu s-a nascut, adica nu a fost emisa o decizie a angajatorului ,iar concedierea nu si-a produs efectele...ca sa am ce contesta.

Ma gandeam ca singurul instrument la indemana este ac. in constatare

Dvs ce spuneti ?
Răspunde
 05-01-2020
Vizitator

Aveti dreptul: fie sa va dati demisia din profesia de jandarm din cadrul institutiei vizate, fie sa trimiteti o cerere sefului institutiei prin care sa il anuntati ca doriti sa reincepeti munca, daca stiti sigur ca nu a fost emisa o decizie de concediere pe numele dvs.

Pentru perioada in care nu ati lucrat nu puteti fi sanctionat de seful institutiei deoarece ati fost informat in mod fals ca veti fi concediat, dar nici nu aveti dreptul sa fiti remunerat pentru aceasta perioada din urma in care nu ati fost la serviciu.

Daca doriti sa reincepeti activitatea in cadrul institutiei respective si organele de conducere ale acesteia se opun, atunci dvs puteti da in judecata institutia respectiva cu o actiune in realizare solicitand instantei sa constate ca nu a fost emisa o decizie de concediere pe numele dvs si ca dvs aveti dreptul sa reincepeti activitatea in cadrul aceleiasi institutii, in aceeasi profesie de jandarm si sa va primiti lunar salariul prevazut de lege.

Puteti arata instantei ca dvs nu aveti nicio vina sau ca nu purtati numai dvs vina pentru situatia creata si ca nu trebuie sa fiti sanctionat disciplinar pentru intreruperea relatiilor de serviciu o perioada atat de indelungata.

Imposibilitatea prezentarii dvs la serviciu ca urmare a situatiei conflictuale existente si neprimirea salariului o perioada atat de indelungata pot reprezenta o sanctiune desciplinara venita din partea reprezentantilor institutiei, sanctiune care in opinia dvs nu are nicio justificare reala.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
In urma procesului, instanta trebuie sa constate daca institutia vizata a emis sau nu a emis o decizie de concediere pe numele dvs si in cazul in care nu a emis o astfel de decizie, la solicitarea dvs expresa sa dispuna prin hotarare judecatoreasca, in functie de imprejurarile spetei, reintegrarea dvs in profesia de jandarm si repunerea dvs in drepturi in cadrul Institutiei Jandarmeriei respective - actiune in realizare.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
In cazul in care institutia vizata a emis o decizie de concediere, dvs trebuie sa solicitati instantei de judecata sa dispuna prin hotarare judecatoreasca anularea deciziei de concediere si reintegrarea dvs in profesia de jandarm si repunerea dvs in drepturi in cadrul institutiei vizate - actiune in realizare.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
In situatia in care dvs solicitati instantei de judecata sa constate numai daca institutia vizata a emis sau nu a emis in cazul dvs o decizie de concediere, fara sa mai formulati si alte pretentii, evident actiunea dvs este o actiune in constatare.
Răspunde
 06-01-2020
Sheffield
07917825683
dorinmedium@gmail.com
As merge pe actiune in constatare intrucat AC. in litigii de munca are efecte pe contencios.Apoi daca instanta constata ca CIM nu a incetat sub nicio forma prev.de lege ,adica a fost o concediere nelegala.sa formulez o ac. in realizare, intrucat ac. in constatare ma va repune in termenul de prescriptie general pt. promovarea unei ac. in realizare .

Deci, in acest moment nu vad promovarea cu succes a unei aciuni in realizare pt. ca nu stim cu siguranta daca dreptul este actual nascut....samd

Dvs ce spuneti de acest rationament expus ?
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
Depinde de ceea ce doriti dvs sa stiti si sa obtineti prin promovarea actiunii in instanta.
In cazul in care doriti sa cunoasteti daca a fost emisa sau nu a fost emisa o decizie de concediere pe numele dvs sau daca CIM-ul dvs a incetat pe o alta cale prevazuta de lege atunci este bine sa promovati o actiune in constatare.

Cunoscand care este situatia dvs dupa finalizarea procesului, este bine ca in cunostinta de cauza sa formulati o actiune in realizare daca mai aveti si alte pretentii, cum ar fi de exemplu daca doriti reintegrarea dvs in profesie si repunerea dvs in drepturi in cadrul Institutiei Jandarmeriei vizate, si dupa solutionarea actiunii in realizare stiti exact ce aveti de facut pe viitor.

Eu consider ca in situatia dvs nici actiunea in constatare si nici actiunea in realizare nu sunt afectate de vreun termen de prescriptie, dar acest lucru il veti clarifica in timpul celor doua procese succesive.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
Teoretic, actiunea in constatare si actiunea in realizare trebuie formulate in instanta in acelasi timp.

Eu consider ca in situatia dvs, cele doua actiuni in instanta pot fi formulate si separat, in mod succesiv.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
Avand in vedere pretentiile dvs, daca intentionati sa promovati atat o actiune in constatare cat si o actiune in realizare, cel mai bine este sa le formulati in acelasi timp in cadrul unui singur proces, pentru a respecta toate prevederile legale.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
Daca doriti sa formulati ambele actiuni, dvs trebuie sa promovati in proces numai actiunea in realizare, care o include si pe cea in constatare, dar nu si invers.

Actiunea in constatare nu o include si pe cea in realizare.
Răspunde
 06-01-2020
Sheffield
07917825683
dorinmedium@gmail.com
multumesc pt. rasupunsuri
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
In cazul in care instanta constata in timpul procesului ca dvs a-ti putea formula direct o actiune in realizare si nu o simpla actiune in constatare, instanta va respinge fara sa solutioneze actiunea in constatare pentru ca dvs sa formulati ulterior o actiune in realizare care sa o includa si pe cea in constatare.

Conform legii, instanta trebuie sa procedeze in acest mod pentru a nu fi nevoita si obligata sa solutioneze doua actiuni in mod succesiv, in cadrul a doua procese diferite: actiunea in constatare si apoi o actiune in realizare, care de fapt pot fi solutionate in acelasi timp in cadrul unui singur proces, mult mai bine si mai corect.

Daca instanta constata ca in situatia dvs poate fi promovata numai actiunea in constatare, fara posibilitatea promovarii unei actiuni in realizare ulterioare, atunci instanta va admite si va solutiona actiunea dvs in constatare.

Deci, sfatul meu este sa va ganditi bine in legatura cu ceea ce doriti sa aflati si sa obtineti prin intentarea procesului, pentru a sti daca promovati numai o actiune in constatare sau daca promovati o actiune in realizare care sa o includa si pe cea in constatare.
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
-ati avea posibilitatea-
Răspunde
 06-01-2020
Vizitator
-ati putea formula-
Răspunde
 08-01-2020
Sheffield
07917825683
dorinmedium@gmail.com
Am formulat deja ac.in constarare si se afla in per.de regularizare.Am solicitat sa se constate existenta rap.juridic de munca.

Fiind principal constatarea... in cazul respingerii va cade si un eventual capat de cerere in realizare.
Asa ca voi formula separat o alta ac.in realizare...ce se va uni eventual prin conexitate.

Care ar fi rationamentul in cazul admiterii ac in realizare sa nu pot obtine despagubiri...nu este aplicabil art.80 codul muncii?
In cazul in care nu solicit reincadrarea in munca CIM inceteaza de drept la data ramanerii definitive a hot. , atunci cred ca sunt indreptatit sa obtin o adeverinta de vechime pt.toata perioada contractuala...adica 20 ani(fara grupa de munca)
Răspunde
 09-01-2020
Vizitator
Veti primi un raspuns detaliat saptamana aceasta.
Răspunde
 09-01-2020
Sheffield
07917825683
dorinmedium@gmail.com
Daca sunt aplicabile prev.codului muncii 1972 actualizat la nivelul anilor 2000 , ar putea fi aplicabile prev.art 136 din acea lege....care spune acelasi lucru cu actualul art.80 .
Dar, in profunzime sesizez ,oricat as vrea sa vorbim de o concediere in sensul juridic al cuvantului, nu gasim niciun element care sa sugereze ca a fost vorba de o concediere.
Mai degraba exista ipoteza ca angajatorul a dorit o trecere in rezerva pe perioada nelimitata fara desfacerea contractului de munca, insa si aceasta procedura este contrara prev.legii privind intreruperea muncii.

Situatia este destul de grava pt.angajator si prevad ca acest caz va ajunge la ICCJ ...si va fi un exemplu dur pentru angajatorii care au obligatia legala sa cumoasca prev .codului muncii.
Răspunde
 09-01-2020
Vizitator
Dreptul este prea complex pentru a vi-l explica dvs.

Consilier juridic - email: cursuri.drept@yahoo.com
Răspunde
 10-01-2020
Vizitator
Oricum multumesc pt.raspunsuri.
Este adevarat ca nu se pot obtine despagubirile in aceasta cauza pt.ca este incidenta prescriptia dreptului la actiune privind despagubirile.

Este insa si aici o cotroversa in legatura cu epuizarea termenului de prescriptie inainte de-a se naste.
Adica data la care eu ar fi trebuit sa cunosc dreptul de-a solicita despagubirile...prin luare de cunostinta...adica prin semnatura,sau prin intermediul vreunui act emis de angajator si comunicat.

Totusi, pe langa actiunea in constatare privind existenta raportului juridic de munca ,care din pct-ul meu de vedere este admisibil, cred ca ar fi posibil si o actiune separata pentru reincadrare in munca si constatarea vechimii pt.toata perioada contractuala.
Răspunde
 10-01-2020
Vizitator
Trebuie sa gandesc mai bine speta dvs si va dau un raspuns.
Răspunde
RăspundeStart 1
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.