Forum întrebări juridice - Drept penal |
|
|
28-05-2024 |
 | Robinhood
|
| Salut! În data de 07.07.2022 am avut un mandat de percheziție , pentru ceva ce nu am făcut.( fraudă informatică & grup infracțional). Când am întrebat pentru ce sunt suspect mi au zis că știu eu mai bine. La percheziție mi sa luat telefonul , cartela și dacă nu greșesc și 2-4 carduri de memorie. Apoi la o lună am aflat pentru ce sunt acuzat , când mi a fost adusă acasă citația pentru a merge la DIICOT pentru percheziția informatică , dar n am putut ajunge la DIICOT. Apoi în luna noiembrie ( în același an ) am sunat să întreb dacă pot închide abonamentul și mi sa zis că pot. Mi sa mai zis că mă vor suna ei. De atunci eu nu știu nimic. Mai pot lua ce mi sa luat la percheție? Mulțumesc. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Bunurile ridicate de la dvs in timp Vizitator |
| Bunurile ridicate de la dvs in timpul perchezitiei sunt mijloace materiale de proba si va pot fi restituite inainte de finalizarea procesului penal daca aceste bunuri nu sunt confiscate ca corpuri delicte. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Bunurile ridicate de la dvs in timpul perchezitiei sunt mijloace materiale de proba si va pot fi restituite inainte de finalizarea procesului penal daca aceste bunuri nu sunt confiscate ca corpuri delicte. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Daca bunurile ridicate de la dvs in timpul perchezitiei nu va sunt confiscate ca corpuri delicte atunci aceste bunuri va pot fi restituite chiar inainte de finalizarea procesului penal. Bunurile luate in timpul perchezitiei sunt mijloace materiale de proba. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Noul Cod de Procedura Penala Secţiunea VII Mijloacele materiale de probă Art. 95 Corpuri delicte Sunt de asemenea mijloace materiale de probă obiectele care au fost folosite sau au fost destinate să servească la săvârşirea unei infracţiuni, precum şi obiectele care sunt produsul infracţiunii. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Noul Cod de Procedura Penala SECŢIUNEA a IX-a Gestionarea corpurilor delicte şi a valorilor Art. 133 (1) Restituirea sau păstrarea corpurilor delicte se face în condiţiile şi către persoanele specificate în hotărârea judecătorească, după rămânerea definitivă ori irevocabilă a acesteia. (2) În cazul în care restituirea nu se poate face persoanei căreia i-au aparţinut bunurile, acestea se vor distruge în condiţiile stabilite prin lege. (3) Dacă prin hotărâre s-a dispus confiscarea corpurilor delicte, acestea se vor preda compartimentului de valorificare a bunurilor confiscate din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti. (4) Predarea-primirea bunurilor confiscate în condiţiile alineatului precedent se va face prin încheierea unui proces-verbal, un exemplar din acesta urmând a fi predat instanţei. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Noul cod de procedura penala Art. 255 Restituirea lucrurilor (1) Dacă procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, constată, la cerere sau din oficiu, că lucrurile ridicate de la suspect ori inculpat sau de la orice persoană care le-a primit spre a le păstra sunt proprietatea persoanei vătămate sau a altei persoane ori au fost luate pe nedrept din posesia sau deţinerea acestora, dispune restituirea acestor lucruri. Dispoziţiile art. 250 se aplică în mod corespunzător. (2) Restituirea lucrurilor ridicate are loc numai dacă prin aceasta nu sunt îngreunate stabilirea situaţiei de fapt şi justa soluţionare a cauzei şi cu obligaţia pentru cel căruia îi sunt restituite să le păstreze până la pronunţarea unei soluţii definiti | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Noul cod de procedura penala Art. 162 Măsurile privind obiectele ori înscrisurile ridicate (1) Obiectele ori înscrisurile ridicate care constituie mijloace de probă sunt ataşate la dosar sau păstrate în alt mod, iar urmele săvârşirii infracţiunii se ridică şi sunt conservate. (2) Obiectele, înscrisurile şi urmele ridicate, care nu sunt ataşate la dosar, pot fi fotografiate. Fotografiile se vizează de organul de urmărire penală şi se ataşează la dosar. (3) Mijloacele materiale de probă se păstrează de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, până la soluţionarea definitivă a cauzei. ***(4) Obiectele care nu au legătură cu cauza se restituie persoanei căreia îi aparţin, cu excepţia celor care sunt supuse confiscării, în condiţiile legii. ***(5) Obiectele ce servesc ca mijloc de probă, dacă nu sunt supuse confiscării, în condiţiile legii, pot fi restituite, chiar înainte de soluţionarea definitivă a procesului, persoanei căreia îi aparţin, în afară de cazul când prin această restituire s-ar putea stânjeni aflarea adevărului. Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată pune în vedere persoanei căreia i-au fost restituite obiectele că este obligată să le păstreze până la soluţionarea definitivă a cauzei. Observatie: sunt supuse confiscarii obiectele care constituie corpuri delicte adica acele obiecte ale faptuitorului care au fost folosite de acesta la comiterea infractiunii sau care au rezultat din comiterea infractiunii. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Daca sunteti gasit nevinovat vi se restituie toate obiectele luate de la dvs in timpul perchezitiei, iar daca sunteti gasit vinovat de comiterea unei infractiuni vi se restituie numai obiectele care nu sunt supuse confiscarii (care nu sunt corpuri delicte, adica acele obiecte care nu au fost folosite la comiterea infractiunii sau care nu au rezultat din comiterea infractiunii). | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| De obicei, obiectele care au fost ridicate in timpul perchezitiei se pastreaza pana la finalizarea procesului deoarece sunt mijloace materiale de proba care trebuie atasate la dosar. Bunurile care nu sunt confiscate conform legii (care nu constituie corpuri delicte) se restituie persoanei careia apartin dupa finalizarea procesului penal. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Conform art.133 Noul cod de procedura penala - instanta de judecata poate dispune prin hotararea ce o va pronunta in cauza ca unele corpuri delicte sa fie restituite persoanei careia apartin si alte corpuri delicte sa fie confiscate. Corpurile delicte care nu pot fi restituite persoanei careia apartin sunt distruse conform legii. Corpurile delicte care sunt confiscate sunt valorificate (vandute) conform legii. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Concluzie: - Obiectele ridicate in urma perchezitiei constituie mijloace materiale de proba. - Obiectele ridicate in urma perchezitiei care nu sunt confiscate (nu sunt corpuri delicte) pot fi restituite persoanei careia apartin inainte de finalizarea procesului penal - art.162 alin.4 si alin.5 NCPP. - Obiectele ridicate in urma perchezitiei care sunt corpuri delicte trebuie pastrate la dosarul cauzei pana la finalizarea procesului penal - pentru ca instanta prin hotararea ce o va pronunta sa decida care corpuri delicte sa fie restituite persoanei careia apartin si care corpuri delicte sa fie confiscate (si valorificate, vandute) dupa finalizarea, terminarea procesului penal - art.133 alin.1 NCPP. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Postarea de mai sus este valabila in cazul in care sunteti vinovat de comiterea unei infractiuni cand instanta pronunta o hotarare de condamnare, iar daca sunteti nevinovat vi se restituie toate bunurile luate in timpul perchezitiei si in acest din urma caz este posibil ca procesul penal sa se termine in faza de urmarire penala si nici sa nu ajunga pana in faza judecatii sau daca a ajuns in faza judecatii sa fiti achitat de instanta, pentru nevinovatie cu restituirea tutuor bunurilor luate in timpul perchezitiei. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Postarea de mai sus este valabila in cazul in care sunteti vinovat de comiterea unei infractiuni cand instanta pronunta o hotarare de condamnare, iar daca sunteti nevinovat vi se restituie toate bunurile luate in timpul perchezitiei si in acest din urma caz este posibil ca procesul penal sa se termine in faza de urmarire penala si nici sa nu ajunga pana in faza judecatii sau daca a ajuns in faza judecatii sa fiti achitat de instanta, pentru nevinovatie cu restituirea tutuor bunurilor luate in timpul perchezitiei. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Deci dvs veti primi inapoi obiectele luate prin perchezitie daca aceste obiecte nu sunt confiscate (nu sunt corpuri delicte, adica nu au fost folosite la comiterea infractiunii sau nu au rezultat din comiterea infractiunii) - aceasta in cazul in care sunteti gasit vinovat de comiterea unei infractiuni. Daca sunteti gasit nevinovat atunci vi se vor restitui toate obiectele luate prin perchezitie. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Corpurile delicte sunt pastrate la dosar pana la finalizarea procesului penal pentru ca instanta de judecata sa decida prin hotararea pe care o va pronunta care corpuri delicte sa fie restituite persoanei careia acestea apartin si care corpuri delicte sa fie confiscate si valorificate (vandute) - dupa finalizarea, terminarea procesului penal. Obiectele luate de la dvs prin perchezitie pot fi corpuri delicte numai daca sunteti vinovat de comiterea unei infractiuni, deci cand exista o infractiune, si obiectele in cauza nu pot fi corpuri delicte daca dvs sunteti nevinovat si nu exista o infractiune pentru care obiectele in cauza sa aiba vreo legatura. | |
|
|
|
29-05-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Corpuri delicte sunt obiectele care au legatura cu o infractiune: acele obiecte care au fost folosite la comiterea unei infractiuni sau care au rezultat dintr-o infractiune. Exista infractiune pot exista si corpuri delicte nu exista infractiune nu exista corpuri delicte. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |