Ești aici > Forum > Drept penal

Cum imi pot recupera banii pe care i-am dat imprumut fara acte?

Forum întrebări juridice - Drept penal
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1  3  Final
 01-12-2013
Brasov

adrianadany@yahoo.com
Acum 1an am dat imprumut unei cunostinte suma de 10000euro,fara chitanta sau contract(pe incredere).Din acei bani,individul si-a cumparat mai multe bunuri casnice(frigider,tv,mobila,pc)si o masina wv passat.Am incercat in repetate randuri sa-mi recuperez banii dar nu am reusit-cel pe care l-am imprumutat ma evita,se ascunde,fuge si si-a schimbat nr de tel.Cum imi pot recupera banii?In disperarea mea,acum 2zile i-am taiat cauciucurile de la masina si m-a reclamat la politie,sustinand ca vrea sa-i platesc daunele.Tot eu?Adica sa-i mai dau bani,nu i-am dat destui?Acel individ face transport de pers fara autorizatie pe ruta Rasnov-Brasov,nu plateste impozit la stat si chiar nu-l vede nimeni?Imi vreau banii inapoi,cum sa procedez?

adriana
Răspunde
 19-08-2014
Vizitator

taindu-i in continuare cauciucurile ,,,,,,,,,
Răspunde
 26-08-2014
Vizitator
adriana dan a scris pe 01-12-2013:
Cum imi pot recupera banii?In disperarea mea,acum 2zile i-am taiat cauciucurile de la masina si m-a reclamat la politie,sustinand ca vrea sa-i platesc daunele.Tot eu?Adica sa-i mai dau bani,nu i-am dat destui?Acel individ face transport de pers fara autorizatie pe ruta Rasnov-Brasov,nu plateste impozit la stat si chiar nu-l vede nimeni?Imi vreau banii inapoi,cum sa procedez?

Nu ai cum, o suma asa de mare trebuie dovedita cu acte in instanta. Ca sa nu mai zic ca este recomandat chiar si cand ai acte sa pui garantii cand dai o asemenea suma imprumut.. ipoteca pe o masina, casa etc. In Romania datornicilor care au invatat ca daca n-au niciun bun pe numele lor pot sa nu-si mai plateasca datoriile deja este o alegere inconstienta sa imprumuti bani fara garantii.. dar fara acte!
adriana dan a scris pe 01-12-2013:
Acel individ face transport de pers fara autorizatie pe ruta Rasnov-Brasov,nu plateste impozit la stat si chiar nu-l vede nimeni?Imi vreau banii inapoi,cum sa procedez?

Daca te multumeste cu ceva sa-i faci rau, poti sa-i faci diverse plangeri la fisc, politie etc.. dar asta n-o sa te ajute sa-ti recuperezi banii, ci doar poate (poate!) sa-i faci rost de niste amenzi. Eu mi-as folosi altfel timpul, in primul rand le-as face cruce banilor pierduti, as lua-o ca pe o lectie foarte scumpa, dar buna si m-as concentra sa-i fac din nou.
Răspunde
 29-10-2015
Vizitator
Și eu sunt pățita cu 1500 de euro împrumutati din 2011 si din păcate nici în ziua de azi nu i-am mai văzut... Și i-am dat pt o operație care i-a salvat viața și pe urma la fel,ma evita,nu îmi răspundea la ușa,schimbat nr.de telefon și într-un final a plecat din țară... Probleme de genul asta se rezolva numai cu niște persoane numite " cămătari " căci le știu de frică dar ți-e și frica sa te bagi, ca poate ieși mai rău...
Ce sa zic: facerea de bine....și restul îl știți.
Răspunde
 29-10-2015
Vizitator
Acum cateva zile in urma un cal cu caruta mi-a avariat masina in parcare noaptea la 03 si a fugit de la locul faptei,am reusit sa il vad si sa il identific pe carutas,cunoscandul din vedere.Am fost la procuratura sa depun o plangere penala si mi sa spus de catre procuror ca este de natura civil,dar in codul penal la distrugere spune ca este penal.Intrebarea mea este daca este penal de ce nu mia acceptat plangerea,
Răspunde
 08-12-2015
Vizitator
@alin lucian

Este mai mult civil. Distrugerea presupune o intentie. Banuiesc ca nu a avariat intentionat masina cu calul. Doar asa s-ar fi incadrat la distrugere.
Răspunde
 13-06-2017
Vizitator
Decat sa imprumuti bani, mai bine ii joci la pariuri sportive sau la cazino. Asa ai sansa sa ii dublezi sau sa-i pierzi. Daca ii imprumuti, doar ii pierzi. Evident ca nu recomand niciuna dintre variante. Banul sta cel mai linistit la tine in buzunar.
Răspunde
 21-03-2018
Vizitator
Buna ziua,
Ce pot face daca am dat masina unui vecin cu gandul de a i-o vinde dar i-am precizat faptul ca nu as dori sa o vanda mai departe pt ca tin la masina ( eu avand o alta masina) ? Tin sa precizez ca dansul mi-a dat suma de 650 de euro dar noi nu am incheiat niciun contract de vanzare-cumparare! Dansul ( om pe care il cunosc de mai bine de 20 de ani ) a pus masina la vanzare la pretul de 1300 dupa cateva zile ( el nevrand sa imi ofere initial 800 euro pe motiv ca masina nu valoreaza atat iar fara cunostine in cauza si tinand cont de faptul ca este vecinul meu am cedat). In momentul de fata doresc sa imi iau masina inapoi pt ca nu mi se pare ‘pur omeneste’! Dansul nu doreste sa imi dea masina, nu detine copie dupa actul meu de identitate, nu avem incheiat un contract de vanzare cumparare! Totodata acesta afirma ca a investit inca 150 de euro in masina dar eu cand am cerut facturile a spus ca nu le are! Refuz sa platesc acei bani! M-a ‘amenintat’ ca el o poate vinde in orice zi ( desi e imposibil legal fara prezenta mea) ! Varianta mea este de a merge la politie! Cum sa procedez?
Va multumesc.
Răspunde
 06-09-2018
BUCURESTI

Adina, cu siguranță în cazul acesta se rezolva cu politia, spre deosebire de un simplu împrumut la tine sunt cel puțin două infracțiuni care țin de penal.
Răspunde
 29-09-2018
Vizitator
Atat timp cat nu ati incheiat un contract de vanzare cumparare cu vecinul acesta nu are niciun drept asupra masinii si nu o poate vinde.
Răspunde
 29-01-2019
Vizitator
Buna ziua eu am stat cu cineva aproape doi in acest timp eu am avut un imprumut in banca din care iam dat celui cu care am stat pana acum doua saptamani spunea ca imi va da bani iar acum nu vrea sa recunoasca ca iam dat sing dovada ar fi sa scot inregistrarea de la banca shi as vrea sa stiu daca asa pot rezolva ceva sami recuperez bani
Răspunde
 06-02-2019
Vizitator
Pentru a putea sa va recuperati banii trebuie sa aveti un act scris in acest sens prin care sa faceti dovada sumei imprumutate.
Răspunde
 06-02-2019
Vizitator
Inregistrarea de la banca este un act scris care face dovada ca dvs ati imprumutat o suma de bani de la banca , iar nu ca ati imprumutat bani sotului dvs.
Răspunde
 06-02-2019
Vizitator
Trebuie sa aveti un act scris in care sa fie mentionat faptul ca ati imprumutat bani sotului dvs.
Răspunde
 06-02-2019
Vizitator
Ati putea totusi sa il dati in judecata si sa solicitati proba cu interogatoriul sotului dvs, iar daca el recunoaste (marturiseste) ca intr-adevar a imprumutat o anumita suma de bani de la dvs atunci instanta il poate obliga sa va restituie acea suma de bani - chiar daca nu aveti un act scris in acest sens.

Dar conditia este ca el sa recunoasca acest lucru in fata instantei.
Răspunde
 01-07-2019
Vizitator
Am dat unei cunoștințe un telefon si un laptop ca el urmând să imi execute o lucrare la casa .in schimb el a fugit din țară. Ce pot face?
Răspunde
 01-07-2019
Vizitator
Puteti face o plangere penala impotriva cunostintei la Parchet pentru comiterea a doua infractiuni, aflate in concurs real:

1.Infractiunea de inselaciune prevazuta si pedepsita de art.244 alin.1 Cod penal - cunostinta v-a spus in mod mincinos, neadevarat ca va executa o anumita lucrare la casa dvs in schimbul telefonului si a laptop-ului pe care i le-ati dat.

2.Infractiunea de abuz de incredere prevazuta si pedepsita de art.238 Cod penal - cunostinta si-a insusit si a folosit pe nederept telefonul si laptopul pe care dvs i le-ati dat in scopul executarii unei lucrari la casa dvs, si refuza sa vi le restituie.
Răspunde
 20-09-2019
Vizitator
Buna seara,am si eu o problema acum 10 ani mi am imprumutat sora cu suma de 10000 lei din care mi sa dat decat 1700 lei restul nici in ziua de azi nu doreste sa mi dea.ma amana si imi spune ca nu are bani.ce pot sa fac sa mi recuperez?am fost la politie am dat o declaratie si a fost chemata a recunoscut ca are sa imi de a bani si ia spus domului politai ca imi va da bani dar eu nu am vazut nimic de la ea.va rog sa ma ajutati cu un sfat ceva.va multumesc.
Răspunde
 20-09-2019
Vizitator
In urma cu 10 ani sora mea mi a cerut sa o imprumtu cu suma de 10000 lei pentru nunta si eventuale cheltuieli .mi a spus ca dupa nunta imi va da bani.a trecut de a atunci 10 ani fara sa recuperez nici un ban de la ei,tot zicandumi ca mi va da.acum 8 ani au vandut un pamant si mi a dat 1700 lei dar restul de 8300 nu i am mai vazut nici pana in ziua de azi.am fost acum 2-3 ani la politie am dat o declaratie sa fie chemati sa imi de a bani.a fost cheamta sora mea si a declarat in fata politistului ca imi va da bani cat mai repede dar cum v am zis eu inca nu am primit nici un ban.ce pot sa fac sa recuperez.
Răspunde
 20-09-2019
Vizitator
Pentru a o chema in judecata pe sora dvs la instanta civila pentru a va restitui restul de bani trebuie sa aveti probe prin care sa dovediti faptul ca ati imprumutat surorii dvs suma de 10000 lei.

Cea mai intemeiata proba era un contract de imprumut incheiat intre dvs si sora dvs in forma scrisa, chiar si sub semnatura privata, nu era necesara forma autentica (incheierea contractului de imprumut la notar).

Dar cum dvs nu ati incheiat un astfel de contract cu sora dvs - puteti folosi ca probe impotriva surorii dvs in fata instantei civile: martori, daca exista anumite persoane care au vazut si stiu ca dvs ati imprumutat surorii dvs suma de bani respectiva si cea mai importanta proba interogatoriul surorii dvs, prin care sora dvs este obligata de instanta prin intrebarile pe care i le adreseaza sa marturiseasca, sa recunoasca daca a imprumutat sau nu de la dvs suma de 10000 lei, cat v-a restituit din aceasta suma si ce rest mai are de restituit.

Faptul ca sora v-a restituit o parte din bani (recent) reprezinta un act de executare din partea ei care determina intreruperea cursului prescriptiei extinctive de 3 ani, astfel ca incepe sa curga un nou termen de prescriptie de 3 ani ceea ce inseamna ca dvs mai puteti cere inca executarea obligatiei de restituire a restului de bani din partea surorii dvs.
Răspunde
RăspundeStart 1  3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.