Ești aici > Forum > Drept penal

Ma ajutat cu niște bani fără a avea pretenția săi dau înapoi

Forum întrebări juridice - Drept penal
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 03-11-2018
Vizitator
Acum 3ani o rudă ma ajutat cu ceva bani fără a avea pretenția săi dau înapoi, relația dintre noi nu mai este ok și acum vrea banii înapoi, dacă nu, mă da în judecată, ce se poate întâmpla în acest caz, precizez că nu am făcut nici un act sau să fi fost vreun martor.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator

Daca va da in judecata ruda dvs poate castiga procesul doar daca dvs recunoasteti ca aceasta v-a imprumutat acea suma de bani.
In aceasta situatie instanta va poate obliga sa ii restituiti banii.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
In acest caz proba o reprezinta marturisirea (recunoasterea) pe care o faceti in fata instantei.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
Eu cred că nu este așa de simplu, toți din familie știu că nea ajutat cu o diferență de bani pentru a ne lua o locuință, deci nu a fost un împrumut, și pur și simplu nea ajutat fără să-i mai vrea vreodată înapoi, precizez că este vb de o sumă destul de mare, orice om când împrumută pe cineva cu o sumă mare ar trebui să facă un act.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
Cand cineva ofera cuiva o suma de bani gratis aceasta constituie o donatie si trebuie facuta prin act autentic la notar.
In acest act trebuie mentionat expres dau suma x cu titlu gratuit persoanei y si astfel banii odata dati nu mai pot fi ceruti inapoi - actul este irevocabil.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
Dar aveti ceva in apararea dvs faptul ca au trecut 3 ani de la data imprumutului si astfel intervine prescriptia extinctiva a dreptului la actiunea in instanta pentru returnarea banilor.
Deci daca in 3 ani de la data imprumutului nu v-a cerut banii , dar sa fie 3 ani impliniti, atunci nu vi-i mai poate cere inapoi.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
Dreptul la actiunea in instanta se prescrie in 3 ani, adica se stinge , inceteaza.
Trebuie sa vedeti cand trebuia sa ii dati inapoi (data scadentei datoriei) pentru ca de la data respectiva daca trec 3 ani pana la data introducerii actiunii atunci intervine prescriptia extinctiva care stinge dreptul la actiune , deci nu mai sunteti obligat sa ii dati inapoi -- ci doar daca vreti dvs dar legea nu va mai poate obliga daca exista aceasta conditie de 3 ani.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
Aveti dreptate si dvs deoarece este vorba de o suma de bani mare si pentru asta trebuie sa existe un act scris.
Instanta cere si o dovada scrisa deoarece imprumutul unei sume de bani este un act juridic care nu se poate dovedi numai cu martori sau cu proba marturisirii.
Instanta cere si o dovada scrisa - un contract deoarece este vorba de bani.
Răspunde
 04-11-2018
Vizitator
Dvs puteti spune in instanta am primit suma x cu titlu de imprumut dar au trecut 3 ani de la data scadentei - data cand trebuia restituita suma si pana la data introducerii actiunii in instanta, astfel ca intervine prescriptia extinctiva si chiar mai mult legea - Codul civil cere expres ca actele juridice privind sume de bani pot fi dovedite numai cu inscrisuri (un contract) iar proba cu martori sau marturisirea nu sunt suficiente.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.