Ești aici > Forum > Drept penal

Cale de atac dupa clasare plangere penala

Forum întrebări juridice - Drept penal
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 06-05-2019
Vizitator
Buna ziua tuturor!

Am avut un lung proces pe fond funciar. DIn 2012 pana in 2018. Am pierdut din cauza ultimului expert, caruia i-am facut plangere penala pentur marturie mincinoasa. Cauza a primit propunere de clasare. Am fauct apel la Prim-Procuror. Acesta la fel a facut propunere de clasare. Joi pe 02.05.2019 am luat la cunostinta. Am un termen am inteles. Ce sa fac mai exact? Sunt stramtorat putin financiar si am inceput sa cercetez codul penal si codul de procedura penala pentru a redacta personal actiunea in instanta. Imi puteti da sugestii? Multumesc!
Răspunde
 06-05-2019
Vizitator

Urmeaza sa primiti raspuns.
Răspunde
 07-05-2019
Vizitator
Este foarte greu sa mai schimbati soarta unui proces, mai alesc daca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva, doar contestand un raport de expertiza.

Exepertul nu poate savarsi infractiunea de marturie mincinoasa deoarece nu are calitatea de martor in proces, are calitatea de expert.

Expertul poate intocmi si folosi un raport de expertiza fals savarsind infractiunile de fals intelectual (art.321 Cod penal), uz de fals (art.323 Cod penal) si fals in declaratii (art.326 Cod penal).

Expertul este un functionar public, deoarece conform art.175 alin.2 acesta exercita un serviciu de interes public.

Pentru aceasta impotriva expertului trebuie sa depuneti plangere penala la parchet conform art.288 si art.289 Cod procedura penala.

Dar va spun ca sansele dvs de a castiga sunt minime, deoarece de regula fiecare expert isi face datoria.
Răspunde
 07-05-2019

Succint, la concret. Suprafetele si cotele din registrul cadastral imi dau dreptate. La capatul terenului se afla un drum satesc, domeniu public, ocupat de un vecin cu mult timp in urma. Acum are 5.47x11.45 m, in registrul de evidenta al drumurilor are 2x18 m. Expertul sustine ca aceste cote nu au fost obtinute prin masuratori. De fapt s-au format echipe mixte care au masurat totul pe teren la ruleta. Expertul sustine ca sunt erornate. Argumentul; garduri vechi. Harta cadastrala e la scara 1:2000. Acolo e tot asa. La OCPI s-au mirat cand le-am spus ca el contrazice registrul cadastral. Cum suna?
Răspunde
 07-05-2019
Vizitator
Expertul a facut in teren masuratorile lui, iar in urma masuratorilor realizate a ajuns la anumite valori.

Daca in raportul de expertiza intocmit, expertul a mentionat in mod intentionat, cu stiinta alte valori (gresite, eronate) decat cele pe care le-a descoperit in urma masuratorilor realizate in teren, atunci expertul intocmeste un raport de expertiza fals si se face vinovat de infractiunile de fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii.

De asemenea, daca expertul nu mentioneaza in raport in mod intentionat anumite imprejurari, date si concluzii la care a ajuns in urma realizarii masuratorilor si expertizei in ansamblul sau, atunci intocmeste un raport de expertiza fals si se face vinovat de aceleasi infractiuni de fals.
Răspunde
 07-05-2019
Vizitator
Falsuri în înscrisuri

Art. 321

Falsul intelectual

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Tentativa se pedepseşte.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.