Ești aici > Forum > Drept penal

Suspect mărturie mincinoasă art 273 c.p.

Forum întrebări juridice - Drept penal
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 14-07-2019
Vizitator
Bună ziua. În anul 2016 am fost în oraș cu un prieten, am băut împreună, apoi el s-a întâlnit cu fost lui prietena. După ce au vorbit puțin, am plecat de acolo în alt local. După ce am plecat aceasta l-a tot sunat toată seara. Spre dimineața acesta i-a răspuns la telefon si m-a rugat sa merg cu el pana la ea la bloc. Era foarte fericit pt ca încă o iubea f mult. Am ajuns la ea la bloc, am urcat la et1 unde ea locuia, iar el el a mers la ea la ușa. A bătut la ușa, apoi a întrat în casa. După ce a întrat în casa, din apartament au început sa se audă țipete, înjurături, scandal. La un moment dat, s-a deschis ușa iar tot scandalul s-a mutat pe hol. Eu am început sa cobor scările pt ca nu am vrut sa fiu asociat cu cearta lor, pt ca eram sigur ca vor ieși vecini pe hol. După maxim un minut a coborât și prietenul meu și am plecat. Am văzut ca avea geaca rupta, l-am întrebat ce s-a întâmplat dar nu a vrut sa îmi spună. Era foarte supărat. A doua zi am aflat ca fosta lui pr era cu alt bărbat în casa și ca îl sunase sa ii demonstreze ca poate fi cu altcineva, moment în care acesta a înnebunit, a alergat-o prin casa și a bătut-o în fata apartamentului.Ea a depus plângere la poliție, etc. La sfr anului 2017 am fost la poliție și am dat declarație în calitate martor deoarece ea susținea ca el o hartuita, o urmarea, ca nu ea l-a chemat la ea, ceea ce nu este adevarat.Am spus tot ce mi-am amintit. În mare declarația mea seamănă cu descrierea de mai sus. În martie 2019 m-am trezit cu o citație în calitate de suspect într-un dosar de marturie mincinoasa deoarece din declarația mea nu reiese ca a existat o agresiune fizica în holul blocului. Am fost și le-am mai spus odată același lucru. Nu înțeleg de ce am fost acuzat de asa ceva din moment ce am spus tot ce știu. Am spus ca s-au auzit zgomote, ca s-au înjurat, ca au făcut scandal, etc. Nu puteam declara ca a lovit-o pt ca nu am văzut efectiv asta. În același timp nici nu am declarat ca nu a lovit-o. Am declarat exact ceea ce mi-am amintit și ceea ce știu. De când am fost audiat în calitate de suspect au trecut aproape 4 luni. Cam cât timp durează pana se va mai întâmplă ceva cu dosarul acesta de marturie mincinoasa?
Răspunde
 14-07-2019
Vizitator

Exista posibilitatea dispunerii unei solutii de clasare in cauza.
Răspunde
 14-07-2019
Vizitator
Urmărirea penala fata de mine s-a continuat printr-o ordonanță data în ianuarie 2018 de Parchet. Eu am fost chemat în martie 2019 sa dau declarație în calitate de suspect, moment în care mi s-a adus la cunostiinta fapta de care sunt acuzat și motivul. Motivul este ca din declarația mea nu reiese faptul ca a existat o agresiune fizica în scara blocului.... După ce am dat declarația,în mare aceeași ca prima, polițistul a spus ca va vorbi cu procurorul și îmi va da clasare sau renunțare din pct lui de vedere dar depinde de procuror. Apoi m-a sunat și m-a întrebat ce am declarat la judecătorie și i-am spus ca sg declarație pe care am dat-o este cea de la poliție. Au trecut aproape 4 luni de atunci și nu m-a mai cautat nimeni, nu mai știu nimic despre dosar. Cum sa procedez în continuare?
Răspunde
 14-07-2019
Vizitator
Cel mai bine este sa intrebati politistul daca procurorul a inchis dosarul in care sunteti acuzat de marturie mincinoasa.
Răspunde
 15-07-2019
Vizitator
De asemenea, aveti si dreptul de a studia dosarul impreuna cu un avocat care sa va explice in ce stadiu se afla lucrarile efectuate de procuror in dosar.
Răspunde
 13-09-2019
Vizitator
Astăzi, 13.09.2019, ma aflu în aceeași situație. Nu m-a mai cautat nimeni. Sunt 6 luni din momentul în care am dat declarația în calitate de suspect. Ce șanse credeți ca sunt să se încheie dosarul cu clasare sau cu renunțare la urmărirea penala? Ma gândesc ca dacă ar fi dorit sa dea o alta soluție, nu ar sta atât cu dosarul respectiv....
Răspunde
 13-09-2019
Vizitator
Persoana agresata a depus plangere la parchet impotriva prietenului ei pentru ca a lovit-o, dar cred ca ea nu poate dovedi acest fapt, nu are probe impotriva prietenului ei.

Singurul martor in dosar sunteti dvs care ati dat o declaratie la politie despre cele intamplate, dar din declaratia dvs nu reiese ca prietenul dvs si-a lovit prietena ci numai faptul ca a facut scandal si ca a jicnit-o.

Astfel, procurorul nu il poate inculpa pe prietenul dvs pentru infractiunea de lovire, deoarece nu are probe la dosar, si nici nu poate inchide dosarul deoarece persoana respectiva nu si-a retras plangerea si nici nu s-a impacat cu prietenul ei ci poate chiar face demersuri in continuare pentru ca procurorul sa il gaseasca vinovat pe prietenul ei pentru infractiunea de lovire si sa il trimita in judecata in vederea pronuntarii unei pedepse.

In aceasta situatie, procurorul asteapta sa vada daca prietenul dvs se mai leaga de acea persoana si daca incearca sa mai faca scandal si sa o loveasca din nou, caz in care procurorul poate aduna noi probe la dosar certe si concludente, astfel incat sa il poata trimite in judecata pe prietenul dvs pentru infractiunea de lovire sau vatamare corporala.

Daca prietenul dvs se linisteste, atunci procurorul neavand probe impotriva lui, trebuie sa inchida dosarul si, astfel, va inchide si dosarul dvs pentru marturie mincinoasa, tinand cont si de faptul ca dvs nu ati fost martor ocular la actul de lovire si nu ati putut vedea daca prietenul dvs si-a lovit sau nu prietena, ci ati fost pe hol si doar ati auzit scandalul si cearta dintre cei doi.

Deci daca prietenul dvs nu mai face scandal si nu isi mai loveste prietena, atunci exista sanse mari ca procurorul sa inchida atat dosarul lui cat si dosarul dvs pentru lipsa de probe, iar daca prietenul dvs persista in actiunea infractionala atunci procurorul va poate lua din nou la intrebari, avand in vedere ca ati fost singurul martor la scandal si soarta procesului depinde in mare masura de declaratiile pe care dvs le faceti in calitate de martor deoarece acestea constituie probe sigure in dosar.

Totusi, daca dvs nu ati vazut daca actele de lovire, de violenta au avut loc sau nu, atunci inseamna ca declarati adevarul cand spuneti ca nu stiti daca aceste acte s-au petrecut sau nu, si sunteti nevinovat, astfel ca procurorul nu are ce sa va faca si trebuie sa va inchida dosarul indiferent de situatia in care s-ar afla prietenul dvs, deci depinde mult de felul in care stiti sa va aparati in cazul in care procurorul va audiaza din nou in calitate de suspect.
Răspunde
 13-09-2019
Vizitator
Ei s-au judecat deja. El a recunoscut ca a lovit-o, etc.. Nu s-a ținut cont în timpul procesului de declarația mea. Nu am fost chemat la judecătorie, etc.
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
In cazul in care sunteti audiat din nou ca suspect, cea mai buna aparare a dvs este sa declarati adevarul, adica sa spuneti procurorului exact ceea ce ati vazut, ceea ce ati auzit si ceea ce stiti in legatura cu actele de lovire si alte violente savarsite de prietenul dvs impotriva prietenei lui.

Daca prietenul dvs a recunoscut ca si-a lovit prietena, atunci procurorul trebuie sa verifice daca declaratia dvs data in calitate de martor cum ca nu ati vazut daca actele de lovire au avut loc constituie o marturie mincinoasa sau daca dvs ati declarat adevarul cand ati facut aceste afirmatii.

Daca declaratiile dvs sunt conforme adevarului real, atunci procurorul nu are ce sa va faca si trebuie sa va inchida dosarul de marturie mincinoasa, iar dvs aveti dreptul sa studiati dosarul prin intermediul unui avocat care isi poate da seama de actele pe care procurorul urmeaza sa le faca in dosar, adica daca organul judiciar va continua urmarirea penala impotriva dvs sau daca va dispune clasarea dosarului sau renuntarea la urmarirea penala.
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
Daca prietenul dvs a recunoscut ca si-a lovit prietena si ca actele de lovire au avut loc, atunci procurorul trebuie sa verifice daca declaratia dvs data in calitate de martor cum ca doar ati auzit dar nu ati vazut si nu stiti sigur daca actele de lovire au avut loc constituie o marturie mincinoasa sau daca dvs ati declarat adevarul cand ati facut aceste afirmatii.
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
Daca veti fi audiat din nou de procuror dvs trebuie sa declarati adevarul, deoarece procurorul isi da seama de adevarul afirmatiilor dvs si nu va poate inculpa pentru marturie mincinoasa, dar pana atunci aveti dreptul sa studiati dosarul impreuna cu un avocat care va poate lamuri in legatura cu actele pe care procurorul ar urma sa le faca in dosar.
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
Daca procurorul pune in miscare actiunea penala impotriva dvs sau dispune o masura preventiva privativa sau neprivativa de libertate (retinere, arestare, control judiciar) sau daca dispune trimiterea dvs in judecata pe nedrept, stiind ca dvs sunteti nevinovat, deoarece fapta dvs nu poate constitui marturie mincinoasa atat timp cat dvs ati declarat numai adevarul, adica exact ceea ce ati auzit, ati vazut si stiti in legatura cu actele de lovire comise de prietenul dvs asupra prietenei lui, atunci dvs puteti face plangere penala impotriva organului judiciar care a dispus aceste masuri impotriva dvs, pentru REPRESIUNE NEDREAPTA - art.283 Cod penal.
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
Daca procurorul pune in miscare actiunea penala impotriva dvs, atunci dvs din suspect deveniti inculpat in dosarul de marturie mincinoasa.
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
Va mulțumesc
Răspunde
 14-09-2019
Vizitator
O zi buna!
Răspunde
 18-09-2019
Vizitator
Tot ce am scris pe acest forum am scris cu buna-credinta!
Răspunde
 01-10-2019
Vizitator
Aveti si dreptul de a face plangere oricand impotriva masurilor si actelor de urmarire penala dispuse de procuror sau de organul de cercetare penala, in dosarul de marturie mincinoasa - conform art.336 si art.339 Cod de procedura penala.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.