Forum întrebări juridice - Drept penal |
|
|
25-11-2019 |
 | Vizitator Vizitator |
| Buna seara Am fost chemat la poliție pentru a depune mărturie in calitate de suspect intr-un caz de lovire. Existau probe video la dosar, insa in urma analizării acestor probe s-a dovedit ca nu eram vinovat. Însă am declarat ca nu cunosc persoana care era vinovata, desi o cunoșteam. mentionez ca la momentul producerii evenimentului eram in stare de ebrietate. Singura declarație pe care am depus-o a fost in calitate de suspect, nu de martor. Se poate întâmpla ceva? As putea sa fiu acuzat pentru mărturie mincinoasă? Mulțumesc | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| Ati putea fi acuzat de marturie mincinoasa (exista si aceasta posibilitate), insa starea de ebrietate in care v-ati aflat la momentul cand ati dat declaratia in calitate de suspect, reprezinta o circumstanta atenunanta in cazul dvs, si cel mai corect ar fi sa se procedeze la o noua reaudiere a dvs in calitate de suspect sau martor, cand sunteti treaz si cand aveti posibilitatea sa declarati adevarul pe care il cunoasteti. In aceste conditii, exista sanse mari ca organul judiciar (procuror sau politist) sa nu va deschida dosar penal pentru marturie mincinoasa. | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| |
|
|
26-11-2019 |
 | Vizitator Vizitator |
| Multumesc pentru raspuns Eram in stare de ebrietate la momentul la care a avut loc evenimentul, adica fapta de lovire. Doar ca eu am fost audiat in calitate de suspect, nu de martor, si eram interesat daca marturia mincinoasa se pedepseste in acest caz. Mulțumesc | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| |
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| In dosarul penal, dvs aveti calitatea de suspect, nu aveti calitatea de martor. Dvs sunteti mai mult decat un simplu martor, sunteti un suspect, adica sunteti si dvs acuzat de savarsirea faptei penale de lovire. Poate fi acuzata de marturie mincinoasa, numai o persoana care are calitatea de martor, intr-o cauza penala sau civila - conform art.273 Cod penal. Dvs, avand calitatea de suspect in dosarul penal in care se cerceteaza fapta de lovire, daca dati declaratii false, neconforme adevarului real, puteti fi acuzat de comiterea infractiunii de fals in declaratii - conform art.326 Cod penal. Dar asa cum am spus, starea de ebrietate, reprezinta in cazul dvs o circumstanta atenuanta. (in parte, rectific ceea ce am scris in primul raspuns). | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| Ca suspect, nu sunteti vinovat de comiterea faptei de lovire, deoarece asa cum ati spus la dosar exista dovezi care va disculpa. Ati putea fi acuzat de comiterea infractiunii de fals in declaratii, dar fiind in stare de ebrietate la momentul respectiv, fapt care reprezinta o circumstanta atenuanta, mai mult ca sigur organul judiciar nu se va autosesiza pentru aceasta infractiune. Dosarul penal nefiind inchis, dvs puteti fi reaudiat in calitate de suspect, cand veti putea da o alta declaratie conforma adevarului pe care il cunoasteti, fara sa mai fiti sub influenta alcoolului. | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| In cazul martorului care face afirmatii mincinoase, intr-o cauza penala sau intr-o cauza civila, infractiunea de fals in declaratii, incriminata de art.326 Cod penal, este absorbita in continutul infractiunii de marturie mincinoasa, incriminata de art.273 Cod penal, astfel incat martorul va raspunde penal pentru o singura infractiune, si anume numai pentru infractiunea de marturie mincinoasa. In cazul unui martor, nu poate exista un concurs intre cele doua infractiuni: de marturie mincinoasa si de fals in declaratii. | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| In situatia dvs, starea de ebrietate constituie o circumstanta atenuanta. Dar, comiterea unei infractiuni privind circulatia pe drumurile publice, in stare de ebrietate, reprezinta o circumstanta agravanta. | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| Art.273 alin.3 Cod penal - prevede ca martorul nu se pedepseste daca isi retrage marturia mincinoasa, inainte de solutionarea cauzei penale sau civile. Dvs fiind suspect si nu martor, nu va puteti retrage declaratia falsa, deoarece art.326 Cod penal nu prevede aceasta posibilitate, dar puteti da o noua declaratie conforma adevarului, fapt care va duce la neinceperea urmaririi penale pentru infractiunea de fals in declaratii, pe motiv ca fapta nu prezinta pericol social. Mai mult decat atat, prima declaratie (cea falsa) a fost data in stare de ebrietate, fapt ce constituie in acest caz o circumstanta atenuanta. Atat, pentru infractiunea de marturie mincinoasa cat si pentru infractiunea de fals in declaratii, organul judiciar (procuror sau politist) se sesiseaza din oficiu (nu la plangerea prealabila a persoanei vatamate). | |
|
|
|
11-09-2020 |
 | SOLOMON CRISTINA Vizitator |
| Buna seara. Numele meu este Cristina Solomon. Astazi soțul meu a fost căutat de poliție deoarece un copil de 10 ani a dat numărul mașinii ca fiind cel care l a lovit. Soțul meu era cu un coleg în masina veneau de la munca și au văzut la maxim 100 metri pe parte dreapta, în fața o bicicletă si un copil care s a ridicat din șanțul de pe partea dreapta și s a dus către bicicletă sa si o ia de pe banda de mers dreapta. Soțul meu l a claxonat ca sa nu ii iasă în fața l a depășit, copilul l a înjurat, si chiar vorbea cu colegul sau...uite ce copil mic (10-12 ani) si ce urât vorbește. Copilul a mințit si a dat numărul soțului meu de mașină spunând ca acesta l a lovit. Politia îi cunoaște familia ca fiind una care se ocupa cu genul acesta de lucruri...obținerea de bani... As vrea sa știu dacă puteți sa mi spuneti ce putem face legal sa oprim astfel de situații care nu se vor oprii. Oamenii fac rău voit, calculat. Oricum voi lua legătura cu un avocat pentru a nu I mai lasă să facă rău si altor persoane(mărturie mincinoasa). Culmea este faptul ca si minorul este învățat sa facă astfel de lucruri. Multumesc anticipat | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |