Ești aici > Forum > Jurisprudenţă, speţe, hotărâri jude...

Ajustare pret contract mixt

Forum întrebări juridice - Jurisprudenţă, speţe, hotărâri judecătoreşti
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 03-06-2024

Buna ziua,

Speta este urmatoarea:
Contract de proiectare si executie lucrari din 01.09.2023.
In conf. cu art. 222^2 din legea 98 este obligaorie introducerea unei formule de ajustare pentru contractele de lucrari care depasesc 6 luni de executie.
Din neatentie/prostie, ambele n-a observat nimeni ca ajustarea se activeaza, conform unui nenorocit de articol, la 6 luni de la "data inceperii executarii contractului". Iar data inceperii executarii contractului, conform unui si mai nenorocit de articol, este "data semnarii contractului de catre ambele parti".
In conditiile in care ordinul de incepere a fost transmis in dec. 2023 am incercat sa evit facturile de ajustare cu care a venit constructorul incepand cu luna martie 2024, dar fara succes pana acum.
La inceputul controversei au "amenintat" cu spete ANAP, precedente etc. dar cand le-am cerut sa le arate s-au inmuiat fara a retrage facturile de ajustare.
Avand in vedere cele insirate pana acum exista vreo posibilitate legala, ma poate ajuta cineva cu vreo speta asemanatoare prin care a evitat aceasta ajustare prematura? Sau trebuie sa incerc cai mai putin civilizate (grafic nerespectat, cerinte contract neindeplinite etc.) pentru a-i calma? N-as vrea sa intru intr-un razboi surd, de uzura, nu am timp de asa ceva.
Am "sapat" pe net, dar degeaba. Fiind vorba despre un contract mixt nu am gasit o speta asemanatoare, iar interpretarile sunt si pro si contra activarii clauzei de ajustare.

Multumesc anticipat!
Răspunde
 04-06-2024
Vizitator

In ceea ce privește ajustarea prețului unui contract de achiziție publică/acord-cadru în baza art. 221 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, autoritatea contractantă va verifica îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

(i) modificarea a devenit necesară în urma unor circumstanţe pe care o autoritate contractantă care acţionează cu diligenţă nu ar fi putut să le prevadă;

(ii) modificarea nu afectează caracterul general al contractului;

(iii) creşterea preţului nu depăşeşte 50% din valoarea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru iniţial;

Pe lângă argumentarea/demonstrarea caracterului imprevizibil al evenimentului invocat pentru ajustarea prețului contractului, se impune verificarea faptului ca această creștere a prețului - să nu afecteze caracterul general al contractului și să nu depășească 50% din valoarea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru inițial.

Ajustarea pretului unui contract de achizitie publica/acord cadru trebuie prevazuta in mod expres prin clauze contractuale.
Răspunde
 04-06-2024

Buna ziua,

Multumesc pentru timpul acordat.
Aveti dreptate, dar speta era alta si se refera la interpretarea justificata prin temei juridic a unor articole de contract.
Am solicitat ajutorul pentru judecarea prioritatii unor articole de lege asupra unor articole contractuale (scuze!, nu am pregatire juridica). Legiuitorul nu a incadrat ajustarea prin formula in cazul contractelor mixte (proiectare si executie), ci doar separat (servicii sau executie). Daca se mai adauga articolele despre care am scris mai sus totul devine interpretabil. Si construcotrula are dreptate (conform articole contract), dar si eu am dreptate facand referire strict la art. 222^2, alin. (9) din Legea 98/2016 (executie >6 luni).
In concluzie, intrebarea ramane: are dreptul sa activeze formula de ajustare raportat la data semnarii contractului?

Multumesc.
Răspunde
 04-06-2024
Vizitator
Cum ati spus legea este interpretabila: depinde pe ce argumente va bazati opinia.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.