Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Re:Re:Re:Re:Calcularea pensiei in functie de indicele de corectie - Speta

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 10 12 Final
 19-07-2020
Vizitator
Art. 86 - Legea 127/2019

(1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

VPR = VP : 25

VP = 25 x VPR
Răspunde
 19-07-2020
Vizitator

Exista 3 variante de aplicare a Legii 127/2019 - in legatura cu indicele de corectie Ic:

1.persoanele pensionate inainte de 1.09.2021 - sa ramana cu indicele de corectie de care au beneficiat la data pensionarii, iar persoanele pensionate dupa 1.09.2021 - sa nu beneficieze de indice de corectie (nefiind prevazut de Legea 127/2019);

2.atat persoanele pensionate inainte de 1.09.2021 cat si cele pensionate dupa 1.09.2021 - sa nu mai beneficieze de indice de corectie, aplicandu-se principiul egalitatii juridice;

3.atat persoanele pensionate inainte de 1.09.2021 cat si cele pensionate dupa 1.09.2021 - sa beneficieze de indice de corectie, acesta trebuind sa fie prevazut si in noua Lege 127/2019 (printr-o modificare a legii), tot in temeiul principiului egalitatii juridice.
Răspunde
 19-07-2020
Vizitator
Daca s-ar modifica Legea 127/2019 si s-ar reglementa aplicarea indicelui de corectie si pentru persoanele pensionate dupa 1.09.2021, avand in vedere ca, totusi, valoarea punctului de pensie - VP, se poate calcula: VP = 25 x VPR, cu toate acestea s-ar putea obtine in timp un Ic mai mic decat 1, datorita fatului ca VPR se majoreaza constant si determina si o majorare constanta a VP, iar castigul salarial mediu brut pe anul precedent - CSMBap, este posibil sa ramana mult in urma fata de majorarea VP.

Astfel, daca Ic ar deveni mai mic decat 1, lucru care este destul de posibil in timp, adica: Ic = 0,9; 0,87; 0,76, etc., atunci in mod implicit s-ar diminua si pensia minima legala a pensionarului prin diminuarea numarului total de puncte al acestuia.
Răspunde
 19-07-2020
Vizitator
Art.86 - Legea 127/2019

(4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Majorarea anuala a VPR - determina si o majorare anuala a VP si o scadere anuala a Ic, chiar sub valoarea 1, daca CSMBap se majoreaza mai putin si procentul de 43,3% ramane acelasi.
Răspunde
 20-07-2020
Vizitator
In mod normal, trebuie aplicat indicele de corectie calculat pe anul de zile respectiv.

Pentru a evita scaderea indicelui de corectie sub valoarea 1, legiuitorul a prevazut mentinerea indicelui de corectie pe anul precedent sau pe anul respectiv (ulterior) care are valoarea mai mare - conform art.170 alin.3^1 din Legea 263/2010.

Nici aceasta masura legislativa nu este una corecta, deoarece in timp s-ar ajunge la o valoare prea mare a indicelui de corectie, care ar putea depasi valoarea 2, 3, etc.

Avand in vedere ca indicele de corectie creeaza inechitati intre pensionari, unii beneficiind de un indice de corectie prea mic, iar altii de un indice de corectie prea mare - viitoare lege a pensiilor nr.127/2019 nu a mai reglementat indicele de corectie.
Răspunde
 20-07-2020
Vizitator
Avand in vedere ca indicele de corectie creeaza inechitati intre pensionari, unii beneficiind de un indice de corectie prea mic, iar altii de un indice de corectie prea mare - viitoarea lege a pensiilor nr.127/2019 nu mai reglementeaza indicele de corectie (aceasta lege a fost elaborata in anul 2019).
Răspunde
 20-07-2020
Vizitator
Un indice de corectie trebuie sa aiba o valoare cuprinsa in intervalul 1 si 2 - fara a cobori sub valoarea 1 si fara a depasi valoarea 2, pentru a nu crea inechitati majore intre pensionari.

Or, in practica, in urma calculelor matematice, valoarea indicelui de corectie nu se mentine intotdeauna intre 1 si 2, asa cum am explicat in postarile anterioare - fapt care l-a determinat pe legiuitor sa renunte la reglementarea indicelui de corectie in viitoare lege a pensiilor nr.127/2019.
Răspunde
 05-08-2020
Vizitator
Domnule Carp.

multumesc. Va rog mult exista vreo cale prin care pot lua legatura cu dvs in afara de forum
multumesc inca o data
Răspunde
 15-08-2020
Vizitator
Maria
Se acorda indice de corectie in urmatoarele cazuri:
-La deschiderea drepturilor pe legea 263/2010
-La trecerea de la pensie de invaliditate de pe legea 19/2000, la cea de limita de varsta pe legea 263/2010.
Mai mult de atat nu va pot ajuta.
Răspunde
 16-08-2020
Vizitator
Undeva,în legea pensiilor actuală,se specifică:”De asemenea, pentru persoanele care se vor inscrie la pensie incepand cu 1 ianuarie 2012,pt. limită de vârstă, la punctajul mediu anual determinat se va aplica un indice de corectie, calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data. Indicele de corectie mentionat se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie”.
Este valabil ac. lucru sau am înțeles eu greșit?
Răspunde
 16-08-2020
Vizitator
Legea 263/2010
Art.170
(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011.*)
Răspunde
 16-08-2020
Vizitator
Deci,dacă nu mi s-a calculat pensia cu indicele de corecție, pe data 13.07.2012,pot cere recalcularea ei,pt.adăugarea indicelui de corecție?
În acest caz,având decizia din 13.07.2012,fără calcularea acelui indice,de când pot cere
acordarea drepturilor bănești recalculate?
Răspunde
 17-08-2020
Vizitator
Daca v-ati deschis drepturile in 2012 si stiti sigur ca nu vi s-a aplicat indicele de corectie, atunci depuneti o cerere de revizuire in care cereti acest lucru.
Depuneti impreuna cu cererea un cupon de pensie si o copie C.I.
Va sustineti cererea in baza art.107(1) si (2) din legea 263/2010.
Veti primi restante pe 3 ani din urma(termenul general de prescriptie).
Răspunde
 17-08-2020
Vizitator
Daca v-ati deschis drepturile in 2012 si stiti sigur ca nu vi s-a aplicat indicele de corectie, atunci depuneti o cerere de revizuire in care cereti acest lucru.
Depuneti impreuna cu cererea un cupon de pensie si o copie C.I.
Va sustineti cererea in baza art.107(1) si (2) din legea 263/2010.
Veti primi restante pe 3 ani din urma(termenul general de prescriptie).
Răspunde
 25-08-2020
Vizitator
Buna ziua
Am fost pensionat pe caz be boala in anul 2014 si pe data de 18.05.2020 am depus cerere de trecere la pensie pentru limita de varsta si am primit decizia cu drepturi stabilite din 17.11.2019 cu indice de corectie de 1.07 Este corect sau trebuia indicile de 1.41 din anul 2020 cind am depus cererea pt.limita de varsta?
Răspunde
 25-08-2020
Vizitator
1,07 valabil la data primei deschideri de drepturi pe legea 263/2010
Răspunde
 10-09-2020
Vizitator
Daca depun dosarul de pensie anticipata partial in decembrie 2020, stagiu 35 ani si o luna , din cei 41.2 ani, limita de varsta, mi se aplica indicele de corectie pe anul 2021, sau cel din 2020? Sau sa depun in decembrie, desi situatia nu prea-mi permite. Daca contribui la PILONUL II, beneficiez la pensionarea anticipate partial, sau trebuie sa renunt , daca se mai poate face trecerea la sistemul de stat. Multumesc pentru sfat!
Răspunde
 11-09-2020
Vizitator
Buna seara d nul Carp.Va rog sa mi spuneti cand sa mi depun dosarul de pensie i decembrie 2020 s au iunie 2021 Vreau sa beneficiez de acest indice 1,41Sunt la limita de varsta, lucrez in invatamant.
Răspunde
 11-09-2020
Vizitator
Buna seara d nul Carp.Va rog sa mi spuneti cand sa mi depun dosarul de pensie i decembrie 2020 s au iunie 2021 Vreau sa beneficiez de acest indice 1,41Sunt la limita de varsta, lucrez in invatamant.
Răspunde
 11-09-2020
Vizitator
Răspunde
RăspundeStart 10 12 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.