Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
11-12-2020 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Bneficiati de reducerea de 13 ani doar daca va incadrati, aici: Legea 263/2010 Art.56 c) 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. d) și e) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani. Nu spanesc legislatia pilonului 2, dar cred ca are legatura directa cu pensia de limita de varsta, nu cu varsta standard de pensionare. | |
|
|
|
11-12-2020 |
 | Dan Vizitator |
| Multumesc mult..asa cred si eu. | |
|
|
|
18-12-2020 |
| Popescunicolina@yahoo.com Vizitator Buna ziua! Am si eu o intrebare. Sunt nascuta pe 1 febr.1959, trebuia sa ma pensionez cu data de 1 iunie 2020, dar am facut cerere de prelungire si m-i s-a aprobat pana pe 31 dec. 2020. Pentru a beneficia de indicele de corectie de 1,41 as vrea sa-mi depun dosarul cu data de 21 decembrie 2020 sa nu trec in anul celalalt pentru ca s-ar putea modifica acest indice, intrebarea este cu ce data se face cerere de suspendare a activitatii, lucrez la o directie de protectie a acopilului , deci suntem bugetari. Si mai am o intrebare, pentru sporul de vechime pentru anii 1983 - 1987, lucrati la alta unitate imi mai trebuie adeverinta, ori se calculeaza automat de programul casei de pensii? Unitatea respectiva nu se mai stie pe unde are arhiva acelo ani. Multumesc foarte mult! Citează Răspunde 17-11-2020 Avatar Carp Mircea Vizitator Eu cred ca vi se va aplica indicele de corectie de 1,2 valabil la data indeplinirii conditiilor pentru pensie de limita de varsta. Am intalnit un astfel de caz si mie mi se pare a fi normal. Am reverificat raspunsul dat pentru acest topic si trebuie sa-l modific/corectez. Pentru luna Iunie 2020 corespunde indicele de corectie de 1,41 si nu 1,2 cum gresit l-am dat in raspunsul anterior. Ma simt nevoit sa-mi cer sincer scuze pentru greseala, care s-a datorat netentiei si nu necunopasterii. | |
|
|
|
19-12-2020 |
 | Adina Vizitator |
| Bună ziua, „În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului.” Aș dori să întreb dacă acest drept se referă și la angajații din învățământ, cărora la depunerea dosarului de pensionare li se cere obligatoriu adeverință de eliberare din învățământ. | |
|
|
|
19-12-2020 |
| Da. Si cei care lucreaza in invataman intra in legislatia pensiilor publice. | |
|
|
|
19-12-2020 |
 | Adina Vizitator |
| Mult respect și mulțumesc pentru promptitudine. Totuși cum pot proceda, pentru că fără cerere aprobată de către I.Ș.J., de eliberare a din învățământ (în care declar că nu revin asupra deciziei-tipizată) nu-mi analizează dosarul la Casa de Pensii Cluj? Ar trebui s-o pot adăuga la dosar după primirea deciziei de pensionare, la darea în plată? | |
|
|
|
21-12-2020 |
 | Pașca Olivia Vizitator |
| Doresc sa mă pensionez in 2021. E posibil ca pensia sa fie mai mica decat in 2020? Am auzit zvonuri ca nu s ar mai aplica indicele de corectie si pensiile ar scadea. Multumesc! | |
|
|
|
21-12-2020 |
| Orice este posibil prin modificarea legislatiei. | |
|
|
|
21-12-2020 |
 | Cosmaildiko@yahoo.com Vizitator |
| Buna ziua, In stagiile mele de cotizare lipsesc 4 luni din anul 2004 si 1 luna din 2006, desi nu am avut intrerupere in activitate, iar angajatorul a platit contributiile. Va rog sa- mi comunicati cum poate angajatorul meu sa faca rectificarea, avand in vedere faptul ca D112 nu se utiliza in acei ani, aceasta fiind introdusa in 2012. Rectificarea se face cu aplicatia informatica/formularul utilizate in 2004? Ce trebuie sa faca angajatorul meu pentru a face rectificarea? Multumesc. | |
|
|
|
27-12-2020 |
| Slatineanu Rada Vizitator Buna seara.Am iesit la pensie in 2017.Am 20 de ani vechime in munca iar 10 ani am fost in pensie de boala.Anul acesta am primit de la casa de pensii o decizie in care scrie ca mi s a recalculat pensia cu indicele de corectie de 1,4. Pensia mea este de 820 lei. La aceasta suma nu mi s a adaugat nici macar un leu.Atunci intreb eu, unde este recalculatea? Multumesc anticipat! Postati: Punctajul mediu anual de pe cupon cu toate cifrele de dupa virgula. La fel din decizia din 2020 cu aplicarea indicelui de corectie. | |
|
|
|
27-12-2020 |
 | Alina Vizitator |
| Buna seara Dl Carp , Data fiind toata agitatia cu indicele de corectie si modificarile din 2021 , ce ar fi mai avantajos pentru mine , sa depun dosarul de anticipata partial pana la 31.12.2020 sau sa astept pensie de limita de varsta -care trebuia sa fie in martie 2021 , pe legea actuala care da reducere de 4 luni la un an de grupa II , insa pe noua lege am inteles ca vor fi doar 3 luni la un an , deci pentru cei 11 ani ai mei consecutivi de gr II ajung la februarie 2022 , cineva mi a spus ca daca depun dosar pentru anticipata , recalcularea la trecerea la cea de limita de varsta se face pe formula de la data depunerii dosarului si nu stiu ce sa fac... Va multumesc mult , sarbatori fericite si un an mai bun ! | |
|
|
|
28-12-2020 |
| Legislatia pensiilor publice este intr-o continua schimbare. Aveti urmatoarea varianta: Depuneti acum dosarul, apoi cand va veni decizia puteti apela la art.106(3) din legea 263/2010: (3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului. Veti vedea la acel moment(primirea deciziei) ce este de facut. | |
|
|
|
28-12-2020 |
 | Alina Vizitator |
| Multumesc mult de raspuns ! Din pacate , am aflat azi ca trebuie sa renunt la somajul din Italia pentru aceasta si nu imi convine , asadar abia la terminare somaj , in martie 2021 ,voi depune dosarul de pensie pentru limita de varsta . La ce ma pot astepta , in cel mai nefericit caz ? Aveti idee cam cat pierd la calculul pensiei in martie , fata de sistemul de calcul de acum ? | |
|
|
|
28-12-2020 |
| In mod normal nu aveti ce pirede. Problema este ca pana atunci sa nu dispata notiunea de indicede corectie . Sa nu o scoata din lege prin modificare. | |
|
|
|
28-12-2020 |
 | Jeni Vizitator |
| Carp Mircea a scris pe 28-12-2020: Legislatia pensiilor publice este intr-o continua schimbare. Aveti urmatoarea varianta: Depuneti acum dosarul, apoi cand va veni decizia puteti apela la art.106(3) din legea 263/2010: (3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului. Buna seara La acest răspuns,am și eu o întrebare: Trebuie sa aștept decizia pt ca sa o anulez sau pot sa merg la ghișeu sa mi retrag dosarul in baza unei cereri și sa l depun din nou? Eu mi am depus dosarul pe 21 dec 2020 și intenționez,in caz ca indicele de corecție nu scade,sa ma duc pe 22-23 ian sa l retrag și sa l depun din nou,pt ca voi mai încasa câteva salarii in Ianuarie. Mulțumesc | |
|
|
|
28-12-2020 |
| Dupa ce va fi publicata in M.OF. legea asigurarilor sociale pe 2021,puteti sa faceti cum doriti. Prin aceasta lege se va fixa valoarea indicelui de corectie. | |
|
|
|
29-12-2020 |
 | Alina Vizitator |
| Adica sa dispara asa , cu o lege , minim 40% din pensia2 fata de a unui coleg care se pensioneaza in decembrie , care si asa cu coeficient cu tot , era de mizerie ?  Inseamna ca fac o mare inechitate intre oameni, aparte faptul ca au dat un indice care a functionat exclusiv electoral ... Asta e de curte europeana .. | |
|
|
|
29-12-2020 |
| Indicele de corectie oricum va disparea ca notiune,cel mai tarziu la 01/09/2021. Daca va fi mai devreme eu nu pot sti, dar posibil poate fi. | |
|
|
|
29-12-2020 |
 | Alina Vizitator |
| Multumesc Dl Carp , sanatate ! Si sa speram ca nu vor face nimic care sa adanceasca inechitatile dintre pensionari ! Eu nu prea cred ca pot crea asa o discrepanta ..eventual schimba ceva la formula , la punctaj , dar care sa nu produca diferente uriase ! | |
|
|
|
29-12-2020 |
| Daca vor scoate indicele de corectie, vor micsora stagiul complet. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |