Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Șomaj tehnic, pensionar care lucrează.

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 02-04-2020
Craiova

craioveanu09@gmail.com
Forum pensii
Am iesit la pensie,la limită de varsta cu reducerea varstei standar pe data 06.02.2020 M-am reangajat la același angajator cu contract de muncă pe un an. Toți colegi mei beneficiază de șomaj tehnic după data 03.04.2020 iar eu am fost înștiințat că nu pot beneficia de șomaj tehnic și dacă vreau să rămân cu condiția să fac cerere pentru concediu fără plată!!! Este legal,este corect? Multumesc.
Răspunde
 16-04-2020
Vizitator

Daca mai stiti vreun coleg de-al dvs care se afla in aceeasi situatie cu dvs, adica este pensionat si reangajat dupa data pensionarii pentru limita de varsta, care beneficiaza de somaj tehnic - atunci exista sanse mari sa beneficiati si dvs de somaj tehnic - dar cred ca daca veti intra in somaj tehnic nu mai aveti dreptul sa lucrati, adica veti fi concediat de catre angajatorul dvs.

Daca dvs doriti sa lucrati in continuare, adica sa nu fiti concediat de catre angajatorul dvs, atunci trebuie sa faceti o cerere de concediu fara plata, pentru perioada starii de urgenta, in care nu veti merge la serviciu si veti sta acasa, si nu o cerere de intrare in somaj tehnic.
Răspunde
 16-04-2020
Vizitator
Raspuns dat de un jurist pe alt forum:
https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_726924/Somaj-tehinc.html#3205339
Răspunde
 16-04-2020
Vizitator
Poate gasiti raspunsul, aici:
http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5839-guvernul-a-stabilit-conditiile-pe-perioada-starii-de-urgenta

Eu nu am citit comunicatul.
Răspunde
 16-04-2020
Vizitator
Din informatiile prezentate in mass-media, inteleg ca se vor face concedieri masive de salariati, atat in sectorul public cat si in cel privat.
Răspunde
 16-04-2020
Vizitator
Activitatea economica a firmelor a scazut foarte mult ca urmare a situatiei create de pandemia Covid-2019 (boala virusului Corona extinsa la nivel mondial), fapt care are drept consecinta si reducerea de personal (concedierea unor angajati).

Neexistand activitate economica (clienti pentru firmele romanesti), nu exista nici mijloace economice de a produce bani, firmele nu pot inregistra profit, ci multe dintre acestea sunt pe pierdere, si nu pot plati salarii pentru un numar mare de angajati, astfel ca se vor limita doar la forta de munca strict necesara desfasurarii activitatii lor, pe care o pot sustine din punct de vedere financiar, pentru a nu fi silite sa isi inchida total activitatea din cauza acumularii de noi datorii.

https://www.startupcafe.ro/coronavirus-covid-19/somaj-tehnic-ordonanta-30-2020-probleme-firme.htm - "Șomajul tehnic: 8 probleme la ordonanța de urgență 30/2020, pentru firme".
Răspunde
 17-04-2020
Vizitator
In mod logic, in cadrul unei firme pot exista 3 categorii de personal, in perioada starii de urgenta:

1.Personal angajat care lucreaza in aceasta perioada, dar cu timp redus si cu sarcini reduse, ca urmare a diminuarii activitatii economice a firmei, iar salariile platite de angajator acestei categorii de personal vor fi diminuate; acest personal angajat poate include si pensionari reangajati in cadrul firmei dupa data pensionarii lor;

2.Personal angajat care in aceasta perioada nu lucreaza, intra in concediu fara plata sau in concediu cu plata (primeste o indemnizatie pe durata concediului), nu primeste somaj tehnic, dar care se va reintoarce la serviciu dupa incetarea starii de urgenta; acest personal angajat poate include si pensionari reangajati in cadrul firmei dupa data pensionarii lor;

3.Personal angajat care in aceasta perioada nu lucreaza, primeste somaj tehnic, dar care este supus concedierii din partea angajatorului; pensionarii reangajati in cadrul firmei dupa data pensionarii lor, care fac parte din aceasta categorie de personal, nu pot primi somaj tehnic, deoarece dupa concediere pensionarii nu pot avea calitatea de someri ci raman pensionari, avand dreptul la pensie.
Jurist
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.