Ești aici > Forum

Legea pensiilor

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 23-07-2012
Vizitator
Am 54 de ani si 35 vechime, cand as putea iesi anticipat la pensie? Multumesc
Răspunde
 09-05-2024
Vizitator

Sunt pensionar am 30 ani contributivi.Beneficiez de puncte de stabilitate ?
Răspunde
 10-05-2024
Vizitator
Dumitru
Da.
2,5 puncte.
Răspunde
 10-05-2024
Vizitator
Mulțumesc dl.Carp,dar am omis să spun că în acești 30 ani am lucrat la trei angajatori.
Răspunde
 10-05-2024
Vizitator
Nu are nici o importanta acest lucru.
Are importanta stagiul de cotizare contributiv pe acre il gasiti in anexa deciziei de deschidere drepturi.
Răspunde
 15-05-2024
Vizitator
Legat de recalculare si de indice de corecție.Am ieșit la pensie în anul 2004 la limită de vârstă. Nu am avut indice de corecție, acesta să dat din 2011.Este adevarat că cei care n-au avut sau au avut indice de corecție mic iau ceva în plus la recalculare ? Vă mulțumesc.
Răspunde
 15-05-2024
Vizitator
De la 1 septembrie 2024 va intra in vigoare noua lege a pensiilor publice 360/2023 care nu mai prevede indice de corectie nici la pensionarea sub incidenta acestei legi si nici la recalcularea pensiilor aflate deja in plata dupa noua formula de calcul.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Este posibil ca pensiile care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mici sa ramana neschimbate, dar nu stiu sa va spun daca pensiilor care nu au indice de corectie li se adauga dupa recalculare indice de corectie.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Este posibil ca pensiile care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mici sa ramana neschimbate cu indice de corectie - pensiile care au indice de corectie, dar nu stiu sa va spun daca pensiilor care nu au indice de corectie li se adauga dupa recalculare indice de corectie.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Este posibil ca pensiile care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mici sa ramana neschimbate cu indice de corectie - pensiile care au indice de corectie, dar nu stiu sa va spun daca pensiilor care nu au indice de corectie si sunt mai mici dupa noua formula de calcul, li se adauga dupa recalculare indice de corectie.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Pensiilor care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mari decat sunt in plata, nu li se mai adauga indice de corectie.

Pensiile care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mici decat sunt in plata, este posibil sa ramana neschimbate:

- cu indice de corectie - pensiile care au indice de corectie,

- iar pensiile care nu au indice de corectie nu stiu sa va spun daca dupa recalculare li se adauga indice de corectie.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Afirmatiile de mai sus sunt valabile conform noii legi a pensiilor 360/2023 ce intra in vigoare de la 1 septembrie 2024.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Pensiilor care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mari decat sunt in plata, nu li se mai adauga indice de corectie.

Pensiile care dupa recalculare dupa noua formula de calcul devin mai mici decat sunt in plata, este posibil sa ramana neschimbate:

- iar pensiile care nu au indice de corectie nu stiu sa va spun daca dupa recalculare li se adauga indice de corectie - mai ales daca este vorba de pensii de dinainte de 2011 de cand a intrat in vigoare actuala lege 263/2010.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Indicele de corectie s-a aplicat pensiilor incepand cu anul 2011 cand a intrat in vigoare actuala lege a pensiilor 263/2010.

Nu au indice de corectie pensiile de dinainte de 2011.

Nu stiu sa va spun daca prin recalculare pensiilor de dinainte de 2011 li se aplica indice de corectie.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator

- iar pensiilor care nu au indice de corectie nu stiu sa va spun daca dupa recalculare li se adauga indice de corectie.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Am corectat o greseala de scriere.
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Articolul 170 - legea pensiilor 263/2010

(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011.*)

(2) Începând cu anul 2013, câștigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

(3) Indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie*).

Observatie: indicele de corectie se aplica numai personelor care s-au pensionat dupa data de 1 ianuarie 2011 cand a intrat in vigoare legea 263/2010, conform art.170 alin.1 din aceasta lege, si indicele de corectie se aplica o singura data la inscrierea initiala la pensie, conform art.170 alin.3 din lege.

Dvs nu v-ati pensionat pentru limita de varsta dupa data de 1 ianuarie 2011 si inscrierea dvs initilala la pensie nu a avut loc dupa 1 ianuarie 2011.

Urmand aceasta logica dvs nu ati avea dreptul la indice de corectie prin recalculare (pentru motivele mentionate mai sus).
Răspunde
 16-05-2024
Vizitator
Dumitru
In cazul d-voastra personal, sigur pensia va creste cu ceva in plus.
Nu am toate datele necesare sa va dau un raspuns clar cu cat va creste/majora pensia d-voastra.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.