Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Vreau sa stiu

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 09-05-2020
Vizitator
Soțul meu a lucrat din 1982 si pînă în 1999 categoria a 2 a se considera la vechime
Răspunde
 09-05-2020
Vizitator

Da.
16 ani de grupa II, aduc un stagiu aferent de 4 ani(3 luni/an).
17 ani aduc 4 ani si 3 luni.
Răspunde
 19-05-2020
Vizitator
La1martie 2020 am depus actele pe pensie limita de vîrstă cît durează pînă vine decizia si pensia deja suntem in luna mai si nu am primit nimic
Răspunde
 19-05-2020
Vizitator
Potrivit legii decizia trebuie sa o primiti in 50 de zile.
Cereti relatii de la casa locala.
Răspunde
 25-06-2020
Vizitator
Am primit decizia de trecere de la pensie de boala la limita de virsta cu o vechime in munca de 33 ani 6 luni si 9 zile si o pensie calculată de 1113 avînd pensia de boala de 983 mi se pare.extrem de mica avînd în vedere că altcineva pensionata acum 6 luni cu o vechime de 27 de ani are pensia de 1300 ron nu inteleg cum se.calculeaza multumesc mult
Răspunde
 25-06-2020
Vizitator
Pensia se calculeaza si in functie de salariul lunar brut castigat de pensionar in timpul cat a lucrat si nu doar in functie de stagiul total de cotizare al acestuia - perioada lucrata.
Răspunde
 25-06-2020
Vizitator
Eu daca am primit deja decizia mai.beneficiez de recalculare de indicele de corecție multumesc pentru toate răspunsurile date
Răspunde
 25-06-2020
Vizitator
Daca ati primit decizia de pensie anul acesta - in luna iunie ati primit si indicele de corectie de 1,41.
Răspunde
 11-07-2020
Vizitator
Dacă pe decizia mea de limita de virsta primită pe.data de 28 mai 2020 indicele de corecție este 0 00 ce sa inteleg ca nu mi sa aplicat indicele de corecție si ca o paranteza inainte pe pensia de boala aveam 983 ron iar acum la limita de virsta am 1113 cu o vechime de 33de ani va rog sa ma lămuriți si pe mine e cazul sa merg la.casa de pensii multumesc mult
Răspunde
 11-07-2020
Vizitator
Pe decizia de pensie pentru limita de varsta se pastreaza indicele de corectie aplicat pe prima decizie de pensie de invaliditate, ca indice de corectie initial.

Cum la data pensionarii pentru invaliditate dvs nu ati beneficiat de indice de corectie, nu ati beneficiat de indice de corectie nici la data pensionarii pentru limita de varsta - 28 mai 2020.
Răspunde
 11-07-2020
Vizitator
Eu m-am pensionat pe caz de boala gr 3 in anul 2007 iar acum in 2020 am trecut la limita de virsta eu de.ce nu beneficiez de indicele.de corecție colega mea sa pensionat înaintea mea în anul 2000 și ei i sa dat acest indice oare nu inteleg care este cauza la uni pensionari se dau iar la alti nu cum e.cazul meu multumesc mult si ma.scuzati ca tot insist cu intrebari
Răspunde
 11-07-2020
Vizitator
Precizati, luna si anul nasterii.
La data trecerii la limita de varsta trebuia sa vi se aplice un indice de corectie.
Sau, precizati ce data de punere in plata are decizia de trecere la limita de varsta
Răspunde
 11-07-2020
Vizitator
Anul nașteri 22 decembrie 1958 și anul iesiri la limita de virsta Martie 2020 iar plata drepturilor se va face începînd cu data de 22 03 2020 talonul de pensie mia venit 1113 plus 432 restanță di lunile anterioare
Răspunde
 11-07-2020
Vizitator
Trebuia sa vi se aplice indicele de corectie de 1,41.
Cereti relatii de la casa locala.
Detalii, aici:

Precizări privind stadiul recalculării pensiilor în baza deciziei CCR nr. 702/2019

PRECIZĂRI

PRIVIND STADIUL RECALCULĂRII PENSIILOR ÎN BAZA

DECIZIEI NR. 702 DIN 31.10.2019 A CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI

REFERITOARE LA INDICELE DE CORECȚIE PREVĂZUT LA ART. 170

DIN LEGEA NR.263/2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE

După cum este cunoscut, casele teritoriale de pensii se află într-un proces continuu de recalculare a diferitelor prestații pe care le gestionează.

O nouă provocare o reprezintă aplicarea prevederilor Deciziei nr.702/2019 a Curții Constituționale a României, care stabilește ca dată de acordare a noilor drepturi data de 10 februarie 2020.

După dezvoltarea necesară a unei noi versiuni informatice de recalculare, care să preia parametrii prevăzuți de Decizia sus-menționată, toate casele teritoriale de pensii au emis și au comunicat la plată astfel de decizii.

Până la acest moment au fost emise aprox. 70% din totalul deciziilor care fac obiectul acestui tip de recalculare, creșterea medie a pensiilor fiind de 135 de lei.

Reamintim, în acest context, că beneficiari sunt aprox. 300.000 de persoane care au fost înscrise la pensie de invaliditate în temeiul Legii nr.19/2000 și care au îndeplinit, respectiv vor îndeplini condițiile pentru pensia de limită de vârstă în temeiul Legii nr.263/2010.

Valoarea indicelui de corecție care se aplică la punctajul mediu anual, determinat în condițiile art. 95 din Legea nr.263/2010, este cea în vigoare la data la care s-au deschis, respectiv se vor deschide drepturile de pensie pentru limită de vârstă și poate fi vizualizată aici.

BIROUL DE PRESĂ 15.06.2020
Răspunde
 13-01-2021
Vizitator
Sunt nascuta in iulie 1964 - am vechime in munca 40 ani. Pot iesi la pensie anticipat partial ?
Răspunde
 13-01-2021
Vizitator
Daca am incetat activitatea sau sunt in somaj mai pot iesi la pensie anticipat partial? Va multumesc.
Răspunde
 13-01-2021
Vizitator
Iulie 1964 Martie 2027 62/8
62 ani si 8 luni - 5 ani = 57 ani si 8 luni - pensie anticipata partiala.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.