Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Pensie

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Buna ziua,

Numele meu este Bobu Onisei,si sunt din Oradea,Str. Seleusului Nr. 20 Bl. PB 20 Ap.9, Jud. Bihor

Am 52 de ani si sunt persoana cu handicap gradul 2 accentuat de la nastere.

Conform legii actuale a pensiilor( si cu cea care va fi valabila din 2021) pot iesi la pensie la varsta de 55 de ani, beneficiind de o reducere de varsta de 10 ani, cu conditia ca sa am 2/3 din stagiul de cotizare efectuat.

Eu am 28 de ani de vechime, deci am depasit deja necesarul de stagiu de cotizare.

Totusi consider ca am o mare nedreptate, deoarece 10 ani din stagiul de cotizare ii am lucrat in grupa I-a de munca, in perioada anilor 1988-2000, iar la Casa de Pensii Oradea mi s-a spus ca nu pot cumula 2 reduceri de varsta de pensionare.

Cei 10 ani lucrati au fost foarte grei, mai ales pentru o persoana cu handicap, este un drept castigat in instanta,am castigat un procent de 80% din 10 ani, adica as mai putea beneficia de o reducere de varsta de 4 ani conform grupei I-a de munca.

Nu cunosc legile foarte bine, sunt un simplu muncitor, iar legislatia este atat de stufoasa incat nu inteleg aproape nimic, este foarte interpretabila.

De aceea am rugamintea sa ma ajutati, nu numai pe mine, sunt convins ca sunt multe persoane in situatia mea...

Intentia mea era aceea de a propune modificarea din legea pensiilor a articolului care prevede recunoasterea grupei de munca si punctajului de munca pentru persoanele cu dizabilitati.

Actuala lege ( inclusiv cea care va fi valabila de anul viitor ) spune ca pot beneficia de reducere de grupa doar persoanele cu stagiul complet de cotizare,or persoanele cu dizabilitati au un stagiu de cotizare mai mic (dar care totusi este efectuat ,de ce la ei nu se considera stagiu complet de cotizare????

M-am adresat Parlamentului,Presedintelui,si raspunsul lor a fost acela ca au trimis spre solutionare petitia la Casa Nationala de Pensii.

Dar Casa Nationala de Pensii pune in aplicare tocmai legile actuale, ei nu pot face nici propuneri nici modificari la legea pensiilor,ei am depus petitie si la ei, si au raspuns conform legii actuale…..

Intrebarea mea este:

Cum este posibil ca o persoana cu dizabilitati care a lucrat 10 ani in grupa 1 ( adica conditii deosebit de grele ) sa nu aiba posibilitatea de a beneficia de reducerea de varsta si a punctajului suplimentar datorita unui articol care precizeaza ca doar daca este un stagiu de cotizare complet de 35 de ani se poate beneficia de acest drept???
O persoana cu dizabilitati are un stagiu de cotizare mai mic, stabilit prin lege, in functie de gradul de handicap, dar de ce nu se considera un stagiu complet de cotizare din moment ce legea precizeaza de cata vechime are nevoie???

Va multumesc pentru intelegere
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator

2/3 din stagiul complet este stagiul complet in cazul d-voastra.
La acesta se va raporta punctajul mediu anual.
In ceea ce priveste reducerea varstei pentru anii de grupa si cumularea cu ceilalti 10, acest lucru se poate face doar prin modificarea legii.
Modificarea o poate face doar legislativul
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Pentru perioada de grupa 1 (conditii speciale) legea prevede stagii complete de cotizare si mai mici: 20 ani, 25 ani, 17 ani, 15 ani.

Dar, intr-adevar, reducerea varstei standard de pensionare depinde de realizarea stagiului complet de cotizare: grupa 2 de munca (conditii deosebite) - 35 ani, grupa 1 de munca (conditii speciale) - 35 ani, 25 ani, 20 ani, 17 ani, 15 ani.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Pentru cei 12 ani lucrati de dvs in grupa 1 de munca stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

Pentru cei 16 ani lucrati de dvs in conditii normale de munca stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

Deci stagiul complet de cotizare in cazul dvs este de 35 ani.

Dvs fiind o persoana cu handicap beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani daca ati realizat cel putin 2/3 din stagiul complet de cotizare de 35 ani, fara a fi necesar sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani.

Dvs ati realizat un stagiu total de cotizare de 28 ani, care este mai mare de 2/3 din stagiul complet de 35 ani (insemnand aproximativ 23 ani), astfel ca aveti dreptul conform legii pensiilor sa beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si sa va pensionati la varsta de 55 ani.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Revizuire:

Nu aveti dreptul sa va pensionati anticipat sau anticipat partial cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare (63 ani) - deoarece nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani.

Aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta la data implinirii varstei standard de pensionare (63 ani) - deoarece ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Varsta standard de pensionare (63 ani) nu poate fi redusa in cazul dvs pentru perioada lucrata in grupa 2 de munca (18 ani si 8 luni sau 16 ani si 3 luni) - deoarece nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani.

La stagiul total de cotizare realizat de dvs in grupa 2 de munca: 18 ani si 8 luni sau 16 ani si 3 luni, pot fi adaugate perioade suplimentare la vechimea in munca, care reprezinta un stagiu de cotizare asimilat, in conditii normale de munca, conform legislatiei anterioare datei de 1.04.2001 - dar tot nu realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Articolul revizuire este pentru un alt utilizator.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Ar fi foarte bine sa am posibilitatea sa sterg unele articole pe care le postez in mod eronat.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Dar este imposibil acest lucru, desi ar trebui sa fie posibil.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Dvs va incadrati la art.58 lit.b din Legea 263/2010 - deoarece sunteti o persoana cu handicap accentuat, astfel ca in situatia dvs este necesar un stagiu total de cotizare de cel putin 2/3 din stagiul complet de cotizare de 35 ani, pe care dvs l-ati realizat (28 ani), pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare (65 ani) cu 10 ani si de o varsta limita de pensionare de 55 ani.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Modificarile succesive ale Legii pensiilor nr.263/2010 - au creat si sitatii de exceptie, in care reducerea varstei standard de pensionare nu a despins intotdeauna de realizarea stagiului complet de cotizare,

-ci a depins numai de stagiul total de cotizare realizat de pensionar in grupa 1 de munca sau in conditii speciale de munca,

-cum era, de exemplu, in situatia unui stagiu complet de cotizare de 30 de ani, intr-o forma mai veche a Legii pensiilor 263/2010, sau cum este in prezent in situatia unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani.

Astfel, pot sa apara si unele erori in aplicarea legii pensiilor.
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
(...) au creat si situatii de exceptie (...)
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.