Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Pensie cu reducere grupa 2

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 24-06-2020
Vizitator
-Buna ziua,as dori sa va intreb si eu ceva
-Eu lucrez ca personal contractual la o institutie bugetara si m-am pensionat luna trecuta
-Este vreo problema daca nu anunt la servici,ce se poate intampla?
-Imi pot cere inapoi banii de salariu pe perioada in care lucrez si cu pensie si cu salariu?
-Daca o sa fie nevoie sa suspend pensia, sa lucrez in continuare cum ar trebui sa procedez?
-Sa zicem ca lucrez in continuare si cu pensie si cu salariu,ce se poate intampla daca sunt depistata?
-Daca suspend pensia, o restitui inapoi la data care fac suspendarea sau imi raman mie banii de pensie pe care i-am incasat pana la data respectiva?
-Cand ma hotarasc sa ma pensionez din nou cum procedez cu suspendarea?
-
Răspunde
 24-06-2020
Vizitator

La data cand va este comunicata decizia de pensie contractul dvs de munca inceteaza de drept - conform art.56 alin.1 lit.c din Codul muncii si la data respectiva dvs trebuie sa anuntati angajatorul pentru desfacerea contractului dvs de munca conform art.56 alin.1 lit.c din Codul muncii si pentru incheierea unui nou contract de munca, in caz contrar dvs sunteti somera oricand dupa data comunicarii deciziei de pensie - daca angajatorul nu va desface contractul de munca la data respectiva si nu va incheie un alt contract de munca, conform legii (Codul muncii).

Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca] - Codul muncii

(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; [a se vedea Decizia Curtii Constitutionale nr. 759/2017]

(...)
Răspunde
 25-06-2020
Vizitator
Am uitat sa precizez ca eu am varsta de 58 ani,nu am varsta standard de pensionare,deci conform legii as putea sa mai lucrez.In articolul din codul muncii nu scrie ca eu sunt obligata sa anunt angajatorul,ce inseamna la ,,data comunicarii deciziei de pensie,,?CIM la societate se anuleaza daca duc eu decizia?Daca nu o duc normal se anuleaza cind implinesc varsta standard de pensionare?Va rog sa ma sfatuiti cum ar fi mai bine
Multumesc anticipat
O zi buna
Răspunde
 25-06-2020
Vizitator
Contractul dvs de munca trebuie desfacut de angajator prin emiterea unei decizii de concediere la data cand dvs primiti decizia de pensie - conform art.56 alin.1 lit.c din Codul muncii, in temeiul deciziei de pensie emise si comunicate, primite, chiar daca nu ati implinit varsta standard de pensionare.
Răspunde
 26-06-2020
Vizitator
Multumesc mult.
Sa aveti o zi buna.
Răspunde
 26-06-2020
Vizitator
Cu placere.
O zi buna.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.