Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Recalculare pensie retroactiv ptr.studii superioare

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 30-07-2020
Vizitator
Buna ziua,
Am nevoie de o consiliere privind dreptul de recalcul retroactiv al pensiei mele.Astfel, am depus dosar de pensionare anticipată in nov.2011,iar în nov.2016 s- a emis o decizie de acordare a pensiei ptr limita de vârstă,dar nu s-a calculat punctajul pentru studii superioare de patru ani ,la zi,pe motiv că nu era adeverință la dosar.Am solicitat în 21 iulie 20( am depus adeverința eliberată de facultate) Casei de pensii sa- mi recalculeze punctajul mediu anual și pensia mea și sa mi plătească diferența astfel determinată și pensia efectiv încasată ptr.perioada 02.11 până la zi.Am primit o decizie in 27 iulie 20 cu majorare de 3,52583 puncte(102lei), dar în decizie scrie că ,,plata
drepturilor se va face incepand cu 1 aug.2020.Intrebare: ce șanse am sa mi câștig plata retroactivă a drepturilor in instanță?! Mulțumesc anticipat
Răspunde
 30-07-2020
Vizitator

Decizia este in regula.
Nu puteti obtine drepturi restante, si mai ales din 2011.
In primul rand in calculul pensiei anticipate sau anticipate partiale nu intra in calcul studiile universitare de zi.
In al doilea rand adeverinta a fost depusa in anul 2020, nu in 2011, sau 2016.
In al treilea rand drepturile restante se platesc cu respectarea termenului general de presctie care este de 3 ani.
Răspunde
 31-07-2020
Vizitator
Legea 263/2010
Art.107
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) și (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Răspunde
 31-07-2020
Vizitator
Referitor la răspunsul dvs.eu am dreptul sa cer recalculare retroactiv și după 20 de pensie,numai că plata diferenței de pensie se face pe ultimii 3 ani,eu asta cer din 2017.Si daca ai un leu de primit în plus,merita sa le ceri,prea rău intenționați sunt acești funcționari.
Răspunde
 11-01-2024
Vizitator
Bună ziua. Sunt militar în rezerva din anul 2016 și la pensie nu mi sa calculat și cei 25 la suta pentru studii superioare pe motiv ca în perioada care am lucrat nu beneficiam de acest spor. Ce se poate face în acest ca, sa mi se recalculeaze pensia militara. Va mulțumesc.
Răspunde
 11-01-2024
Vizitator
Mircea Baci
Legea 263/2010
Art.107
(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greșeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.