Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Grupa I de munca valorificata partial

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 08-01-2021
Vizitator
Buna ziua,

Am varsta de 63 ani si 8 luni.

Am lucrat la un Institut de Cercetari Metalurgice in perioada sept 1985 - mai 1993.

1) Intre sept 1985 - iun 1988 meseria/functia mentionata in cartea de munca este "inginer", iar grupa de munca I, 100%.
Casa de pensii, in "Decizia privind respingerea cererii de pensionare", mi-a valorificat aceasta perioada, lucrata ca inginer, la grupa I.

2) Intre iun 1988 - mai 1993 meseria/functia mentionata in cartea de munca este "cercetator stiintific", iar grupa de munca este I, 100%.
Casa de pensii, in "Decizia privind respingerea cererii de pensionare" nu mi-a valorificat perioada lucrata la grupa I ca cercetator stiintific motivand ca "prin natura functiei nu se incadreaza in prevederile legale referitoare la grupa superioara de munca".

Institutul de Cercetari unde am lucrat mi-a eliberat o adeverinta redactata conform legii, unde se scrie ca in perioada sept 1985 - mai 1993 am lucrat la Laboratorul x, grupa I de munca, 100%, avand functia/meseria de inginer si cercetator stiintific, conform nominalizarii efectuate prin tabele evidenta peresonal ***).
Temeiul juridic al incadrarii in grupa**) I il reprezinta Ordinul 50/1990, Anexa 1, pct 44****).

Deoarece nu mi-a fost valorificata perioada lucrata ca c.s. in grupa I, nu pot sa ies la pensie - reducerea varstei de pensionare.
Am inteles ca un proces cu casa de pensii poate sa dureze si un an, iar eu (teoretic) pot sa ies la pensie acum daca mi-ar fi valorificata si perioada lucrata ca c.s. in grupa I.
Ce sa fac in continuare? Sa cer anularea "Deciziei de respingere a cererii de pensionare" si sa depun o noua cerere de pensionare impreuna cu documente suplimentare de la Institutul de cercetari? Ce documente suplimentare sa solicit de la Institut?

Cu multumiri,
Răspunde
 08-01-2021
Vizitator

Adeverinta sa fie model anexa 14 din H.G.257/2011.
Dupa ce aveti acesata adeverinta redepuneti dosarul.
Răspunde
 08-01-2021
Vizitator
Carp Mircea a scris pe 08-01-2021:
Adeverinta sa fie model anexa 14 din H.G.257/2011.
Dupa ce aveti acesata adeverinta redepuneti dosarul.

Multumesc pt. raspuns.
Adeverinta depusa (si luata in considerare doar partial) este conforma cu anexa 14.
Nu stiu daca la o noua depunere a cererii de pensionare o sa fie luat in considerare integral textul adeverintei.

Poate ar trebui sa depun, alaturi de adeverina, si alte documente din arhiva Institutului de Cercetari.

Exista in mediul on-line acces la documentele prin care au fost incadrate in grupele de munca diverse locuri de munca din diverse societati comerciale?

Multumesc,
Răspunde
 09-01-2021
Vizitator
Daca adeverinta depusa este model anexa 14 si nu a fost luata in calcul pe o anumita motivatie, atunci nu ramane decat calea instantei.
Puteti merge pe calea instantei doar daca mai sunteti in termenul prevazut de lege pentru contestatie.
Răspunde
 09-01-2021
Vizitator
Carp Mircea a scris pe 09-01-2021:
Daca adeverinta depusa este model anexa 14 si nu a fost luata in calcul pe o anumita motivatie, atunci nu ramane decat calea instantei.
Puteti merge pe calea instantei doar daca mai sunteti in termenul prevazut de lege pentru contestatie.

Nu pot face (in termen de 30 zile) cerere la Casa de pensii pentru anularea deciziei de respingere a cererii de pensionare?
Apoi sa obtin de la fostul loc de munca documente suplimentare care sa sustina cele scrise in adeverinta si sa depun din nou o cerere de pensionare.

Pentru "calea instantei", recomandata de dvs., mai am la dispozitie circa 25 de zile.

Multumesc,
Răspunde
 10-01-2021
Vizitator
Eu cred ca nu are logica sa depuneti cerere de anualre a deciziei de respiungere.
Se poate depune oricand o noua cerere de deschidere de drepturi.
Dovedirea anilor lucrati in grupa I se poate face doar cu carnetul de munca, sau printr-o adeverinta model anexa 14.
Orice alt act doveditor veti incerca sa depuneti eu nu cred ca va shimba situatia.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.