Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Grad de handicap accentuat ajuta la pensionare?

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 24-03-2021
Vizitator
Am grad de handicap accentuat, 58 ani si 9 luni, 26 ani vechime. Ma pot pensiona anticipat?
Răspunde
 24-03-2021
Vizitator

Nu.
Doar in conditiile de mai jos:
H.G.257/2011
Art 43
(1) Reducerea prevăzută la art. 58 din lege se aplică persoanelor cu handicap care, la data solicitării pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap, emis în condițiile legii;
(2) În vederea aplicării art. 58 din lege, certificatul de încadrare în grad de handicap va conține obligatoriu:
a) data dobândirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mențiunea că persoana este nerevizuibilă;
d) mențiunea că certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege.
(3) Reducerea prevăzută la alin. (1) se face numai în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat.
Răspunde
 25-03-2021
Vizitator
Va multumesc foarte mult pentru explicatii! Gradul de handicap il am permanent,handicapul il am din anul 2013. Sa inteleg ca mi-ar fi fost necesar doar daca il aveam inaine de a fi asigurat, respective inainte de a ma fi angajat prima oara?
Răspunde
 25-03-2021
Vizitator
Nu mai este valbiul termenul "preexsistent".
Trebuie doar sa indepliniti conditia de stagiu de 2/3 din cel complet in conditii de handicap accentuat.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.