Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Recalculare pensie conform legii74/2022

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 02-04-2022
Vizitator
Domnul Mircea Carp va rog lămuriți ma dacă și cum beneficiez de recalcularea pensiei dacă am doar 24 de ani vechime în conditiile legilor 197/2021 și 74/2022.Vechimea totala este 28 de ani.Sant la pensie normala din 2018.Va mulțumesc .
Răspunde
 03-04-2022
Vizitator

Legea 263/2010
Art.30
(4^4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.
(1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiții speciale sunt cele din:
i) activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.
Daca stiti ca va incadrati in prevederile de mai sus, depuneti incepand de maine o cerere de recalculare in baza art.30 4^4 din legea 263/2010 in forma prevazuta de legea 74/2022.
Cererea sa fie insotita de un cupon de pensie si copie C.I.
Ori le trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
Sa nu puneti in discutie conditia celor 25 ani in conditii speciale.
Răspunde
 03-04-2022
Vizitator
Mulțumesc.Daca șanț probleme cu cei 25 de ani va mai contactez.
Răspunde
 03-04-2022
Vizitator
V-am spus sa nu puneti problema conditiei celor 25 ani.
H.G.257/2011
Art.69
(2) În situația persoanelor prevăzute la art. 56-59 din lege, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile complete de cotizare reglementate la aceste articole, numai pentru determinarea punctajelor medii anuale corespunzătoare perioadelor realizate în condițiile la care acestea se referă.
(3) Dispozițiile alin. (2) se aplică și în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute la art. 56-59 din lege.
Răspunde
 03-04-2022
Vizitator
Am înțeles.Inca o dat mulțumiri.
Răspunde
 03-04-2022
Vizitator
Nu sunt convins ca ati inteles.
Daca se vor asimila acei ani de grupe la conditii speciale beneficiati de prevederile art.169^2 din legea 263/2010 in forma prevazuta de legea 221/2018.
Adica la determinafrea punctajului mediu anual se vor utiliza doua stagii complete:
-25 ani pentru conditii speciale
-35 ani pentru restul
Răspunde
 03-04-2022
Vizitator
Corect .Nu am prea înțeles complect dar șanț convins ca aveți dreptate. Încă o data mulțumiri și scuze.
Răspunde
 13-04-2022
Vizitator
Buna ziua, sunt nascuta in 24.03.1963,am vechime 27 de ani, din care gr.II 8ani.
Ma ajuta legea 74/2022,daca nu am stagiul complet de cotizare?
Răspunde
 13-04-2022
Vizitator
Da
Daca va incadrati in prevedederile ei.
Răspunde
 04-01-2023
Vizitator
Bună seara.Am un caz mai special.Am 57 ani.Sunt pensionata medical din 2014.In prezent lucrez 4 ore.Am și handicap accentuat.Vechime totală 34 ani.As vrea să mă pensionez folosindu-ma de art.58 din legea 263/2010 care permite pensionarea cu 10 ani mai devreme pe motiv de handicap cu condiția să am 23 ani cotizați in condiții de handicap.Oare pot face asta daca sunt și pensionata medical?
Răspunde
 05-01-2023
Vizitator
Da va puteti pensiona in temeiul art.58 deoarece suferind de un handicap este normal ca dvs sa fiti pensionata medical (pensie de invaliditate).
Răspunde
 05-01-2023
Vizitator
La data primirii pensiei pentru limita de varsta redusa cu 10 ani conformm art.58 din legea 263/2010 - pensia medicala (pensia de invaliditate) se va transforma in pensie pentru limita de varsta.
Răspunde
 05-01-2023
Vizitator
Art 58 din legea 263/2010 nu prevede nicio restrictie in acest sens : cum ca nu va puteti pensiona pentru limita de varsta conform acestui articol pentru ca sunteti deja pensionata medical.

Cum acest articol nu prevede o astfel de restrictie (de limitare) rezulta ca va puteti pensiona pentru limita de varsta conform art 58 din legea 263/2010.
Răspunde
 17-03-2023
Vizitator
Bună seara.Am 57 ani și o vechime in munca de 30 ani.Am o boală din copilărie numita ambliopie și despre care medicii stiu că apare în copilărie.In legea 263/2010 art.58 există precizarea că cei care au lucrat 2/3 adică 24,5 ani in condiții de handicap accentuat beneficiaza de reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani.Eu am neglijat obținerea certificatului de handicap accentuat și l-am obținut doar in iulie 2021.In ce condiții as putea obține pensionarea in baza faptului că am lucrat 24,5 ani in condiții de handicap daca eu nu am acte medicale din copilărie? As putea aduce martori din perioada copilăriei care știau că am aceasta boala.Sau cum as putea obține un certificat de handicap accentuat care sa ateste handicapul din perioada copilăriei? Va mulțumesc anticipat.
Răspunde
 18-03-2023
Vizitator
Marcela a scris pe 17-03-2023:
Bună seara.Am 57 ani și o vechime in munca de 30 ani.Am o boală din copilărie numita ambliopie și despre care medicii stiu că apare în copilărie.In legea 263/2010 art.58 există precizarea că cei care au lucrat 2/3 adică 24,5 ani in condiții de handicap accentuat beneficiaza de reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani.Eu am neglijat obținerea certificatului de handicap accentuat și l-am obținut doar in iulie 2021.In ce condiții as putea obține pensionarea in baza faptului că am lucrat 24,5 ani in condiții de handicap daca eu nu am acte medicale din copilărie? As putea aduce martori din perioada copilăriei care știau că am aceasta boala.Sau cum as putea obține un certificat de handicap accentuat care sa ateste handicapul din perioada copilăriei? Va mulțumesc anticipat.
Răspunde
 05-04-2024
Vizitator
Daca am ieșit pa pensie in 2017 și am lucrat in Gr 2 între anii 1987 și până în 2017 anii lucrați între 1987 și 2001 pot fi recalculați după legea 74 din 2022 in vederea măririi pensiei?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.