| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 26-04-2022 |
 | Beco
|
| Buna ziua, Am 3 ani si 3 luni de grupa II inainte de aprilie 2001. Casa de pensii nu mi-a luat in considerare acesti ani la calculul stagiului de cotizare suplimentar si nu mi-a acordat 3 luni de stagiu suplimentar pentru fiecare an de grupa II (in total 9 luni) deoarece stagiul in grupa II este mai mic de 5 ani (pe pagina web a casei de pensii se specifica aceasta conditie). Mi-a acordat numai reducere de virsta limita de pensionare cite 4 luni pentru fiecare an lucrat in grupa II, adica 12 luni (nu 3 luni pentru fiecare an cum stiam eu ca se prevede in lege).Acest lucru m-a afectat foarte mult deoarece fara cele 9 luni de stagiu de cotizare suplimentar nu mai sint eligibil pentru pensie anticipata partiala. Va rog mult sa clarificati urmatoarele: - casa de pensii a calculat corect cind nu mi-a luat in considerare ca stagiu de cotizare suplimentar la calculul stagiului de cotizare cei 3 ani si 3 luni de grupa II deoarece perioada este mai mica de 5 ani? - daca raspunsul anterior este afirmativ va rog sa-mi precizati legea, articolul si paragraful care sustin acest calcul. Multumesc, Cu respect, Beco | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Casa a procedat corect/legal. Legea nr.3/1977 Art.16 Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare. Legea 263/2010 Art.17 (1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă; | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
 | Beco
|
| Multumesc mult pentru raspuns D-le Carp si apreciez promptitudinea. In plus de grupa II mentionata in mesajul anterior (clarificata de Dvs) mai am 6 ani si 6 luni de grupa I efectuati inainte de aprilie 2001. Casa de pensii a ignorat total acesti ani in calculul pensiei si nu mi-a acordat nici stagiu de cotizare suplimentar si nici reducerea virstei de pensionare. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi clarificati urmatoarele: - casa de pensii trebuia sa imi acorde stagiu de cotizare suplimentar si reducerea limitei de virsta pentru cei 6 ani si 6 luni de grupa I efectuati inainte de aprilie 2001? - daca raspunsul la intrebarea anterioara este afirmativ citi ani de stagiu suplimentar si citi ani de reducerea a limitei de virsta trebuia sa imi acorde casa de pensii? -daca raspunsul la prima intrebare este negativ va rog sa-mi specificati care este legea, articolul, paragraful care sustine calculul facut de casa de pensii. Cu respect, Beco | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
| Expuneti-va problema exact cum este ea. Postati doar date reale, nu presupuneri. In prima postare vorbiti de 3 ani si 3 luni de grupa II. Acum ati ridicat stagiul la 6 ani si 6 luni. | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
 | Beco
|
| Îmi cer scuze poate nu am fost destul de clar. In primul mesaj am solicitat clarificări pentru cei 3 ani și 3 luni de grupa II. Dvs. mi-ați clarificat și va mulțumesc. In al doilea mesaj ceream clarificări in plus pentru alți 6 ani și 6 luni de grupa I, in plus de cei 3 ani și 3 luni de grupa II din primul mesaj, pe care casa de pensii i-a ignorat total. Al doilea mesaj referitor la 6 ani și 6 luni de grupa I trebuie evaluat separat de primul mesaj referitor la grupa II ( am schimbat și subiectul mesajului acum din “grupa II” in “grupa I”). Mulțumesc. Cu respect, Beco | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
| Nu stiu daca am inteles bine. Daca cele doua stagii, respectiv 3 ani si 3 luni si 6 ani si 6 luni de grupa II sunt ale aceleiasi persoane, atunci avem: -Un stagiu aferent de 2 ani si 3 luni(3 luni/an). -O reducere cu 3 ani a varstei standard daca s-a indeplinit conditia de stagiu complet. | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
 | Beco
|
| Este vorba de aceeași persoana care are un stagiu de 3 ani și 3 luni de grupa II înainte de Aprilie 2001 (clarificat de Dvs in răspunsul la primul mesaj - mulțumesc) și care mai are in plus 6 ani și 6 luni de grupa I, (nu grupa II) tot înainte de Aprilie 2001, pentru care v-am solicitat clarificări. Stagiul de 6 ani și 6 luni de grupa I a fost ignorat total de casa de pensii in calculul stagiului de cotizare și al reducerii limitei de virsta (detalii in mesajul inițial ref. grupa I). De aceea am nevoie de clarificări. Mulțumesc. Beco | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
| Daca aceiasi persoana are: 3 ani si 3 luni grupa II 6 ani si 6 luni grupa I Primeste: Un stagiu aferent de 3 ani(6 luni/an) pentru grupa I. -O reducere de varsta de 4 ani a vrstei standard de pensionare, daca indeplineste conditia de stagiu complet. -O majorare de 25% pentru perioada de stagiu in grupa II -O majorare de 50% pentru perioada lucrata in grupa I. | |
|
|
|
| 26-04-2022 |
 | Beco
|
| Mulțumesc foarte mult D-le Carp! Așa bănuiam și eu dar aveam nevoie de confirmarea unui expert. Seara buna! Beco | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |