Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Vechime munca

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1
 30-05-2022
Vizitator
Bună ziua,
Vă rog să mi spuneți la calculul vechimii în muncă pentru ieșirea la pensie se scad sâmbetele și duminicile?
De exemplu angajat la data de 01.08.2020 pana la 01.08 2021 are 1 an vechime sau mai puțin.
Vă mulțumesc.
Răspunde
 30-05-2022
Vizitator

Are 1 an.
Răspunde
 19-01-2023
Vizitator
Bună ziua,
Vă rog să mi spuneți și pentru soția când se încadrează sa iasă anticipat cu penalizare
Data nașterii septembrie 1967
Doresc sa știu dacă se mențin pensiile anticipate partiale și când are dreptul sa iasă la pensie cu penalizare
Vechime în munca 35 ani și 6 luni
Mulțumesc
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Pentru a iesi la pensie anticipat partial - sotia dvs indeplineste conditia de stagiu complet de cotizare de 35 ani dar nu indeplineste conditia de varsta de pensionare.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Deoarece este nascuta in anul 1967 sotia dvs implineste anul acesta varsta de 56 ani daca nu a implinit-o deja.

2023 - 1967 = 56

Varsta standard de pensionare pentru sotia dvs este de 63 ani la pensia pentru limita de varsta.

Pensionarea anticipata partiala are loc cu 5 ani inainte de varsta standard limita de 63 ani.

63 ani - 5 ani = 58 ani

Deci sotia dvs va avea dreptul sa se pensioneze anticipat partial cand va implini varsta de 58 ani.

La acea data aceasta indeplineste atat conditia de stagiu complet de cotizare de 35 ani cat si conditia de varsta de pensionare anticipata partiala impuse de legea 263/2010.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Mulțumesc pentru raspuns.
Încă o întrebare va rog dacă puteți sa-mi spuneți dacă noua lege a pensiilor intra în vigoare din luna ianuarie 2024
soția poate sa se pensioneze cu penalizare în septembrie 2025.
Am auzit ca te poți pensiona cu 5 ani mai repede dar sa ai vechime 43 ani.
Vă rog să mă ajutați cu un raspuns
Cu stimă,
Vă mulțumesc.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Se preconizeaza ca noua lege a pensiilor va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024.

In cazul sotiei dvs conditiile de pensionare anticipata partiala din legea 263/2010 sunt aceleasi cu conditiile de pensionare anticipata cu penalizare din noua lege 127.

Astfel, si conform noii legi 127 sotia dvs are dreptul sa se pensioneze cand implineste varsta de 58 ani - deoarece indeplineste atat conditia de stagiu complet de cotizare de 35 ani cat si conditia de varsta (5 ani anteriori varstei limita de 63 ani) - conditii prevazute si de noua lege a pensiilor 127.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Astfel, si conform noii legi 127 sotia dvs are dreptul sa se pensioneze cand implineste varsta de 58 ani - deoarece indeplineste atat conditia de stagiu complet de cotizare de 35 ani cat si conditia de varsta la acea data (5 ani anteriori varstei limita de 63 ani) - conditii prevazute si de noua lege a pensiilor 127.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Deci raspunsul este da, sotia dvs se poate pensiona cu penalizare in septembrie 2025 conform noii legi a pensiilor 127 pentru motivele explicate.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
Stagiul complet de cotizare este tot de 35 ani si conform noii legi a pensiilor 127 si in speta acest stagiu este realizat.
Răspunde
 20-01-2023
Vizitator
In speta stagiul complet de cotizare este depasit cu 6 luni deci este un stagiu complet realizat.
Răspunde
 25-01-2023
Vizitator
Bună ziua
Vă mulțumesc pentru răspunsul profesionist.
Vreau sa va mai întreb dacă în PNNR sunt prevazute schimbări cu privire la pensionarea anticipata, respectiv poți ieși la pensie cu 5 ani înainte dar vechime în munca trebuie sa ai 43 ani
În acest caz dacă se va aplica acest lucru soția mea nu mai poate ieși în anul 2025 la pensie anticipata
Am rugămintea dacă puteți sa mi comunicați dacă dvs.stiti despre acest lucru
Vă mulțumesc
Multă sănătate.
Răspunde
 25-01-2023
Vizitator
Legea 263/2010 este aceeasi pentru toata lumea in ceea ce priveste pensionarea anticipata partiala: cu privire la stagiu peste 35 ani (stagiu complet) si cu privire la varsta 5 ani anteriori varstei limita de 63 ani.

43 ani este limita maxima pentru pensia anticipata partiala.

Peste 43 ani vechime intervine pensia anticipata.

Sub 43 ani vechime si pana in 35 ani vechime care este limita minima este pensia anticipata partiala.

35 ani - limita minima pentru pensia anticipata partiala

35 ani stagiu complet + 8 ani = 43 ani - limita maxima pentru pensia anticipata partiala

35 ani stagiu complet + 9 ani = 44 ani - limita minima pensia anticipata
Răspunde
 25-01-2023
Vizitator
Legea 263/2010 - legea pensiilor publice

Secţiunea a 2-a Pensia anticipată

Articolul 62

(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

Secţiunea a 3-a Pensia anticipată parțială

Articolul 65

(1) Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
Răspunde
 26-01-2023
Vizitator
35 ani vechime - limita minima pentru pensia anticipata partiala (stagiu complet de cotizare)

35 ani + 8 ani = 43 ani vechime

- pana in 8 ani vechime = pana in 43 ani vechime limita maxima pentru pensia anticipata partiala

- cel putin 8 ani vechime = 43 ani si peste 43 ani vechime limita minima pentru pensia anticipata
Răspunde
 26-01-2023
Vizitator
35 ani vechime - limita minima pentru pensia anticipata partiala (stagiu complet de cotizare)

35 ani + 8 ani = 43 ani vechime

- stagiul complet de cotizare de 35 ani este depasit cu pana in 8 ani vechime = pana in 43 ani vechime limita maxima pentru pensia anticipata partiala

- stagiul complet de cotizare de 35 ani este depasit cu cel putin 8 ani vechime = 43 ani si peste 43 ani vechime limita minima pentru pensia anticipata
Răspunde
 26-01-2023
Vizitator
Cazul general:

- intre 35 ani vechime si 43 ani vechime (35 + 8 = 43 ani) - o persoana se poate pensiona anticipat partial cu 5 ani anteriori varstei limita de pensionare;

- sub 35 ani vechime - o persoana nu se poate pensiona anticipat partial cu 5 ani anteriori varstei limita de pensionare ;

- peste 43 ani vechime (35 + 8 = 43 ani) - o persoana se poate pensiona anticipat cu 5 ani anteriori varstei limita de pensionare.
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Buna ziua,
Multumesc pentru precizari.
Legea nr. 263/2010 se va schimba până în anul 2025 luna septembrie când soția mea ar avea dreptul sa iasa la pensie anticipată cu penalizareadică varsta de 58 ani ,și vechime in munca 38 ani.
Se preconizează ca din ianuarie 2024 legea 263/2010 ar fi înlocuită cu legea nr.127/2019.În plus mai există și acest PNRR unde vor să innăsprescă condițiile de ieșire la pensie anticipata cu o singura excepție adica sa ai vechime in munca 43 ani.
Eu aș vrea să știu dacă aveți cunoștință despre aceste modificări sau cunoașteți amănunte cu privire la acest lucru.
Cu stimă,
Vă mulțumesc.
Răspunde
 28-09-2023
Vizitator
Buna ziua. Vreau sa stiu daca C.N.P. recunoase grupa a 2 a lucrata inainte de implinirea varstei de 18 ani . Este trecuta in cartea de munca.
Răspunde
 14-11-2023
Vizitator
Buna ziua!…ma lamuriti si pe mine cu pensionarea anticipată partiala …sunt nascuta in 1 sept 1969 si lucrez din febr 1987 in prezent am 36 de ani lucrati am doi copii unul dintre ei in plasament familial l am crescut de la 5 ani…cati ani mai trebuie sa muncesc?
Răspunde
RăspundeStart 1
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.